Ik dacht een goede daad te doen. Ik had me opgegeven als bloeddonor. Mijn vader is bijna zijn hele leven al bloeddonor. Hij is een aantal jaren geleden gestopt omdat hij last kreeg van zijn bloeddruk. En nu met de hele coronasituatie werd er een oproep gedaan voor bloeddonoren. Er was alleen een dingetje, iets heel kleins maar. Ik ben bang voor naalden. Nou ja, bang, bang. Doodsbang eigenlijk.

Toen ik zwanger was van zowel nummer één als later van nummer twee nam ik mijn vader mee als ik weer eens bloed moest geven. De prikmevrouw vroeg nog hoe ik dat tijdens de bevalling ging doen maar ik verzekerde haar ervan dat daar geen naalden bij zouden komen als het aan mij lag. Ze keek me twijfelend aan. Die belofte heb ik wel waargemaakt want toen mijn jongste werd geboren en ik tijdens de bevalling in paniek raakte, kwam de verloskundige met een grote naald en hopla, de rust kwam weer terug. Twee persweeën later had ik mijn zoon in mijn armen. Die hele grote naald en ik zouden elkaar niet raken.

Waar komt de angst vandaan?

Die angst heeft wel een oorzaak natuurlijk. Het is niet dat ik een keer ’s morgens wakker werd en besloot om bang voor naalden te zijn. Ik was ongeveer zes jaar oud toen ik dus wakker werd en ineens niets meer kon zien. Mijn moeder dacht nog jaja en stuurde me naar school. De juf werd ingelicht en nog geen half uur later kon ik worden opgehaald. Resultaat: een tijdje in het ziekenhuis om onderzoeken te doen. Ik heb een EEG gehad en een ruggenpunctie. Zie daar de veroorzaker van de angst. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen. De grootste herinnering die ik er aan heb is dat ik van mijn oma een hele mooie nachtjapon had gekregen met roze linten.

Maar een jaar na alle onderzoeken moest ik weer een keer bloedprikken en toen bleek hoe bang ik ervoor ben geworden. En die angst is er nu nog steeds. Maar ik wilde niet dat dit me zou weerhouden om bloeddonor te worden en misschien zou het me ook van die angst af helpen. Twee vliegen in een klap. Het had zo mooi kunnen zijn. Ik heb me dus aangemeld via de website en kon gelijk een datum afspreken. Ik was er klaar voor en ging met goede moed richting de bloedbank.

Door de bloedmolen

Op zo’n eerste afspraak word je dus eerst gescreend. Je maakt eerst kennis met de dienstdoende bloedbank arts na het invullen van een vragenlijst. Daarna gaat hij je bloeddruk testen en je Hb. Nou daar ging het dus mis. Mijn bloeddruk was prima, niks mis mee, niks meer aan doen maar mijn Hb. dat is een ander verhaal. Hij keek bijna geschrokken naar zijn meetapparaat en zei laten we het nog een keer doen. Dus weer zo’n fijn vingerprikje en hup weer het apparaat in. Nou dat veranderde niks aan de uitslag. Hij keek me bezorgd aan en vroeg of ik last had van vermoeidheid. Ehm ik heb fibro, zoals ik vertelde. Ik ben altijd moe maar ik werd toch doorgestuurd om een paar buisjes bloed af te geven. Ze zouden via dat bloed nog een keer mijn Hb testen.

In tegenstelling tot bloedprikken bij de huisarts heb je daar dus gelijk je uitslag. Nou toen was het dus nog lager. Met het advies om de huisarts te bellen werd ik naar huis gestuurd. Wel met de vraag of ik toch echt niet duizelig was? Ik voelde me niet anders dan normaal. Inmiddels zijn we twee weken verder. Heb ik een ijzerkuurtje, altijd fijn. Verder kreeg ik afgelopen week een nieuwe brief van de bloedbank dat naast mijn Hb ook mijn ferritine laag is. Dus weer opnieuw prikken en extra ijzertabletjes.

En ik wilde zo graag. Want behalve van mijn prikangst afkomen vind ik het echt een belangrijk iets. Er is zo veel behoefte aan bloeddonoren. Mijn wederhelft is wel door de selectie gekomen. Hij was natuurlijk weer de ideale kandidaat met de ideale bloedgroep en de ideale gezondheid. Hij gaat nu dus wel een aantal keer per jaar bloed doneren. Als je nou als lezer gezond bent en denkt ik wil wat toevoegen meld je dan aan via de regionale bloedbank. Ze zullen je dankbaar zijn. Als je niet door de selectie komt weet je gelijk waarom niet. Mijn vader noemde bloedprikken altijd zijn APK. Je weet gelijk hoe het er met je bloed aan toe is.

Meer informatie over bloed doneren? Bezoek de website www.sanquin.nl.