Dat een goede nachtrust onwijs belangrijk is, dat weten we allemaal. Het bepaalt voor een groot deel hoe jij je overdag voelt. Je bent vrolijker en presteert beter op werk na een goede nachtrust. Ook voor jouw mentale gezondheid is een goede nachtrust cruciaal. Daarom geef ik jou in deze blog een aantal tips hoe jij je nachtrust kunt verbeteren.

Een goed bed

Essentieel voor een goede nachtrust is natuurlijk een goed bed. Het is het dus ook zeker waard om hierin te investeren. Ga voor een goed matras en een lekker kussen. Een goed bed draagt niet alleen bij aan een betere nachtrust, maar het voorkomt ook dat je last krijgt van nek- en rugklachten.

Raamdecoratie

Ook raamdecoratie kan de kwaliteit van jouw nachtrust beïnvloeden. Als je bijvoorbeeld niet goed kunt slapen met daglicht, dan is het verstandig om verduisterende gordijnen op te hangen. Deze laten bijna geen daglicht meer naar binnen, waardoor het heel donker wordt in de slaapkamer. Wil je juist dat er in de ochtend wat licht naar binnenkomt, zodat je makkelijker wakker wordt? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor inbetweens, licht doorlatende rolgordijnen of een houten jaloezie.

Ritme

Je hebt het waarschijnlijk al vaker gehoord: een ritme is onwijs belangrijk als je jouw nachtrust wil verbeteren. Probeer elke avond rond dezelfde tijd te gaan slapen en elke ochtend op tijd uit bed te gaan. Als jouw lichaam eenmaal gewend is aan een ritme, zal je merken dat je steeds rond dezelfde tijd moe wordt in de avond. Opstaan gaat ook gemakkelijker en je voelt je meer uitgerust.

Zet je telefoon en de tv uit

Het is verstandig om ongeveer twee uur voordat je gaat slapen je telefoon en de tv uit te zetten. Door het felle licht van de beeldschermen kun je ’s nachts misschien niet slapen. Daarnaast kunnen meldingen op je telefoon ervoor zorgen dat je in de avond over dingen gaat nadenken of piekeren. Hierbij kun je denken aan problemen op werk of privésituaties. En dat houdt je wakker!

Lees een boek

In plaats van tv kijken of op je telefoon door social media heen scrollen, kun je beter een boek lezen. Hierdoor kom je tot rust en zal je sneller moe worden. Daarnaast helpt het om even nergens aan te denken, wat er weer voor zorgt dat je sneller in slaap valt. Kies niet voor een te spannend boek, anders blijf je misschien doorlezen of krijg je nachtmerries!