Afval scheiden, minder vaak vlees op het menu, zonnepanelen op het dak en een eigen moestuin onderhouden. Steeds meer mensen willen bewuster leven en beter zorgen voor de natuur. Het doorgaan op de oude manier werkt niet meer en de Aarde heeft eronder te lijden. Ik ben de afgelopen tijd steeds bewuster gaan leven en deel graag een aantal tips met jullie.

100% natuurlijke verzorgingsproducten

Er wordt steeds meer bekend over de ingrediënten die in onze verzorgingsproducten zitten en hoe slecht die voor ons zijn. Ik ben op zoek gegaan naar natuurlijke varianten. Steeds meer bekende merken komen met een meer natuurlijke variant in hun lijn, dus het bewustzijn groeit! Het merk waar ik heel enthousiast over ben is Loveli. 100% natuurlijke producten die heel fijn in het gebruik zijn. Alles is met liefde gemaakt. Neem maar eens een kijkje op de website.

Essentiële olie

Sinds kort gebruik ik de olie van Young Living, en ik ben fan! Ze zijn zo veelzijdig in te zetten! Ik voeg een aantal druppels toe in mijn diffuser en heb uren lang een heerlijke geur in huis. Een druppeltje digize olie in een glas water zorgt voor een goede spijsvertering. Een druppel orange op mijn tandpasta zorgt voor wittere tanden. En ik maak mijn eigen olierollers. Tegen hoofdpijn gebruik ik een blend van: panaway, peppermint en frankincense, het werkt echt! Daarnaast heb ik altijd mijn focusroller bij me, die bestaat uit peppermint, lemon en frankincense. Met de producten van Young Living kun je je hele leven en huishouden op basis van natuurlijke producten inrichten.

Minder vlees

Vegetarisch en vegan eten wordt steeds populairder. Het is beter voor het milieu en voor je gezondheid. Zelf ben ik minder vlees gaan eten. Vooral rood vlees vermijd ik zoveel mogelijk omdat dat zwaar op mijn maag valt, het verteert veel langzamer dan wit vlees. Kip en vis eet ik nog wel, maar een aantal dagen zonder vlees vind ik ook geen probleem. Mijn buik is rustiger en minder opgeblazen.

Geen nieuws meer kijken

Ik kijk en luister al een hele tijd geen nieuws meer. Misschien zegt een stemmetje in jouw hoofd nu: ‘Maar je moet toch wel weten wat er gebeurd in de wereld?’ Nee dat hoef ik niet. Per dag kan ons brein maar een bepaalde hoeveelheid informatie verwerken, en ik bepaal welke dat is. Ik kies voor voedende informatie zoals boeken, podcasts, goede gesprekken. Echte belangrijke gebeurtenissen krijg ik via social media wel mee. Ook hebben wij ons tv-abonnement opgezegd omdat we er nooit meer naar keken. Alleen Netflix en Videoland gebruiken we nog af en toe.

Minimaliseren

In zijn boek ‘Verlangen naar minder’ schreef Jelle Derckx over zijn reis naar een bewuster leven. Dit deed hij onder andere door te minimaliseren. Het maakte ons enthousiast om hier ook mee aan de slag te gaan. Heerlijk alles opruimen en spullen verkopen of weggeven. Niet het hele huis in één keer maar elke keer een deel. Ik merk dat het opruimen ook ruimte in mijn hoofd geeft.

Levens volgens het ritme van de natuur

Overal ter wereld leven er nog steeds volken die helemaal in contact staan met de natuur. Zij laten zich leiden door de seizoenen en de stand van de maan en sterren. Hoe anders is het leven hier? We zijn ver verwijderd geraakt van Moeder Aarde. Ongeveer een jaar geleden groeide mijn interesse in de maan. De maan staat voor het vrouwelijke, yin, zachtheid. Deze kant mag meer tot uiting komen in ons leven. Ik ging mij verdiepen in de verschillende maanfases en hoe ik mijn leven daarop het beste kon aanpassen. Zo staat nieuwe maan voor een nieuw begin, dit is dé ideale tijd om iets nieuws te beginnen en wensen te doen, zaadjes planten voor later. Bij volle maan mag je nadenken over alles wat je wilt uiten en loslaten. De twee weken richting nieuwe maan is een tijd van rust en bezinning. De maancyclus zie je weer terug in de seizoenen en de cyclus van de vrouw.

Al met al ben ik al een goed eind op weg naar een bewust en duurzaam leven. Ik hoop dat ik jullie heb mogen inspireren en ik ben ook heel benieuwd wat jullie zelf al doen!