Dankbaar zijn zit in de lift, misschien als tegengif voor het negatieve sfeertje waar we ons in de afgelopen Corona-jaren bevonden. Waarom ´dankbaar zijn´ zo heilzaam is: je wordt er gelukkig van. Volg het voorbeeld van kinderen, want die zijn dankbaar voor de kleinste dingen.

Dankbaarheid, zo simpel

Dankbaarheid. Het lijkt zo simpel en toch vergeten we het vaak. Zeker na de jaren van Corona waarin onze levens helemaal door elkaar werden geschud en het leek of niets meer mocht. Dik balen was dat. Terwijl we natuurlijk nog heel veel WEL hadden en konden. Het verschil tussen balen en blijdschap is louter een kwestie van perspectief. Een perspectief dat dankbaarheid heet. Want een van de belangrijkste oorzaken van je ongelukkig voelen, zijn je gedachten erover. En jij bepaalt zelf hoe je over dingen denkt. Zie je alles door een roze bril of zie jij vooral donkergrijs? Jij bent de maker van je werkelijkheid. En die werkelijkheid dat is dus hoe jij naar de dingen kijkt.

Zoeken naar iets waar we dankbaar voor zijn

We hoeven heus niet ver te zoeken. Gewoon even om je heen kijken, volstaat. Wij vinden het normaal dat we een dak boven ons hoofd hebben, dat er water uit de kraan komt, dat we dingen kunnen kopen in de supermarkt. Maar natuurlijk is dat niet. Bedenk eens welke weg water aflegt voor het uit onze kraan stroomt, of hoeveel mensen actief hebben gewerkt voor het eten dat op je bord ligt? We mogen zelfs dankbaar zijn voor de zwaartekracht, omdat die onze beide voeten op de grond houdt. Vind je dankbaar zijn voor de zwaartekracht te vergezocht? Hou het dan gewoon bij jezelf…Dankbaar zijn voor en verwonder zijn over gewone dingen voor ze wegvallen.

Hoe ga ik dat omzetten naar gelukkig zijn?

Op dagen dat het lijkt dat je niets hebt om blij over te zijn, kan je nog dankbaar zijn gewoon om je ademhaling. Focus op al het goede dat je hebt, en niet op wat je NIET hebt. Want door het aandacht te geven, vergroot je energie van dankbaarheid. Dat is hoe je gelukkig wordt. Door je te focussen op alles wat er al wel is, ga je vanzelf positiever in het leven staan. En op die manier creeer je je eigen realiteit.

In mindere dagen, en geloof mij ik heb ze echt wel, is mijn dankbaarheid ook een rots in de branding. Ik kan dan beter relativeren en mijn lijstje met zegeningen zit nu vast in mijn hoofd. Dat is niet gevormd van de een op de andere dag maar door het elke dag opnieuw te proberen zal je zien dat het uiteindelijk zijn vruchten af gaat werpen…