En? Hoe staat het met je bikinibody? Zijn er al vorderingen? Grapje he… Al vormt deze tijd van het jaar wel de perfecte aanleiding om eens te schrijven over zomaar wat voedingsgedachten in mijn hoofd. Want wat hebben we het toch ingewikkeld gemaakt voor onszelf de laatste jaren…

Nieuwe religie

Voeding lijkt soms wel de nieuwe religie als je sommige mensen mag geloven. Het is HEEL belangrijk dat je eet zoals zij eten want zij zagen het licht en je bent eigenlijk een misdadiger als jij het anders aanpakt. Ook al zou dat dan beter voelen vanbinnen in je lijf of beter passen bij je leefomstandigheden. Je moet calorieën tellen. Nee!!!! Calorieën tellen is strafbaar! Je moet een booty kweken. Neeneenee, je lichaam MOET je aanvaarden zoals het is, je mag er niks aan veranderen want dan zie je het niet graag! Intuitief eten is het ultieme. Maar nee, macro’s, dat is HET! Poehpoeh zeg. Relax!

Kritiek?

Voeding is iets heel persoonlijks. We zien het blijkbaar vaak onbewust als een aanval op onszelf als iemand andere eetgewoonten heeft. Alsof het een vorm van kritiek is op wat jij zelf doet. Doe daar nog een laagje corona bij en het internet lijkt wel een heetgeblakerde plek vol eetgoeroes enerzijds en mensen die nodig bekeerd moeten worden anderzijds.

Mijn Voedingsgedachten

Hoe weet ik dat? Wel, omdat ik zelf een heel complexe relatie heb met voeding. Omdat er altijd druk op zit om genoeg binnen te krijgen als je ondergewicht hebt en weet dat dat slecht is voor je lichaam. Omdat ik vaak ziek word van eten. Omdat ik vaak moet eten ook al ben ik al erg ziek in mijn arme buikje. Maaltijden overslaan is geen optie want ondergewicht weet je nog? Zelfs al ben ik doodop en is eten het laatste wat ik wil.

Ook probeeer ik oprecht mijn lichaam kracht te geven om te vechten en zonder benzine zal dat niet gaan he. Verder wil ik de ontelbare miljarden vriendelijke organismen die in mijn darmen leven en mij zo onbaatzuchtig helpen te vriend te houden. Eten vind ik bovendien ook creatief, boeiend met smaken en texturen, een plek om dingen uit te proberen en mooi te presenteren, zelfs al is het enkel voor mezelf. Dus je leest het: het laatste wat je me kan verwijten is dat ik neutraal sta tegenover voeding! 🙂

Voedingsrichtlijnen

Gooi daarbij nog de regelmatige adviezen van deskundige raden vol slimme geleerde mensen die lang studeerden. Zij doen veel nuttig educatief werk door algemene richtlijnen uit te vaardigen voor de globale bevolking. Denk de voedingsdriehoek/schijf van vijf. Ook maken ze afspraken met de producenten van onze voeding om deze gezonder te maken. Oeioei, nu is de chaos in mijn hoofd compleet. Stel je over elkaar buitelende voedingsgedachte voor enzo.

Een voorbeeld. Vermits de gemiddelde bevolking teveel zout eet gaan we zout in produkten verminderen. De redenering: zout is ongezond. Dat lijkt de simpele boodschap. Maar nee, zout is essentieel voor ons! Teveel van iets, dat is ongezond. Lang verhaal kort: ons Kristien moet erop letten nog eens extra zout in te nemen bovenop het extra zout dat ze moet innemen. Ik revolteer dus eigenlijk tegen al die richtlijnen! Nooit gedacht dat er diep in mijn brave seutige zelf een rebel zat… 🙂

Rebel

Maar daar stopt de rebellie niet hoor; o nee. Minder suiker! We weten allemaal dat dat gif is, toch? Oeps, het is iets waar ik nogal eens naar grijp om voldoende caloriekes binnen te krijgen op een weinig belastende manier. Want er is alvast 1ding wat ik gelukkig niet heb en dat is diabetes. En nadat vetten de duivel waren, blijken ze nu toch de plek te krijgen die ze verdienen. Allemaal goed en wel, maar wat als je je dagelijkse handje noten overslaat en vetbeperkt eet? Omdat je er niet aan moet denken hoe je je zal voelen nadien? En zo kan ik nog veel persoonlijke voorbeelden opnoemen, maar je begrijpt de tendens wel. Wat ongezond is voor de één, kan wel eens erg gezond zijn voor de ander.

Mode

Ingewikkeld allemaal hoor! Te meer omdat onze lijven constant in beweging zijn en dus in de loop van de jaren andere noden krijgen. Bovendien is de voedingswetenschap nog zo jong en veranderen de adviezen al eens. Ook is voeding een stukje modegebonden net als onze kledij en interieur. Gevulde perzik met tonijn, iemand?

Fascinatie met voeding

Tegelijkertijd kan ik het niet helpen dat ik voeding op zich en de uitwerking ervan op onze lijven ontzettend fascinerend vind. De nerd in mij haalt zijn hartje op aan podcasts, boeken en online informatie. De laatste twee jaar ben ik me weer meer gaan verdiepen in de werking van de darmen. De laatste nieuwe inzichten (dankzij meer geavanceerde onderzoeksmogelijkheden) bevestigen wat mijn dietiste van 25 jaar geleden me al leerde. Kortom, aan nieuwe voedingsgedachten geen gebrek: soms inspirerende, soms angstige ,soms vermoeide, soms wijze en soms creatieve!

Voeding Online

Een groot verschil is wel dat tegenover toen er erg veel goede informatie gewoon te vinden is online vanuit je luie zetel. Maar pas op, er is evenveel slechte informatie. Onthou: influencers kunnen je inspireren en amuseren, maar voor goede kennis heb je mensen nodig die niks verkopen, gestudeerd hebben op het gebied van gezondheid/voeding en weten hoe je wetenschappelijke onderzoeken moet lezen en interpreteren. Informeer je dus op een slimme manier. Praat iemand in zwart/wit termen? Wees op je hoede. En onthou: voeding kan nooit alles oplossen. Zie het meer als een volwaardige tool in je gereedschapskist, naast operaties, medicatie, meditatie, rust en mensen om je heen. Er is veel wat je zelf kan doen. En dat geeft mij alleszins de illusie dat ik niet enkel machteloos moet ondergaan.

Gezond verstand

Mijn conclusie: laat je kop niet zot maken! Om het op zijn Vlaams te zeggen. Gebruik je gezond verstand. Vraag de “foodpolice” zo weinig als je kan te gast in je hoofd. Uiteindelijk weet iedereen stiekem in zichzelf ook zonder die richtlijnen en influencers best zelf wat gezond is en wat niet. Zoek daarin de nuance. Extremen zijn nooit goed. Zolang je vertrekt van de intentie goed te zijn voor jezelf, ben je al een heel eind. Onthou: we zijn inderdaad allemaal gelijkwaardig, maar daarom niet gelijk. Hou het leuk en voedzaam tegelijk en weet dat je onderweg altijd van gedacht mag veranderen als de situatie dat vraagt. Zo vind je vast wel wat past bij jou, je huidige leven, je goestingskes en de unieke noden van je lichaam! En als dat er wat anders uitziet dan bij andere mensen, weet dan dat ze je niet gaan komen arresteren. (Als dat geen opluchting is…)