To buy or not to buy: that is the question.

December: de maand van de gezelligheid. Maar ook de maand waarin je je portemonnee moet trekken. Diners, vuurwerk, cadeaus voor in de jutezak en cadeaus voor onder de boom. Voor in de surprise en voor je getrokken lootje. Om het huis te versieren, de boom, of die leuke jongen. Bij de familie, schoonfamilie, stieffamilie, vrienden en collega’s.

Het ziet er zo gezellig uit: de shops met de lichtjes, cadeautjes, knuffelbeertjes…. Het decembergevoel komt zó naar boven als je langs de etalage van de Bijenkorf loopt. En het is niet eens zo duur! Juist nu komen de winkels met talloze aanbiedingen waar je nauwelijks nee tegen kunt zeggen.

Maar dan…

Vaak kom je thuis met een stapel spullen die je niet per se wou. Waar laat ik dit nu weer? Hier heb ik er al 4 van? Maar naar zolder dan.

Het uitzoeken, kopen, inpakken, alle voorpret was eigenlijk het leukst!

Persoonlijk snap ik de traditie dus niet zo goed. Dit jaar heb ik ook vriendelijk bedankt. In mijn huis geen troep.

Steunen we hiermee de economie, ons gevoel van welzijn, elkaar – of steunen we de megawinkels, de kinderarbeid en de groeiende plastic soep?

Hoe blijft het dan toch gezellig met kerst?

Hier een aantal suggesties:

– Wat ook kan, is eens alleen gezellig dineren in plaats van spullen uitwisselen.

– Samen een ervaring kopen, zoals schaatsen of naar de film.

– Voor de verandering spullen waar je op uitgekeken was inpakken en uitwisselen. Of je cadeaus die je vorig jaar hebt gekregen!

– Voordat je naar de Bijenkorf gaat, loop eerst eens langs de kringloopwinkel of kijk op marktplaats. Vaak goede kwaliteit, duurzamer en een betere prijs.

– Koop wat minder pakjes, en doe er een dobbelspel mee; zo ben je toch de hele avond zoet!

– Organiseer een kerstversiering ruildag, dan heb je eens een andere kleur slingers dan je normaal hebt hangen!

– Als je lootjes doet, vraag dan om een verlanglijstje zodat je kan geven wat de ander ook écht gaat gebruiken, in plaats van dat je iets koopt om te kopen.

– Maak zelf een kerststukje van takken uit de tuin of het bos.

– Versier eens je cactus, ficus of vetplant in plaats van die dure boom die vaak erg in de weg staat. Dan ben je in ieder geval origineel!

Fijne Kooploze Kerstdagen!