De ophef over de privacywet van Facebook gaat wat langs mij heen, ik ben van mening dat het Mark Zuckerberg niet zoveel interesseert wat ik eet en waar. Dat ik van honden hou, soms een bad hair day heb en Netflix kijk. Je bepaalt uiteindelijk zelf wat je plaatst en wat Big Brother dan van jou te zien en te weten komt. Met de privacywet zit het met vanaf nu met de letters wel goed nu de geest nog…

Googlen

Niet alleen Facebook heeft deze Big Brother methode. Zo had ik onlangs gegoogled op een weekendje Berlijn en zo word ik overspoeld met aanbiedingen via mail of advertenties op mijn social media over Berlijn. Big Brother is gewoon de eigenaar van heel het internet.

Anoniem kijken

Zelf maken we er ons ook schuldig aan, het Big Brothertje spelen, hoe vaak kijk je niet even bij die vriendin die je uit t oog bent verloren op Facebook, een stille liefde die je privé volgt? Op Facebook gaat die lekker anoniem en het is een vermakelijk tijdverdrijf. Op LinkedIn kun je al zien wie jouw profiel bekeken heeft of men moet dat aangepast hebben in zijn instellingen. Dat vind ik raar, raar om anoniem op LinkedIn te kijken, je gaat toch ook niet naar netwerkborrel met een papieren zak over je hoofd?

Spieken

Instagram daarentegen heeft wel een leuk “Ik kan zien dat je gekeken heb” functie waar ik lang niet vanaf wist. Als je de kleine korte filmpjes (lees: Stories) bovenin aantikt van een persoon kan degene die het filmpje of foto heeft geplaatst het zien. Ik kwam hier achter nadat ik zelf eens een keer zo een kort filmpje plaatste. Bleek dat ik kon zien wie dit allemaal bekijken…

Toch nog veel onverwachte bewonderaars had waarvan ik dacht dat ze nooit op social media zaten, mijn eigen stalkende Big Brother die een account aan maken puur om bij anderen te kijken, zelf vooral niets of niet te veel plaatsen maar wel veel kijken, geconnect of niet; ze wisten mij te vinden. Apentrots natuurlijk met zoveel belangstelling maar bedenk ik mij dan: waarom stuur je mij niet even een connect dan kun je me altijd volgen en hoef je niet telkens mijn naam in te toetsen?

Big Brother, men geeft er zo op af maar ondertussen spiekt men ongegeneerd lekker naar alle profielen zelf: I’ll be watching you but you are welcome!