Momenten die je samen intensief beleeft zijn meer waard dan je denkt. Dus stop met het sparen van geld. Spaar herinneringen.

Sylvie Kroef

Op 2 november, Allerzielen, presenteerde Sylvie Kroef haar boek ‘Over Afscheid’. Naomi was bij de boekpresentatie aanwezig en schreef hier een mooie blog over.

Ik mocht het boek recenseren voor Justliveblog en Sylvie heeft het mij per post gestuurd. Er zat een briefje bij met een persoonlijke boodschap voor mij. 

over afscheid

Een moeilijk bespreekbaar onderwerp

Iedereen krijgt in zijn leven op een gegeven moment te maken met afscheid nemen. Bij de één is dit al heel vroeg in zijn leven en bij de ander pas op latere leeftijd. Maar niemand ontkomt hieraan. Het is iets wat bij het leven hoort.

Toch is het een onderwerp wat moeilijk bespreekbaar is, want hoe ga je om met iemand die net te horen heeft gekregen dat hij ongeneeslijk ziek is? Wat ga je zeggen en hoe kun je hem het beste bijstaan? Mensen reageren in zo’n situatie allemaal anders. De één zal niks erover durven zeggen, bang om iets verkeerds te zeggen. Een ander zal juist overbezorgd gaan doen, totdat het zelfs kan gaan irriteren. Maar iedereen bedoelt het wel goed.

Sylvie heeft zelf afscheid moeten nemen van twee vrienden en van haar vader. Van dichtbij heeft zij meegemaakt hoe het proces van afscheid nemen verloopt. Hier ontstond ook haar idee over dit boek. Met haar eigen ervaringen zou ze heel veel mensen kunnen bijstaan tijdens deze moeilijke periode.

Inhoud van het boek

Voor het schrijven van dit boek heeft Sylvie 60 mensen geïnterviewd en daaruit 100 tips gehaald.

Het boek is voor íedereen: voor iemand die terminaal ziek is, de personen uit de directe omgeving, zoals het gezin en goede vrienden, maar het is ook geschreven voor de mensen die er verder vanaf staan, denk aan collega’s, zorgverleners en buren. Zij die vaak niet weten wat ze kunnen zeggen of doen. 

De onderwerpen die besproken worden zijn veelzijdig, van de reactie op het slechte nieuws tot het echte afscheid.

Het boek is verdeeld in 10 hoofdstukken. Elk hoofdstuk is weer onderverdeeld in een aantal kopjes. Elk kopje is een verhaal. Sylvie sluit elk verhaal af met de boodschap die in het verhaal zit, deze beschrijft zij kort en krachtig. De hartjes onder de boodschap geven aan voor wie deze is bedoeld: voor als je zelf ziek bent, voor als je dichtbij de zieke staat (ouder, kind, broer, zus) of voor als je iets verder van de zieke af staat (vrienden, buren, collega’s of zorgverleners).

Waardevolle tips

Ik heb zelf ook te maken gehad met afscheid nemen. Van grootouders, ouders van vrienden en mensen die iets verder weg stonden. Ook tijdens mijn werk als verpleegkundige heb ik mensen verzorgt die ongeneeslijk ziek waren. Ik herken heel goed het ongemakkelijke gevoel. Mensen die niet weten hoe ze moeten reageren. Maar ik heb ook gezien hoe fijn het is om deze momenten samen te kunnen doorbrengen met dierbaren.

De tips die Sylvie geeft in het boek zijn echt waardevol. Ze kunnen je steun geven als je te maken hebt met afscheid nemen en helpen je op weg als je zelf even geen idee meer hebt wat je moet doen. Haar doel is om de laatste periode samen zo mooi en draaglijk mogelijk te maken, zodat je later geen spijt krijgt van dingen die je wel of niet hebt gedaan.

Je kunt het boek van begin tot eind lezen. Maar omdat het allemaal korte stukjes zijn, is het ook heel goed te gebruiken om af en toe een bladzijde open te slaan of het hoofdstuk op te zoeken waar je op dat moment behoefte aan hebt. Echt een boek om altijd bij je te hebben.

over afscheid

Maak zaken bespreekbaar, voordat het te laat is

Een van de belangrijkste tips, en die komt ook telkens weer terug, vind ik het bespreekbaar maken van zaken. Zeg tegen degene die ziek is dat je het moeilijk vindt om erover te praten en vraag wat degene nodig heeft. Ik denk dat dit iets is wat snel wordt vergeten of dat we zelf wel invulling geven aan datgene wat de zieke nodig heeft. Maar ook andere dingen die je nog wil uitspreken. Doe dit, voordat het te laat is. 

Veel van de tips vind ik niet alleen passen voor als er iemand gaat overlijden, maar ook als chronisch zieke heb ik er veel aan. Want ook dan komt afscheid nemen vaak voor, bijvoorbeeld van bepaalde dingen die je niet meer kunt doen of afscheid nemen van je oude leven.

Voor iedereen te maken heeft met afscheid nemen; ga dit boek kopen en hou het dicht bij je, als een goede vriend die je steun kan geven in deze moeilijke periode.

Sylvie, dankjewel dat wij aanwezig mochten zijn bij jouw boekpresentatie en je boek mochten recenseren!