Het is raar met kleding, maar die lijken soms onzichtbaar je huis in te wandelen, om er nooit meer uit te wandelen. Waardoor je huis kleiner en kleiner wordt. Want voller is voller. En gevaarlijker. Want als je een kast opendoet, riskeer je dat er van alles op je hoofd valt. Of dat je een blessure oploopt, omdat je steeds harder tegen de deur moet duwen om deze dicht te krijgen. Kortom: opruimen is van levensbelang! Maar hoe begin je dan?

Stel jezelf die ene vraag

Voordat je aan een overzichtelijke kledingkast kunt denken, moet je eerst voldoende ruimte in je kast maken. Die sweater die twee jaar geleden jouw favoriet was, trekt nu vooral stof aan. Toch krijg je het niet over je hart om deze weg te gooien. Wie weet draag ik hem nog wel…Stel je bij elk twijfelgeval de volgende vraag: ´Als ik vandaag ga shoppen, zou ik dit dan kopen?´ Ja? Dan is het een blijvertje. Nee? Waar is die vuilniszak?

Moeilijk is het wel, afscheid nemen van bepaalde kledingstukken. Er kleeft een herinnering aan. Omdat je die jurk hebt gedragen op de bruiloft van je zus of die blouse tijdens die fantastische date. Of je kast puilt uit van de jurken die je eigenlijk niet meer past, maar graag nog eens zou willen passen (die paar kilo eraf). Regel is: heb je iets een halfjaar niet gedragen, dan kun je er zo een beetje vanuit gaan dat je het niet meer gaat dragen. Dumpen dus!

Opruimen is doelstellingen maken

Het doel: de helft minder. Als je serieus aan de slag gaat, halveer dan de inhoud van je kledingkast. Heb je vier kasten, dan wordt het jouw doel om er twee van te maken. Heb je er een, maar is die helemaal volgepropt? Dan wordt het er een waarin alle kleding kan ademen. Realistisch? Ja. Gemiddeld dragen vrouwen slechts zo een twintig procent van hun kledingkast. Zo, punt gemaakt.

Daar heb je vrienden voor!

Wie weet er beter dan jij wat jouw stijl is en wat eerder ´jij-typisch-vijf-jaar-geleden-nostalgie´ is? Precies, jouw beste vriendin. Als je gaat opruimen, schakel dan haar hulp in, zeg haar dat ze écht eerlijk mag zijn en de kans is groot dat je zelfs nog maar een derde van je kleding over. Het kan ook nog eens een slappe-lach toestand worden als zij ziet wat je hebt bewaard…maar bedenk ook dat het leuk is een ander blij te maken met wat jij weg doet. Dus bel die vriendin!

Liever een volle vuilniszak en een leeg hoofd dan een vol hoofd en een lege vuilniszak. Positieve eraan is ook;

Als je eenmaal hebt opgeruimd, hoef je voorlopig niet meer op te ruimen 😉