Ik hou van dansen, toen ik 15 was kon ik niet wachten tot ik van mijn ouders toestemming had om naar de plaatselijke discotheek te gaan. Vele zaterdagavonden heb ik daar doorgebracht op de dansvloer. Maar je word ouder, krijgt kindjes en dan verdwijnt het vaak een beetje naar de achtergrond.

Maar nu zijn de kinderen groter, één is al uit huis en die ander redt zich prima. Schijnbaar horen we nu bij een doelgroep. Namelijk de 40 plussers die willen dansen. En bij iedere doelgroep hoort een eigen programma en zo is er iemand die bedacht heeft dat er een 40plus disco moet zijn. Oftewel 40up, of door mijn kinderen spottend de ‘bejaardendisco‘ genoemd.

Maar bejaardendisco of niet, wij vinden het de ideale manier om weer eens te dansen op de dansvloer in plaats van de woonkamer. Zonder dat de pubers om je heen je aanstaren van bent u niet verdwaald? Voor iedereen die er nog niet heen is geweest de gemiddelde leeftijd ligt ver boven de 40 op deze avonden. De muziek komt regelmatig van voor 1985 en af en toe is er een verdwaalde artiest van het nieuwe millennium te horen. Die wij natuurlijk ook allemaal kennen, de gemiddelde bezoeker heeft thuis toch zeker wel een puber wonen.

Mannen die dansen

Zelfs de man komt op deze avond na een aantal biertjes los en gaat mee de dansvloer op. Wat op zich bijzonder is want dat heeft hij voor zijn 40ste nog nooit gedaan in een discotheek. De dansvloer is altijd goed gevuld dus je valt ook niet op en blijkbaar durven er meer mannen de dansvloer te betreden na een bepaalde leeftijd, aangevuld met drank. Mannen die vroeger meer aan de kant stonden en toekeken.

In je puberteit hangt er ook best wel wat van af. Een bezoek aan de dansvloer kon je maken of breken, iedereen let op elkaar. Die druk lijkt er nu toch wel een beetje van af te zijn. We zijn er allemaal met een doel. Dansend onze midlife crisis door komen, weg van pubers die zich waarschijnlijk kapot zouden schamen als ze ons zo zouden zien.

Je ziet bekenden dansen om je heen, sommige uit je vriendenkring van nu en af en toe een gezicht dat je herkend van de dansvloer van vroeger. Allemaal wat ouder geworden. Iets meer kreukels en na middernacht worden er geen dansvloer selfies meer gemaakt met flits, mysterie en schaduw hebben we nodig om de magie van het uitgaan hoog te houden. Ik zie om me heen mensen die genieten, vriendinnen die zich weer de meisjes van toen voelen. En vrijgezellen mannen die de openingszinnen van vroeger weer eens uit de hoge hoed trekken.

Vlinders in de disco

Want behalve de stellen die er samen zijn of vriendinnen- en vriendengroepen zijn er natuurlijk ook een hoop alleenstaande mannen en vrouwen. En dan ineens is toch die druk van vroeger er weer een beetje. Je ziet mannen aan de bar nonchalant een gesprekje aan knopen met de leuke vrouw die naast hem staat. En ook in de 40up disco draaien vlinders overuren. Maar dan wel met meer zelfvertrouwen en zelfkennis. Want alhoewel het natuurlijk altijd een spannend ding blijft, zijn we gelukkig geen 17 meer. Al zingt Doe maar op de achtergrond: “Maar zo mooi en minstens zeventien.”

40up is door heel Nederland te bezoeken op verschillende locaties dus vast ook een keer bij jou in de regio.