Ondertussen zijn ze 18 en 14 maar op de dag van de intocht zie ik ze weer staan. Twee lieve ukkepukken, met pietenpet bibberend van de kou en de zenuwen wachtend op de goedheiligman op de kade van Dordrecht, meer Hollands dan dat kan je het niet hebben volgens mij.

De spanning begint natuurlijk al een paar dagen eerder. Zodra de eerste uitzending van het Sinterklaasjournaal met Dieuwertje Blok begint dan komen de eerste spanningen. Als kleine ukken zaten ze in hun pyjama op de bank met grote ogen kijkend naar de avonturen op zee. Het ware verhaal is natuurlijk allang bekend bij ze maar er blijft altijd een speciaal gevoel hangen rond deze tijd.

Feest voor iedereen

Nog steeds staat ’s avonds bij ons de tv op het Sinterklaasjournaal, voor de gastkindjes, maar ook onze puber kijkt met ze mee. Via WhatsApp krijgen we te zien dat dochterlief ook aan het kijken is in haar eigen huis. Het is een feest dat generaties samen op de bank krijgt. De gastkindjes bij ons thuis zijn zich niet bewust van de discussie die rondgaat over dit heerlijke feest. Ze genieten, hopen maar dat Piet niet zijn of haar chocoladeletter heeft opgegeten. En is er wel genoeg water voor de stoomboot om bij de haven te komen?

De magie moet blijven

De magie van Sinterklaas is iets wat moet blijven, dat is onze traditie. Kinderen worden steeds vroeger wijs en hoe mooi is het om te zien hoe kleine kindjes die bij hun papa of mama op de nek zitten en blij zwaaien naar Piet. Hoe ze een handje kruidnootjes krijgen en die delen met papa of mama, en Piet die ze verteld dat ze vanavond hun schoen mogen zetten.

Kindjes die ’s avonds hun schoen bij de open haard zetten of bij de voordeur en hun mooiste kleurplaat erin stoppen. Papa’s die ze wijs maken dat Piet ook wel een lekker drankje lust vanavond. En een winterpeen die iedere keer een stukje kleiner wordt. Sinterklaasfeestjes met de hele familie. Opa’s die de kleintjes nog zenuwachtiger maken door ineens hard op een deur te bonken… Zou hij er al zijn? Buren die meehelpen door op de deur te slaan en de zakken met cadeautjes voor de deur te zetten. Saamhorigheid hoort het thema van Sinterklaas te zijn. 

Laten wij als volwassenen nou ook eens door de ogen van de kindjes kijken en vooral genieten. Hoe blij ze kunnen worden van iets kleins. Hoe ze genieten van dit oer Hollandse feest. En of die piet nou pikzwart is of een stukje lichter het maakt de ukken niet uit. Een kinderhand is snel gevuld.  Een Piet is een Piet, en die nieuwe pieten die zonder veer, dat worden vast superpieten. Want zoals ze zelf zeggen. Wij nieuwe Pieten zijn er om alle kindjes blij te maken.       

Grote én kleine kindjes.