Binnenkort begint Amsterdam Pride met als een van de hoogtepunten de botenparade op zaterdag 6 Augustus. Ook in 2022 hoor je vaak dat hetero mannen en vrouwen de vraag stellen, waarom moet dat nou ? Wij als hetero hebben toch ook geen parade ? En dat is inderdaad waar, voor mij als heterovrouw en alle andere hetero mannen en vrouwen is er geen parade.

Maar wat is er ook niet voor ons ? Er is geen angst dat als je je partner zoent op straat dat je dan in elkaar geslagen wordt. Of dat je wordt uitgescholden omdat je hand in hand loopt met de liefde van je leven. En dan is het leven in liefde toch ineens een stuk makkelijker. Want ook nu in 2022 is er nog steeds zo veel onbegrip en zoveel haat dat je soms denkt dat we nog in 1922 leven.

Waarom is het nog steeds zo dat als je kind niet als standaard door het leven gaat je ineens een coming-out moet hebben voor de mensen om je heen. Alsof je het ook even bekend maakt aan je familie als je dochter verliefd is op een jongen. Dan is het “normaal ” Maar wat is nou normaal. Ik vind het normaal als je kind gelukkig is. Als het liefde vind die ook liefde teruggeeft.

Het standaard plaatje

En natuurlijk heeft onze generatie een bepaald beeld van hoe het leven van je kind verloopt. Je zoon vind een meisje, je dochter een vriendje en ze lopen samen door het leven. Daar gaan alle Disney sprookjes over en alle films die wij zagen in onze jeugd. Ik had een vooruitstrevende vader. Die vroeg aan mij na mijn zoveelste vriendje of ik niet liever een vriendin wilde hebben, of dat mij niet gelukkiger zou maken. Kort daarna leerde ik de man des huizes kennen.

Gelukkig is er ook een hoop veranderd op een positieve manier. Mijn zoon leest boeken waar het niet alleen het standaard hetero-liefdeskoppel is maar waar de hoofdpersoon mag zijn wie hij/zij/hen is. Ook in films wordt het steeds vaker zichtbaar en is de homoman niet altijd de hysterische-gay zoals het in het verleden vaak werd afgebeeld. Er is dus een hoop beter dan vroeger.

Fijne pride week

Maar we zijn er met z ’n allen nog lang niet. En zolang we dus nog steeds nieuwsberichten lezen over mishandelingen, bedreigingen en zelfdodingen door onbegrip, pesten en wat al niet meer in de LGBTQ-gemeenschap, is die Pride week en Pride maand in juni nog steeds hard nodig. Dus mensen wees lief voor elkaar, geniet van de botenparade en respecteer elkaar. Het leven is al moeilijk genoeg zonder dat we elkaar dwars zitten.

Fijne Amsterdam Pride week

http://amsterdam pride