Nu het sinterklaastijd is, komt er ook weer een uitgelezen moment om iemand eens goed de waarheid te vertellen. Het sinterklaasgedicht kan positief zijn, altijd leuk, maar een fijne steek onder water kan ook heerlijk verfrissend zijn! De ideale tijd voor iemand met zo een sarcastische brein als ik…

Wie schrijft die blijft

Ik vind het fantastisch om te schrijven. Mensen vinden dat over het algemeen fijn. Dat uitspreken, bedoel ik dan. Op een doodgewone door de weekse dag zeggen dat je gesteld bent op iemand, kan mooie dingen opleveren. Je man of vrouw de liefde verklaren; het is zo simpel om te doen, maar waarom doen we het eigenlijk weinig?

Bij een sinterklaasgedicht iemand dikke, ontroerende tranen zien huilen, na het hardop lezen van dat gedicht is prachtig. Dat maakt de liefde inzichtelijk. Maar ook een prettige genante stilte na een plagend episteltje is goud waard. Met ook die onderzoekende ‘who-did-this’-blik meteen na het noodgedwongen oplezen van een martelend rijmsel. Je moet er ook niet teveel achter zoeken, zolang het bij plagen blijft.

Liefs Sint en Piet

Ik kan mij nog goed de impact herinneren van een gedicht van een paar jaar geleden. Een vriendin van mij was – vond ik – in die tijd niet heel erg relaxed in de omgang. Ik trok toevallig haar naam uit de lootjeshoek en ging aan de slag. Het heerlijk avondje was gekomen en de sfeer zat er prima in. Mijn gedicht had als thema “chill” met als pay off: ‘Beste xxx, wees iets meer chill en ontspan, net zo flex en relaxed zoals een echte Brabantse is. Liefs Sint en Piet.’

Zij moest er wel om lachen, als een boer(in) met kiespijn welteverstaan, maar niets leek op grote frustratie…

Een sinterklaasgedicht die bleef hangen

Het moment van openbaring kwam bijna een jaar later. Jawel, bijna een jaar later… We waren op een feestje en dronken wijn. Het was er druk en rokerig en ik weet nog dat ik Justin Timberlake hoorde, die zong: “What goes around, comes all the way back around…”

Ik vertelde haar dat ik er gek van werd dat sommige blogs van mij (toen) niet of nauwelijks werden gelezen. “Jaha”, zei zij. “Weet je wat het is Ankie, wees gewoon iets meer chill en ontspan, iets meer flex en relaxed zoals een echte Brabantse is.” Zij stond op en zei; ‘Wil je nog een wijntje?’ Ik realiseerde me dat een goed sinterklaasgedicht dus heel lang kan blijven hangen…