We ontkomen er niet meer aan; de mondkapjes. Waar we, een aantal jaren geleden, nog vol verbazing en grappend nog naar Azië keken wordt het bij ons ook langzaam een gewoon straatbeeld. Van mensen met petjes, zonnebrillen en mondkapjes kijken we niet meer op. Eerder vreesde bij zo een aanblik voor een overvaller maar nu vinden we het normaal. Over het boerka-verbod durven we helemaal niet meer te praten omdat we er nu net zo incognito bijlopen. Buiten dat het ons moet “beschermen” tegen de Corona vraag ik mezelf af of er nog meer voordelen kleven aan het dragen van mondkapjes?

De schaamte voorbij…

Bij aanschaf van de mondkapjes voel ik mij toch nog even ongemakkelijk om met zo een lapje voor mijn mond het openbare leven in te gaan. Ik ben een echte Brabantse, ben wel wat verkleedpartijtjes gewend door de carnaval maar dit is toch even wat anders. Met de schaamte voorbij begeef ik mij richting de voordeur. Het dragen van zo een mondmasker is ongemakkelijk en vooral heel warm! De elastiekjes snijden na een bepaald moment aan mijn oren. Had ik dan toch voor een duurdere variant moeten gaan?

De voordelen van mondkapjes

Eenmaal op dreef draai ik het dragen van het mondkapje om naar een positieve twist. Het scheelt mij die dag mijn, veel te dure lipstick te gebruiken die ligt voorlopig veilig in de badkamerkast omdat niemand mijn lippen toch ziet. Dat is alvast een kostenbesparing. De airco die ik een aantal minuten geleden wenste in mijn mondkapje werpt nu zijn voordelen af. Mijn onderkin zweet ik er gratis af zonder enige inspanning! Bij een toevallige ontmoeting met mijn buurvrouw kan ik ongegeneerd gapen om haar saaie verhaal. Mijn mondkapje verberg toch mijn gegaap. Ik begin er nog bijna lol in te krijgen…maar dat zullen mijn pretoogjes wel verraden hebben. Dat mag dus laat ik graag die zonnebril achterwegen.

Opgaan in de massa maar toch net even anders

‘Nog niet zo gek zo een mondkapje’ denk ik als ik in de avond op mijn bank zit. Met enige opluchting wel toen ik het zogenaamde maandverband van mijn gezicht afhaalde. Ik werd vandaag niet meer afgeleid door mislukte lippen die volgespoten waren door fillers, lipstick op iemands tanden, geen consumptie van mensen die tegen je praten, mondgeur heb ik vandaag ook niet geroken en ik ben schijnbaar beschermd tegen het Covid-virus. Of dat werkelijk zo is daar zijn de meningen over verdeeld. Normaal ben ik geen kuddedier maar aan deze maatregel zal ik mijn netjes houden. Maar ik zal Ankie niet zijn als ik dan toch mondkapjes draag met een afwijkend printje. Iets anders dan standaard, eigenlijk zoals ik ben. Ik ga wel graag mee in de massa om Corona-vrij te blijven en weet dan het dragen van zo een mondkapje weer positief te benaderen. Zolang we het dan maar positief blijven bekijken hebben we het virus hopelijk snel onder controle en uitgeroeid…