Chakra’s zijn een veelbewogen onderwerp. Bestaan ze nou echt of is het gewoon zweverig gepraat? Ik zie wel steeds meer nieuwsgierigheid ontstaan bij mensen. Alsof ze beseffen dat er daadwerkelijk meer is dat wij niet zien. Of je er nu wel of niet in gelooft. Chakra’s zijn er en hebben een duidelijke invloed op je lichamelijke gezondheid. Hieronder zal ik per chakra een korte beschrijving geven. Mocht je er daarna nog meer over weten dan geef ik je aan het einde van dit artikel een aantal boekentips.

Wat zijn chakra’s?

Chakra’s zijn draaiende energiebollen, ze nemen levensenergie op uit de omgeving en verdelen deze over je lichaam. Elke chakra staat in verbinding met een deel van je lichaam. Wanneer een chakra vervuild is, kan dat dus fysieke klachten geven in het betreffende lichaamsdeel. Er zijn stromingen die meerdere chakra’s gebruiken, zoals in pranic healing, maar ik behandel hier de zeven bekendste.

Basischakra

Eerste chakra – basischakra – wortelchakra
Mantra: “I am”
Steen: Rode agaat

Deze bevindt zich helemaal onderaan je ruggenwervel. Tussen de anus en de genitaliën. Je kunt de chakra voorstellen als een trechter die wijst naar de aarde. De kleur van deze chakra is rood. Het verbindt levensenergie met je hele fysieke lichaam, maar vooral met de onderkant van je lichaam zoals de benen, voeten, benen, de spieren in je benen. Deze chakra nodigt je uit om je veilig te voelen op aarde, om je bestaansrecht in te nemen, je fysieke behoeften te vervullen zoals voeding, een dak boven je hoofd, geld, seks en stabiliteit.

Klachten bij een niet goed functionerend eerste chakra: zwak lichaam of veel ziek, gebrek aan basisbehoeften, niet veilig voelen en onrustig voelen.

Sacraalchakra

Tweede chakra – sacraal chakra – heiligbeenchakra
Mantra: “I feel”
Steen: Oranje calciet

Deze chakra bevindt zich in de onderbuik, een paar centimeter onder de navel. Dit punt wordt ook wel het ‘ki punt’ genoemd omdat levensenergie daar opgeslagen wordt. De kleur is oranje. Je kunt je deze chakra voorstellen als een trechter die het smalste punt in je ruggenwervel heeft en aan de voor en achterkant van je lichaam wijder uitloopt.

Deze chakra verbindt levensenergie met je geslachtsorganen, onderbuik, onderrug, nieren en dikke darm. Het nodigt je uit tot het vertrouwen op je gevoel (onderbuikgevoel), seksuele gezondheid, intieme verbindingen aan te gaan, creativiteit en sensualiteit. Deze chakra staat nauw in verbinding met je keelchakra, omdat die ook staat voor het uiten van jezelf.

Klachten bij een niet goed functionerend tweede chakra: gebrek aan zelfexpressie, emotioneel vlak, schaamte, angst voor afwijzing, gebrek aan gezonde grenzen.

Zonnevlechtchakra

Derde chakra – solar plexus – zonnevlechtchakra
Mantra: “I do”
Steen: Tijgeroog

Deze chakra bevindt zich op de plek van je middenrif. In het kuiltje tussen je ribben. Het verbindt levensenergie met je spijsverteringsstelsel, maag, lever, dunne darm, stofwisseling en je zenuwstelsel. De kleur is geel. Het nodigt je uit om jezelf te zijn, je eigen plek in te nemen in de wereld en het vertrouwen om jezelf te laten zien. Ook humor en positiviteit zijn verbonden aan deze chakra.

Klachten bij een niet goed functionerend derde chakra: weinig zelfvertrouwen, chronisch moe, negatief denkpatroon, slechte stofwisseling en spijsverteringsklachten.

Hartchakra

Vierde chakra – hartchakra
Mantra: “I love”
Steen: Groene aventurijn/rozenkwarts

Het hartchakra bevindt zich in het midden van je borstgebied. De kleur is groen. Soms wordt het ook afgebeeld als lichtroze, de kleur van liefde. Het verbindt levensenergie met je hart, longen, armen en handen en de bloedsomloop.

Het hartchakra staat voor liefde. Liefde voor jezelf en voor anderen. Het durven openen van je hart. Maar óók het openstaan voor spirituele liefde en de steun van het Universum/God.

Klachten bij een niet goed functionerend vierde chakra: hartklachten, ademhalingsproblemen, depressiviteit, eenzaamheid, ongelukkig zijn.

Keelchakra

Vijfde chakra – keelchakra 
Mantra: “I speak”
Steen: Blauwe calciet/blauwe aquamarijn

Het keelchakra bevindt zich midden in je keel. De kleur is lichtblauw.

Het verbindt levensenergie met het gebied van je keel, nek, stembanden, mond, kaken, tong, oren, schildklier, lymfeklieren en menstruatiecyclus.

Het staat voor het durven uiten van je gevoelens, je mening en je waarheid. Jezelf durven laten zien. Je stem laten horen. Communicatie en zelfexpressie. Daarom voelt het vaak alsof je keel dichtzit of je een prop in je keel hebt wanneer je moeite hebt om jezelf te laten horen.

Klachten bij een niet goed functionerend vijfde chakra: onvermogen om jezelf te kunnen uiten, frustratie, dichte keel, keelpijn, vlakke stem.

Voorhoofdchakra

Zesde chakra – derde oog – voorhoofdchakra
Mantra: “I see”
Steen: Lapis Lazuli

Deze chakra bevindt zich tussen je wenkbrauwen. De kleur is indigoblauw. Het verbindt levensenergie met de ogen, neus, pijnappelklier, voorste hersenen, hypofyse, ruggenmerg en autonome zenuwstelsel. Het ondersteunt je mentale vermogens, helder kunnen denken, patronen en het grotere plaatje kunnen zien. Dit wordt ook wel je zesde zintuig genoemd, omdat het anders ‘zien’ is dan dat je met je ogen doet.

Klachten bij een niet goed functionerend zesde chakra: een slecht geheugen, evenwichtsstoornissen, slechtziendheid, depressie, hoofdpijn en hormonale problemen.

Kruinchakra

Zevende chakra – kruinchakra 
Mantra: “I know”
Steen: Amethyst

Deze chakra bevindt zich boven op je hoofd, de trechter wijst richting de hemel. De kleur is wit of violet. Het verbindt levensenergie met je schedel, centrale zenuwstelsel, hypofyse. Wanneer je kruinchakra openstaat, sta je in verbinding met het Universum en kunnen boodschappen duidelijk doorkomen.

Klachten bij een niet goed functionerend zevende chakra: verwardheid, slaapproblemen, mentale ziekten en geen verbinding voelen met je lichaam.

Boekentips

  • Handboek Energetische basiskennis, Wilka Zelders
  • De Chakra Atlas, Kalashatra Govinda
  • Handboek Chakrapsychologie, Anodea Judith
  • Werkboek Chakra yoga, Anodea Judith