Gek werden we er van. Elke avond kwam onze kleuter zoon minstens drie keer naar beneden nadat hij ondergestopt was. Wat we ook probeerden, hoe we zijn slaapritueel ook aanpasten. Niets hielp. Tót we een zwaartedeken kochten.

In slaap vallen is moeilijk

Wanneer het precies begonnen is weet ik niet meer. Maar op een gegeven moment waren we niet anders gewend dan dat onze jongste meerdere keren naar beneden kwam nadat hij ingestopt was. Hij is de eerste van onze drie kinderen die naar bed gebracht wordt. Zijn bed ritueel verloopt vrij gestructureerd wat hem zichtbaar rustiger maakt. In slaap vallen werd echter steeds lastiger. Op één of andere manier lukte het hem niet om zich over te geven aan de slaap. Het leek wel of hij door zich steeds drukker te gedragen probeerde te voorkomen dat hij in slaap viel. Ernaast liggen tot hij in slaap viel hielp, dan ontspande zijn lichaam en lukte het hem wel zich over te geven. Af en toe melatonine hielp ook maar dat geven wij liever niet elke dag en is geen structurele oplossing. Er moest iets veranderen.

Avondritueel aanpassen

Samen namen we ons avondritueel eens goed onder de loep. Kon er nog wat veranderen? Jodi Mindell Ph. D (kinderarts en slaaponderzoeker) adviseert om 3 tot 4 vaste activiteiten tijdens het bed ritueel aan te houden. Denk hierbij aan badje, massage, boekje, knuffelen met elkaar, laatste kus en licht gaat uit. Belangrijk is dat deze onderdelen herkenbaar en voorspelbaar zijn. Daar voldeed ons bed ritueel al aan. Elke avond na het eten deden hij en zijn zus alvast de pyjama aan waarna ze nog even Klokhuis en jeugdjournaal mochten kijken. Tenminste, een deel van het jeugdjournaal. Meestal zagen we hem dan rustiger worden. Daarna tandenpoetsen, gezicht wassen, voorlezen en onderstoppen. En dan kwam hij als een boemerang weer naar beneden zodra we kind nummer twee onderstopten. Waarom werd ons niet helemaal duidelijk. We besloten eens te proberen of het luisteren naar een luisterverhaal zou helpen. En verdraaid, dat deed het!

Lekker luisteren voor het slapen

Deze ene aanpassing maakte direct verschil. Hij bleef lekker liggen luisteren naar het luisterverhaal. Op Vinted kocht ik een paar nieuwe zodat hij voorlopig even vooruit kon, Daar lag mijn manneke, onder zijn dekbed, met nachtlampje aan heerlijk te luisteren naar zijn luisterverhaal. Maar slapen…..ho maar! Het lukte hem nog steeds niet zich over te geven aan de slaap. En als manlief of ik ernaast kropen om hem even te helpen, vielen wij vaak ook in slaap. Met als gevolg dat de meiden heerlijk beneden tv bleven kijken. Ook niet echt ideaal. De meiden vonden het ook wel wat om al luisterend in slaap te vallen en dus vielen ze al gauw allemaal al luisterend in slaap.

Wat is een zwaartedeken?

Een zwaartedeken of verzwaringsdeken is precies wat het woord zegt, een verzwaarde deken. Een zwaartedeken bedraagt ongeveer 10-12% van het lichaamsgewicht. Ben jij 70 kilo dan heb je een zwaartedeken van ongeveer 7 kilo nodig. Voor kinderen zijn er speciale zwaartedekens, passend bij het gewicht. De deken geeft hierdoor een subtiele druk op je lichaam die mijn kinderen omschrijven als een knuffel. Het wordt ook wel diepe druk stimulatie genoemd. Het geeft een gevoel van veiligheid, van geborgenheid waardoor je makkelijker ontspant. Het brengt je zenuwstelsel tot rust. Je lichaam maakt meer geluks- en slaaphormonen( serotonine en melatonine) aan en je valt sneller en dieper in slaap. De kwaliteit van je slaap gaat vooruit. De stresshormonen in je lijf ( cortisol) nemen af. Na me er enigszins in verdiept te hebben schafte ik er eentje aan.

“Mama, mag ik ook een zwaartedeken?”

Toen de zwaartedeken binnenkwam heb ik zoonlief er eerst even aan laten wennen door hem onder de deken, op de bank tv te laten kijken. Algauw kropen er twee meisjes bij. Heerlijk vonden ze het. De eerste nacht was meteen een succes. Binnen een kwartier was hij onder zeil. En dat bleef hij. Ineens hadden we gewoon een avond voor onszelf. In plaats van tot 21:30 met engelengeduld (en soms wat minder geduld) een jongetje terug naar boven brengen dronken we samen koffie. Warme koffie nota bene. De volgende ochtend kwam hij compleet slaapdronken beneden. Alsof hij een winterslaap had gehouden. Al snel vroeg zijn oudste zus of ze er ook eentje mocht hebben, binnen een paar weken gevolgd door haar zus. Voor hen werkte het even goed.

Warme koffie dankzij de zwaartedeken

Nu alle drie de kinderen er eentje hebben en daardoor snel in slaap vallen, hebben wij onze avonden terug. We zijn niet meer eindeloos lang bezig met het onderstoppen van kinderen die niet kunnen slapen. We drinken tegenwoordig samen koffie en kijken het journaal. Warme koffie nota bene, in plaats van koffie die koud is geworden omdat we nog 2, 3 keer extra naar boven mochten lopen.

Denk je zelf ook aan de aanschaf van een zwaartedeken? Verdiep je dan goed in welke bij jou of je kind past. Ik kan het je echter van harte aanbevelen.