Niet iedereen heeft deze zomer de mogelijkheid om op vakantie te gaan. Gezondheid, de kosten, andere omstandigheden: er zijn tientallen redenen om niet op vakantie te kunnen. Gelukkig is er in Nederland ook veel leuks te beleven. In deze blog wil ik dieper ingaan op de bezienswaardigheden in de hoofdstad van Noord-Holland: Haarlem. Haarlem is een middelgrote, hippe stad met veel leuke winkeltjes en cafés. Ook cultureel is er van alles te beleven. Een prima plek om een heerlijke, zomerse dag door te brengen! Zit jij al in de trein naar Haarlem? Hier wat tips!

De Grote of Sint Bavokerk

Deze kerk op de Grote Markt is moeilijk over het hoofd te zien. De oorspronkelijk katholieke, in gotische stijl gebouwde kerk (1370-1520) is in de zomer dagelijks te bezoeken. Op zaterdag kan je voor € 5,00 een rondleiding volgen. De rondleiding duurt ongeveer een uur. Voor €2,50 kan je zelf de Sint Bavo bezoeken.

Museum Het Dolhuys

Museum Het Dolhuys is een museum over de psychiatrie. De geestelijke gezondheidzorg, verslavingszorg, zorg voor mensen met een verstandelijke beperking: allerlei facetten van de psychiatrie komen in de collectie van het museum aan bod. Het Dolhuys is gevestigd in een oud pest-, dol- en leprooshuis. Jarenlang bood het onderdak aan mensen die buiten de maatschappij vielen. Nu is het een boeiend, interactief museum met een vaste collectie en wisselende tentoonstellingen. Het Dolhuys is van dinsdag t/m zondag te bezoeken. Voor meer informatie: www.hetdolhuys.nl

De Jopenkerk

Deze voormalige Jacobskerk is omgebouwd tot brouwerij, restaurant en café. Elke zaterdag is een rondleiding door de brouwerij te volgen en natuurlijk is dan het heerlijke Jopenbier te proeven. De Jopenkerk organiseert ook diverse proeverijen zoals een High Beer en in het grand café ben je altijd welkom om lekker te borrelen. De Jopenkerk, Gedempte Voldersgracht 2, Haarlem.

Het Spaarne

Haarlem ligt aan de rivier het Spaarne. Op een warme zomerse dag is het heerlijk om Haarlem ook even vanaf het water te bekijken. Het is mogelijk om zelf een bootje te huren bij een van de verhuurorganisaties, maar je kan ook georganiseerd met een rondvaart meevaren. Er worden zelfs diverse arrangementen aangeboden, zoals een High Tea Cruise en een Tapasboot. Borrelen kan overigens ook bij een van de leuke terrasjes aan het water, zoals die van restaurant Spaarne 66 en café Margaux. Kijk voor meer informatie over recreëren op het water op www.haarlemmarketing.nl/plan-je-bezoek/op-aan-het-water. 

Winkelen

Haarlem zit vol leuke, bekende winkels zoals Lush, Hudson’s Bay, Dille & Kamille, Douglas en Zara. Je kan er dus prima shoppen, maar wat nóg leuker is aan Haarlem, is het grote aantal unieke winkeltjes en pop-upstores in het centrum. Een aantal van deze unieke winkeltjes die je niet mag overslaan tijdens een dagje shoppen:

 • Jutka & Riska, vintage kleding, accessoires en eigen designs. Grote Houtstraat 160.
 • Trade Studio, Scandinavische merken: tijdloos en kwalitatief sterk. Grote Houtstraat 152.
 • Chocolaterie Pierre, prachtige chocolaterie en ambachtelijk schepijs. Kleine Houtstraat 1.
 • Tea My Dear, unieke theewinkel met handgeplukte thee en leuke cadeautjes. Kleine Houtstraat 16.
 • Ananda, spirituele winkel met boeken, stenen en sieraden. Gierstraat 8.
 • Kiekeboek, een heerlijk ruime kinderboekenwinkel met enorm aanbod. Gierstraat 29.
 • Best Kept Secret, Londense dameskleding voor leuke prijsjes. Gierstraat 46.
 • Rataplan, kringloopwinkel met vintage kleding, meubels en boeken. Zijlstraat 10.
 • De Huismus, een unieke kookwinkel met een divers aanbod. Warmoesstraat 15.

Bijtanken

Natuurlijk kent Haarlem ook nog vele gezellige plekken voor een kopje koffie, thee of iets anders heerlijks. Alles wat je nodig hebt tijdens een dagje in de stad! Enkele aanraders zijn:

 • Anne&Max, voor koffie, ontbijt, lunch en zelfgemaakte taartjes. Zijlstraat 68.
 • By Lima, voor smoothies, sapjes, veggie-bowls en glutenvrij snoepen. Zijlstraat 65.
 • Native, voor filterkoffie, chai, theetjes en biologische taartjes. Breestraat 23.
 • Mogador, voor de beste koffie van de stad en zelfgemaakte appeltaart. Gasthuisstraat 48.
 • Frisk, Scandinavische lekkernijen aan het Spaarne. Max Euweplein 1.

Tot slot

Er is in Haarlem natuurlijk nog veel meer te doen dan wat ik in dit blog kan uitlichten. Denk aan het oudste museum van Nederland, het Teylers Museum, en natuurlijk het Frans Hals Museum. Ook kun je een wandeling maken door de hofjes van Haarlem, zijn er het hele jaar door diverse festivals te bezoeken en kun je voor een concert terecht bij Het Patronaat of de Philharmonie. Je kan film kijken in Pathé of in de gezellige Toneelschuur en er worden in Haarlem regelmatig evenementen georganiseerd zoals Eten Op Rolletjes en Parksessies.

Kortom: Haarlem is een levendige en hippe stad waar veel te beleven valt! Ga jij er deze zomer een bezoekje aan brengen?