Ik heb voor mijn 26ste verjaardag een spiegelreflexcamera gekregen. Een cadeau waar ik elke dag nog ontzettend blij mee ben en heel veel plezier uithaal. Toch heb ik nog voornamelijk op de automatische stand gefotografeerd en kan ik nog veel meer uit mijn camera halen. Na een tip van een vriendin besloot ik daarom de ‘Lees dit als je topfoto’s wil maken’ reeks, bestaande uit vier boeken, te kopen. Hier lees je wat ik van de boeken vond.

De reeks is geschreven door Henry Carrol en bestaat uit een algemeen boek waarin je meer leert over fotografie, een boek over het fotograferen van mensen, een boek over het fotograferen van plekken én een boek over hoe je beroemd wordt op Instagram. Mijn plan was om eerst alleen het algemene boek te kopen en in een later stadium de rest te kopen. Ik ben echter gek op het fotograferen van mensen én van plekken, dus echt inhouden kon ik mezelf niet. Gelukkig waren de boeken niet echt duur (€14,95 per stuk), waardoor het niet eens zo slecht voor mijn portemonnee was.  Het boek over Instagram heb ik nog niet besteld, al moet ik zeggen dat ik er wel heel erg nieuwsgierig naar ben.

Fotografie

Lees dit als je topfoto’s wil maken

Wat mij heel erg tegenhield in het kopen van een boek over fotografie, is dat de meeste boeken volstaan met een hoop theoretische kennis en vakjargon. Erg belangrijk, maar ik ben wat praktischer ingesteld. Ik kan er veel over lezen, maar uiteindelijk leer ik nog het meest door het gewoon te doen.

Gelukkig deelt de schrijver van dit boek mijn mening! In het boekje komt dan ook weinig vakjargon voor en word je stap voor stap door de basis van compositie, licht, belichting, lenzen en de kunst van het kijken meegenomen. Wat ik heel fijn vind is dat je bij alle technieken en tips een foto van een professionele fotograaf ziet. Zo zie je meteen wat het effect is op de foto en leer je verder te kijken dan de standaard foto’s. Het boekje heeft mij nog verliefder op mijn camera gemaakt en ik kan niet wachten om alle tips toe te passen. Echt interessant voor de professionele fotograaf is het niet, maar voor de beginnende (hobby) fotograaf is het boek zeker een aanrader!

Prijs van het boek: €14,95

Hier kun je het boek kopen

Lees dit als je topfoto’s van mensen wil maken

Ik vind het ontzettend leuk om foto’s van mensen te maken. Nu heb ik al een paar hele toffe foto’s van vriendinnen gemaakt, maar dat zijn meer gelukstreffers dan dat er echt logica of inzicht achter zat. Het boek: ‘Lees dit als je topfoto’s van mensen wil maken’ is de opvolger van ‘Lees dit als je topfoto’s wil maken’ en belooft je alle basisbeginselen van portretfotografie te leren. Of dit nu in een studio of buiten is. Daarbij wordt er geen vakjargon gebruikt en zijn clichés en ‘cheese’ uit den boze.

Ook in dit boek wisselt theorie zich af met prachtige foto’s, waardoor je precies kunt zien waarvoor je bepaalde instellingen gebruikt. Dit vind ik zelf een supergroot pluspunt aan deze boeken. Ik leer veel sneller als ik zie wat een bepaalde functie doet, dan als ik er alleen maar over lees. Het boekje leest ontzettend lekker weg en ik merk dat er heel veel is blijven hangen. En dat zonder dat ik aantekeningen heb gemaakt. Voordeel! Jammer dat ze niet alle schoolboeken zo maken, haha. Ik plan binnenkort weer een fotodate in met vriendinnen en laat in een volgende blog de resultaten zien.

Prijs van het boek: €14,95

Hier kun je het boek kopen

Samantha

Lees dit als je topfoto’s van plekken wil maken

Mijn laatste aanwinst is het boek: ‘Lees dit als je topfoto’s van plekken wil maken’. Ook dit boek volgt hetzelfde principe als zijn voorgangers en bevat weinig- tot geen vakjargon. Het laat in simpele taal zien wat je moet weten om mooie foto’s te maken. Of je nu een woestijnlandschap wil fotograferen of juist een drukke stad.

De bijgesloten foto’s van topfotografen hebben er bij mij voor gezorgd dat ik met een andere blik naar mijn omgeving kijk. Ik neig er al snel naar om een standaard foto te maken, waardoor heel veel foto’s op elkaar lijken. Ook al zijn ze op een andere dag en soms zelfs andere plek gemaakt. Door wat meer te spelen met belichting en invalshoeken zorg ik ervoor dat mijn foto’s veel vetter worden en ik mezelf blijf uitdagen. Hier wil ik de komende tijd dan ook veel meer mee aan de slag te gaan.

Prijs van het boek: €14,95

Hier kun je het boek kopen

Wat vond ik van de boeken?

Ik heb het in mijn blog al een beetje laten doorschemeren, maar ik ben fan van deze boeken! De boeken lezen makkelijk weg, hebben een handig formaat waardoor je ze mee kunt nemen én zullen door hun kaft ook in je boekenkast niet misstaan. Voor mij als beginnend fotograaf bieden de boeken echt uitkomst. Technische taal wordt simpel uitgelegd en ik kan zien wat voor effect de instellingen op een foto hebben. De boeken hebben wat overlap met elkaar, wat ik zelf helemaal niet storend vind. Dit zie ik persoonlijk zelfs als een voordeel, omdat je de boeken daardoor als los boek kunt lezen maar ook als reeks. Ik kan de boeken niet aanraden aan mensen die al wat verder zijn met fotografie. Dit omdat de boeken puur gericht zijn op de beginnende fotograaf en de uitleg simpel is.