Als chronisch ziek zijn een sport was geweest, dan waren wij allen olympisch kampioen. Maar helaas zijn vele van ons geen topsporters, maar ‘kampioen bed liggen’. Ik ook, totdat er ineens betere tijden kwamen. Maar hoe bouw je na jaren in bed liggen weer een conditie op, zonder het lichaam te erg te belasten. Ik geef jou de tips om een begin te maken hieraan!

1 – Test jouw belastbaarheid

Ik merkte dat ik, na al die jaren in bed, geen idee wat ik nou precies kon. Wat ik ben gaan doen is het testen van mijn belastbaarheid. Wat kan mijn lichaam aan zonder een te erge pijn-reactie te creëren. Begin met kleine stukjes lopen of net wat vaker de trap op en af te lopen. Let op, begin klein. Je kan altijd uitbreiden, maar als je te ver gaat lig je weer een paar dagen in bed met pijn… dat wilt niemand.

2 – Zoek professionele hulp

Deze titel klinkt heel zwaar, is het niet. Bel jouw fysiotherapeut op en maak een afspraak! Hij of zij helpt jou met het bewaken van jouw grenzen en belastbaarheid, en maakt een passend oefenschema. Je kan natuurlijk de sportschool in gaan, maar ik merk dat sporten bij een fysio toch beter werkt. Ik ben een perfectionist en wil snel meer doen dan dat mijn lichaam kan, hier bewaakt de fysio de grenzen. Niet alleen doet ze dit, maar ook kijkt ze zorgvuldig of ik alle oefeningen goed uitvoer. Je kan heel makkelijk een oefening verkeerd doen, waardoor je een verkeerde spiergroep traint.

3 – Kijk naar jouw herstelperiode na het sporten

Ik koos voor vaste dagen waarop ik sport. Dinsdag bij de fysio en inmiddels sport ik ook op donderdag in de sportschool. Wanneer je begint met trainen, noteer dan hoe lang de reactie van jouw lichaam op het sporten duurt. Is dit 1 dag, of meerdere? Dit is handig voor jouw persoonlijke planning, maar ook voor een eventuele tweede sportmoment later in de week als alles goed gaat.

4 – Sportschool, wat een rot sfeer!

Ik zelf sport dus zelf nu ook in de sportschool, maar vind dit eerlijk gezegd verschrikkelijk. Iedereen moet dit natuurlijk zelf ervaren, want het zal overal anders zijn. Maar ik voelde mij enorm bekeken als onzichtbare zieke. Beeld je even in: 6 loopbanden naast elkaar, 6 meiden van de zelfde leeftijd. 5 meiden rennen, 1 loopt. Tja, dan krijg je vreemde ogen. Hier moet je tegen kunnen. Vind je dit vervelend? Sport dan die tweede keer in de week gewoon bij de fysio. Heerlijk zonder vooroordelen!

5 – It’s all about the motivation

Kies jouw doel, dit kan letterlijk alles zijn! Zo groot of zo klein jij wilt, als het maar realistisch is. Maak een lekkere playlist op Spotify of kijk een serie tijdens het lopen op de loopband. Maak het een fijn uitje, en dan gaat de rest vanzelf!

6 – Let op jezelf

Een doel is altijd lastig als je merkt dat je hem niet gaat behalen, terwijl je zo je best doet. Wanneer je merkt dat het niet goed gaat: stop. Je bent net uit die vreselijke periode van ziekte of revalidatie, het is het niet waard om jouw lichaam nu weer opnieuw het bed in te werken!

Ook zal je merken dat eventuele pijnstillers sneller uitgewerkt zijn, dit was volgens mijn fysio volkomen normaal. Overleg met een arts wat je hier het beste aan kunt doen.

Heel veel succes met het beginnen met sporten.

Even the smallest steps will move you forward.

Meer lezen over revalideren? Klik hier