Vandaag, 8 maart, is het weer Internationale Vrouwendag. Een dag om het vrouw zijn te vieren en daarbij alle vrouwen en wat we al bereikt hebben.

Wij vrouwen hebben al heel wat bereikt, maar we zijn er nog lang niet, ook niet hier in Nederland. Vrouwen verdienen over het algemeen minder dan mannen voor precies hetzelfde werk. De gezondheidszorg voor vrouwen laat veel te wensen over. Vrouwen krijgen niet hetzelfde respect. Wanneer een vrouw voor zichzelf opkomt of de leiding neemt is ze een bitch of bossy, terwijl wanneer een man dat doet je juist meer respect voor diegene creëert. Er wordt heel verkeerd en denigrerend naar vrouwen gekeken. En victim blaming lijkt erger dan ooit.

Tradities

In andere landen mogen meisjes en vrouwen niet eens naar school. Wordt hun vagina verminkt onder het mom van traditie. Worden ze als 8-jarige uitgehuwelijkt aan een man van in de 40, waarna ze in levenslange gevangenschap vol verkrachting verkeren, weigeren ze of doen ze hun mond open dan loopt dit niet goed voor ze af en kunnen ze er zelfs vermoord voor worden.

Ja, in sommige landen is het één grote straf om als vrouw geboren te worden. Hier in Nederland hebben we het best goed. Maar is dat een reden om het er dan maar bij te laten zitten? Vind jij het als vrouw echt best om altijd als minderwaardig behandeld te worden? Er valt nog zoveel te behalen!

Feminisme is een vies woord

Het doet mij pijn wanneer een vrouw of meisje zegt geen feminist te zijn of ‘anders dan alle andere vrouwen’ te zijn. Het doet mij pijn omdat ik het naar vind dat iemand zo slecht over zichzelf denkt, dat je jezelf het niet waard vindt. Dat jij je waardigheid moet verlagen om leuk gevonden te worden door een of andere nietsnut van een vent. Geloof me nou maar, jij verdient hetzelfde, op alle vlakken, als mannen, en geloof het nu zelf. En ja je bent wel zoals alle andere vrouwen, je bent slim, mooi, stoer, krachtig en laat niemand jou ooit zeggen van niet.

Er bestaan nogal wat misvattingen over Feminisme. Feministen zijn geen mannenhaters. Tuurlijk kan het zijn dat iemand én feminist én mannenhater is, maar het is dan niet omdat je feminist bent. Feminisme draait om gelijkheid. Gelijke behandelingen, gelijk salaris, gelijke mogelijkheden en kansen. Het heet feminisme omdat er voor vrouwen nou eenmaal nog veel meer te behalen valt. (Mocht je dit nog niet hebben geweten, maar je had wel een negatief beeld over feminisme.. Probeer je dan volgende keer, over wat dan ook, eerst even in te lezen voordat je een mening vormt.)

Een feminist is geen mannenhater, maar een niet- feminist is eigenlijk wel een vrouwenhater. Want waarom zou je anders niet willen dat er gelijkheid is? Mannen denken dat als vrouwen meer krijgen, dat mannen dan minder gaan krijgen. Nee, als vrouwen meer zouden krijgen dan komen we dichterbij of het liefst gelijk aan bij wat mannen krijgen. Mannen verliezen er niks op, althans, hun ego misschien. Maar dat je je zo geïntimideerd voelt door vrouwen, dat ligt niet aan ons, maar aan je eigen onzekerheden.

Tere mannenzieltjes

Wanneer het gaat over feminisme of internationale vrouwendag wordt er gelijk geroepen; ‘En mannen dan?!’ Voor mannen valt er inderdaad ook nog het een en ander op gelijkheid te behalen. De term Toxic Masculinity heb je vast wel eens voorbij zien komen. Je hoeft niet homofobisch te zijn, je hoeft geen neerbuigende opmerkingen te maken naar vouwen of naar elkaar, je mag gevoelens hebben en deze uiten. Het stereotype man is uit, jezelf zijn is in. (Valt allemaal ook onder feminisme, gelijkheid.)

Ook is er daadwerkelijk een internationale mannendag, namelijk op 19 november. Vier dit, doe er iets mee, ga los. Het trieste is, ook al wordt het vaak niet eens gevierd, het wordt wel opgezocht op google. Niet wanneer het (bijna) 19 november is, maar juist wanneer het (bijna) 8 maart is. Wanneer het gaat over internationale vrouwendag moet iedereen even opzoeken of er ook wel een internationale mannendag is, want o wee als vrouwen een keer wat krijgen en mannen niet.

Leven in angst

Meisjes worden al op jonge leeftijd geleerd om bang te zijn, om alert te zijn, om op duizendeneen dingen te letten, zodat hen niks overkomt en ze zich kunnen weren tegen o.a. seksueel misbruik. Wordt jongens ook geleerd om gewoon iemands grenzen te respecteren, om niet aan een ander te zitten en iemand niet te verkrachten? Nee, want het is logisch dat je iemand niet verkracht, toch? Waarom vinden er dan wel zoveel verkrachtingen plaats? ( Er zal nu vast iemand roepen ‘mannen kunnen ook verkracht worden!’, mijn reactie daarop is; Ja dat kan, maar zie je wel dat het eerst/ook over mannen moet gaan om een onderwerp belangrijk gevonden te laten worden.)

Een mannelijke collega vroeg mij een keer, ‘Je fietst toch niet daar langs he? Want dan vraag je erom.’ Pardon? Dus ik als vrouw moet een kilometer omweg naar werk nemen, terwijl jij er in 10 minuutjes bent, puur omdat stel je voor, het dan mijn eigen schuld zou zijn? En wat is de dader dan? Gewoon een topgozer die puur en alleen een mogelijkheid zag? Het moet mensen eens doordringen dat een verkrachter nou eenmaal verkracht. Niet om waar je bent, wat je doet, wat je draagt of om hoeveel je hebt gedronken. We lokken het niet uit, we vragen er niet om.

De cijfers liegen er niet om, 1 op de 3 vrouwen heeft vóór haar 21e een vorm van seksueel misbruik meegemaakt. Omdat vrouwen nog steeds als minderwaardig gezien worden, als objecten. En mannen denken dat ze ons alles kunnen maken, ze vinden dat ze daar het recht op hebben. (Nee niet ALLE mannen, rustig).

Het moet stoppen en het wordt tijd dat er ook over gepraat wordt. Het is geen leuk onderwerp, maar het is zó hard nodig. Voor jezelf, je zus, je moeder, je dochter, je collega, je vriendin, etc. Wij vrouwen verdienen het ook om zonder angst te kunnen leven, om dingen te ervaren en te genieten van het leven, net zoals een man dat doet.

Strijd mee!

Feminisme heeft meer vrouwen nodig die zich uitspreken en die strijden. Maar ook mannen. Samen staan we sterker. Mannen luisteren nou eenmaal beter naar andere mannen. (feminisme). Jij als man kan een voorbeeld zijn. Als jij ook inziet dat man en vrouw gelijk zijn, laat je horen, steun ons in onze strijd. En vrouwen, kom op, we are worth it!

Afbeelding Bron: becauseofthemwecan.com
Afbeelding Bron: Loesje.nl
Afbeelding Bron: Pinterest.com