Hoeveel gram groente eet jij per dag? Ik begin maar gelijk met biechten. Het Voedingscentrum zegt dat 250 gram groente optimaal is, maar daar kwam ik zeker niet elke dag aan. Tel daar bij op dat ik lang niet alle groente lekker vind en de aanbevolen hoeveelheid lijkt ineens nog verder weg. Tot mijn grote schrik vond mijn dietiste 250 gram echter veel te weinig en moest ik het ophogen naar 500 gram. Na een kleine zenuwinzinking ging ik gemotiveerd aan de slag en is het gelukkig helemaal goed gekomen. Wil jij weten hoe? In dit blog deel ik mijn tips om meer groente te eten. 

Snack groente 

Het idee dat mijn avondeten uit 500 gram groente zou bestaan maakte mij spontaan depressief. Tijd voor een creatieve oplossing. Gelukkig kun je groente ook prima snacken.  Voor mij haalt een cherrytomaatje het nog net niet bij een bitterbal, maar hé alles voor dat gezonde lichaam natuurlijk! Inmiddels heb ik zelfs mijn favoriete snacks. Het cherrytomaatje staat bij mij met stip op 1, gevolgd door kleine paprika’s en komkommer. Komen de groentes je neus uit? Dan kun je ze ook net wat gezelliger maken door er een dipje bij te maken. Zelf werk ik zo makkelijk 250 tot 300 gram groente weg.

Salade als lunch

Waar ik voorheen al haastend een rol maiswafels en een tussendoortje in mijn werktas gooide, vergt een werkdag nu enige voorbereiding. Als ik het avond eten maak bak ik gelijk wat kip mee, kook ik een ei of gooi ik alvast wat groente in een tupperware bakje. De maiswafels gaan nog steeds mee, maar nu met een salade erbij. Mijn standaard salade bestaat uit sla of spinazie, komkommer en cherry tomaatjes. Dit vul ik aan met kip of vis, ei, witte kaas of parmezaanse kaas. Het opeten van deze salade kost me meestal een uur, maar dan heb ik wel al een hele hoop vitaminen binnen. Geen zin in een salade? Je kan je boterhammen ook opleuken met een komkommertje, sla of tomaat. 

Borrelen 

De borrel was toen ik bij mijn ouders woonde het favoriete moment van de week. Wijntje, bitterballetje, salami, stukjes kaas.. Heerlijk! Nu hoef je de bitterballen natuurlijk niet te laten staan, maar je kunt de plank wel uitbreiden met wat groente en een lekkere dip. Hummus, Tzatziki of Heksenkaas zijn bij mij favoriet. Snij een komkommer of een paprika in smalle reepjes en dippen maar! 

Groente als extra bijgerecht 

Vroeger, toen alles nog beter was, kreeg je als je uit eten ging flink wat bijgerechten. Salades, gegrilde groente, patat en als je geluk had nog aardappel wedges ook. Natuurlijk kan je dit thuis ook prima doen. Eet naast je avondmaaltijd nog een frisse salade, maak een lekkere guacamole van een rijpe avocado of kook, roerbak of stoom nog wat extra groente. Zo breng je de van der Valk binnen een handomdraai naar je huis.