Voor de één hemel op aarde, voor de ander helse dagen. De kerstdagen zijn niet voor iedereen een feest.

Ik vraag me af wat het eigenlijk nog betekent, Kerst. Het gaat voor de meeste mensen al lang niet meer over de geboorte van Jezus. Toen ik klein was gingen we naar de kerk (niet alleen met Kerst overigens, ik ben toch aardig Christelijk opgevoed). Ik vond het altijd wel wat hebben, alleen de preek mocht van mij meestal wel wat korter. Een lange zit op harde, houten stoelen was aan mij niet besteed. Een jaar of wat geleden heb ik mij laten uitschrijven, ik geloof wel in iets, ben best spiritueel, maar ik geloof niet in het instituut kerk.

Wat is dan voor mij de betekenis van Kerst? Ik hoop voornamelijk dat het een tijd is van zelfreflectie, een tijd om stil te staan bij onze wereld. Bij het geluk dat we hebben hier te mogen zijn. Een paar dagen waarin je dankbaar kunt zijn, maar ook stil kunt staan bij de mensen die het minder getroffen hebben. Ik denk echter dat kerst voor de meeste mensen niet meer is dan een paar dagen vrij, meestal gepaard gaande met een gezellig etentje. Waar ik zelf hou van lichtjes, van kerstversiering en van gezelligheid met vrienden of familie, sluit manlief zich het liefst op in the middle of nowhere. Een hutje op de hei zonder enige verplichting. Hoe vaak ik ook roep dat hij de verplichting vooral over zichzelf afroept (tegenwoordig kan alles, de winkels zijn gewoon open) is hij dat niet met me eens, het is een gevoel.

Spanning

Bij ons thuis heerst op deze dagen meestal toch een soort onderhuidse spanning. Ook bijna alle verjaardagen vallen in deze ‘feestelijke’ periode. Meer verplichtingen waar mijn wederhelft niet op zit te wachten. Een vreemde combinatie; de liefhebber en de ja wat, hater is een te groot woord, maar hij zal er nooit naar uitkijken. Gelukkig voor hem heeft hij een soort van medestander in de December misère; ook mijn steenbokkige vader houdt er niet van. Samen verlangen beide bokken (een dag na elkaar jarig) naar januari.

Nieuw jaar

Ik daarentegen verfoei januari, ik hou niet van winter en met de afbraak van de lampjes verdwijnt ook mijn positiviteit. Ik heb januari dips, zonder sausje. Voornemens die jaar in jaar uit mislukken, doe mij maar een winterslaap. Maak me maar weer wakker in Maart, als ik de lentezon weer op mijn wangen kan voelen.

Ach, ik dwaal af naar zonniger tijden. Vanuit een donker December wens ik iedereen een licht nieuwjaar. Mooie feestdagen, veel liefde en maak er iets van!