Deze blog is voor diegene die een deuk in hun zelfvertrouwen hebben opgelopen. Wat als je chronisch ziek bent? Je lichaam je constant in de steek laat, je niet kunt vertrouwen op je eigen lichaam? En dan je dan ook nog een omgeving erbij krijgt die niet onder stoelen of banken steekt wat zij ervan vinden. Deze blog zou ik eigenlijk niet moet schrijven, mensen met hatelijke opmerkingen verdienen geen podium maar het is juist een blog voor jou, dat je er echt mag zijn en het mensen zijn die vaak niet beter weten, die kwetsende opmerkingen maken.

Je trekt het je ook meer aan

Het is makkelijk om ¨Trek het je niet aan! ¨ te zeggen. Als je niet goed in je vel zit, je hebt last van algehele malaise, je geest wilt graag maar je lichaam wilt niet mee dan ben je op je kwetsbaarst. Juist dan komen nare opmerkingen harder binnen. Je kunt jezelf er niet tegen wapenen want je hebt al genoeg aan je hoofd, je bent al aan het overleven.

¨ Wees blij dat het geen kanker is.¨ Hoe vaak ik deze al niet heb gehoord? Zeker, kanker is afschuwelijk maar neemt niet weg dat een andere chronische ziekte niet levensbedreigend kan zijn. Sommige chronische ziektes monden soms uit in kanker en dan vindt de omgeving het opeens wel erg.

Nog meer kwetsende opmerkingen

¨We hebben jou maar niet gebeld voor dat feestje want je bent toch altijd moe¨ . Ik stel voor dat je mij na zo een opmerking maar helemaal nooit meer belt. Dan begrijp je nog niet wat het is om chronisch ziek te zijn. Alleen de uitnodiging kan al een oppepper geven. Laat het dan aan de zieke over of zij of hij wel of niet kan komen.

¨ Je ziet er heel gezond uit! ¨ Ja, leve de prednison! Heerlijk blozende wangen en een goed overgewicht doen mensen laten denken dat het allemaal wel mee zal vallen. Wat ze niet zien is de onrust, vooral in de nacht, het vocht wat enkels tot olifantenvoetjes maakt. Of door het vele overgewicht krijg je dan de opmerking ¨ Vind je het niet erg dat je nu zo dik bent?¨ Ja, maar heb ik een keuze? Mijn medicijnen laten staan zal tot een catastrofe leiden met alle gevolgen van dien.

De tijd heelt kwetsende opmerkingen

Ik moet zeggen dat ik nu makkelijker kwetsende opmerkingen van mij afschud dan toen ik in mijn twintiger jaren was. Ik trek mij ook minder aan wat mensen vinden of denken te vinden. Dus de leeftijd leert je ermee om gaan. Het is ook een acceptatieproces van de ziekte. Als die acceptatie er is dan komen opmerkingen ook minder hard binnen. ¨ Ze weten niet beter ¨ denk ik dan vaak.

¨ Is je partner jouw ziek zijn nog niet moe?¨ Ook zo een leuke, net of hij binnenkort zal vertrekken omdat de ziekte op enig moment erg aanwezig is. Net of je niet meer bent dan jouw ziekte zelf. Want er schuilt ook nog een leuk, aardig persoon achter de ziekte. Daar is de partner op gevallen. Zou jij jouw partner verlaten als hij ziek werd? Echte liefde zorgt voor elkaar…

Soms is zwijgen beter

Eigenlijk zou ik een blog moeten wijden aan al die lieve personen die er altijd zijn. No matter what. Die ook hun gedachtes wel zullen hebben maar ze niet hardop tegen je zeggen. Maar zij snappen het al. Je wordt steeds selectiever in het uiten van je klachten en als we je dan in vertrouwen nemen; hou het dan simpel. Vaak is een ¨Ik zal er voor je zijn¨ of een ¨beterschap¨ het antwoord wat we willen horen als we al uitweiden over onze ziekte.

En toch komt er soms er toch nog een kwetsende binnen

Ikzelf zit momenteel in een zeer zware zieke fase. De pijn en het chronisch slaaptekort daarvan zorgen ervoor dat ik ook niet altijd even in balans ben. Het op de hoogte brengen van een aankomende grote operatie zorgde ervoor dat uit totaal onverwachte hoek ik nog een linkse hoek kreeg uitgedeeld. ¨Zo, je stempelkaart is toch onderhand wel vol? Het is ook altijd wat met jou!¨ zorgde ervoor dat ik eerst witheet en daarna best verdrietig was. Zo ontactische opmerking na een verhaal van mijn kant waarin ik mij kwetsbaar had opgesteld. Ik deed mijn beklag bij mijn oude leidinggevende. Een echte alfa-man met een dosering haantjesgedrag. En juist hij maakte de beste opmerking; ¨Ik ken niemand zo krachtig als jou, ij hebt oceanen overgezwommen, de hoogste bergen beklommen en elke dag loop je een marathon, jij hebt zeker een volle stempelkaart, een stempelkaart die alleen winnaars krijgen…¨

Dank daarvoor! Iedereen verdiend zo iemand in zijn omgeving die alle kwetsende opmerkingen in een klap doen vergeten…

Wat is het meest kwetsende wat er wel eens tegen jou is gezegd?

Meer erover lezen? Klik hieronder op de onderstaande links.

https://www.justliveblog.nl/stomste-opmerkingen-chronisch-ziek-bent/

https://www.justliveblog.nl/kwetsende-opmerkingen/