“Be like a pineapple: stand tall, wear a crown and be sweet on the inside”

Ananas, iedereen heeft wel een beeld voor zich van deze grote vrucht, die heerlijk ruikt en trots een kroon op zijn hoofd draagt. Voor mij zijn ananassen veel meer dan alleen een stuk fruit dat je bij de groenteman haalt. Ze brengen mij in gedachten naar verre oorden en tropische eilanden waar altijd de zon schijnt. In mijn geboorteland Sri Lanka groeien ze in het wild. Ik zie mezelf daar zo weer zitten op een terras met een glas versgeperst ananassap voor me terwijl ik uitkijk over de zee en palmbomen voor een verkoelend briesje zorgen. Ik zie mezelf en mijn zusje met veel moeite een ananas ontdoen van zijn schil. Wat een plezier dat we hadden! Wanneer wij als kind ziek waren, kregen we van mama altijd een schaaltje ananasstukjes op siroop. Die dingen vergeet je nooit meer.

Vitamientjes

Naast deze mooie herinneringen zijn ananassen ook erg gezond. Een ananas bevat veel vitamines en mineralen. Vooral je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C heb je al binnen wanneer je 110 gram eet. Daarnaast is ananas rijk aan antioxidanten. Dit zijn stoffen die je lichaamscellen beschermen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen schade aanbrengen aan je cellen en je DNA en daardoor kanker veroorzaken. De stof bromelaïne in ananas heeft een medicinaal effect. Het helpt de spijsvertering, waardoor maag- en darmklachten verlicht kunnen worden. Ook symptomen van verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, jicht en artritis kunnen verlicht worden door het eten van ananas.

Je kunt aan de volgende punten zien of een ananas eetrijp is:

  • De middelste bladeren van de kroon zijn makkelijk los te trekken.
  • De ananas heeft een sterke geur.
  • De buitenkant is glanzend.

Recept

Een ananas kun je in veel gerechten gebruiken. Voeg het toe aan een smoothie of een salade. Ook in combinatie met kip komt hij goed tot zijn recht. Ik zal hieronder een recept delen waar ik laatst mee heb geëxperimenteerd. De combinatie van kruiden en fruit zal je niet zo gauw bedenken maar het is heerlijk!

ananas

Gegrilde ananas

Ingrediënten:

  • 1 ananas
  • Verse takjes munt
  • Verse takjes krulpeterselie
  • Vloeibare honing
  • Chili kruiden
  • Mangocurry kruiden
  • Olijfolie
  • Grillpan

Zo maak je het:

  • Ontdoe de ananas van zijn schil. Dit gaat het makkelijkst als je met een scherp mes eerst de boven- en onderkant eraf snijdt en daarna de schil rondom eraf.
  • Snijd twee grote plakken van de ananas.
  • Snijd een paar inkepingen in de plakken.
  • Stop wat krulpeterselie in deze inkepingen.
  • Vet de grillpan in met wat olijfolie en verwarm de pan.
  • Leg de plakken ananas in de pan en besprenkel met wat honing. Strooi er ook chili kruiden en mangocurry kruiden overheen.
  • Laat de ananas goed warm worden en draai hem om als er mooie strepen op de onderkant staan.
  • Grill de andere zijde ook tot de ananas goed warm is.
  • Haal ze uit de pan en snijd ze in kleine stukken. Meng er nog wat honing, chili kruiden en mangocurry kruiden doorheen. Scheur de muntblaadjes in kleine stukken en meng dit door de ananas.
  • Doe alles in een schaaltje of maak er echt een tropische verrassing van door het te serveren in een halve ananas zoals ik heb gedaan.

Eet smakelijk!