Hoe beleef ik oud en nieuw als single niet zo gezond meisje? Gewoon: zoals ik de rest van het leven beleef… Bots ik op dingen niet kunnen ik het een uitdaging vind om het net even anders te doen.

Motto

Mijn levensmotto: Hoe shitty (echt, als er iemand is die die term gewoon vlakaf mag zeggen, ben ik het!) en heftig het allemaal soms is (vaak is), ik leef ook nu en wil elke dag genoten hebben! En dat is toch ook mijn eigen verantwoordelijkheid, niet? De troost van een zacht dekentje, mijn kussens om me heen, denken aan mensen die ik graag zie, enz enz: die dingen veranderen niet omdat het toevallig bv 31 december blijkt te zijn. Feest betekent voor mij namelijk ook goed zijn voor jezelf. Hoe rot een mens zich ook voelt, altijd zijn er manieren om het net iets beter te maken voor jezelf…

Verwachtingen

Gelukkig maar! Want op deze dagen word je onvermijdelijk geconfronteerd met het feit dat je niet voldoet aan de “norm” van onze maatschappij. Ook al sta je sterk in je schoenen, toch kan het je onverwachts beetnemen. Het lijkt op die dagen dat je heel veel NIET hebt. En dat is ook zo. (Daarin zijn we dan weer wel allemaal hetzelfde.) En daar zit het hem: Als je even niet oplet komt het heel erg op je af en wordt je dag één van de zwaardere.

EHBO

Willen we dat? Neujneuj! Ok, dan gaan we voor een beetje EHBO (Eerste Hulp Bij Oudjaar in deze) (Disclaimer: Mijn truukjes zijn niet per se de jouwe of omgekeerd en dat is helemaal oké!)

  • Wil je keihard janken om het gemis? Vooral doen! Ga er dan wel helemaal voor, dan is het eruit! Als er eventueel troostende armen beschikbaar zijn: gebruik ze schaamteloos! Maar spreek één ding met jezelf af: daarna is het wel weer klaar! Want weet je nog? Ook jij wil een gezellige tijd hebben.
  • Kan je niet uitgaan en total loss gaan met Oudjaar? Stel je de vraag: Is dat erg? Zo ja, waarom? Omdat ik lijd aan FOMO, denk dat ik zielig ben, gewoon kei graag dans… Vraag je vervolgens af: Hoe kan ik dit oplossen/beter maken? Voorbeelden van oplossingen: Maak je mooi of maak er net een pyjamadag van, koop een extra mooi servetje en een speciaal kaarsje en koop iets lekkers (wat past in je dieet want we willen deze avond dus gezellig houden) dat je anders niet gauw jezelf gunt. Je bent het waard, remember?
  • Luister naar de radio of kijk wat TV/online, dan heb je gezellige stemmetjes om je heen.
  • Lees een heerlijk boek, dans op een zalig liedje, ga voor serie-binging, maak een wandeling, teken, knutsel, hang met je ogen dicht heel ziek op de zetel onder dat zachte dekentje… Doe iets wat jou op dit moment goed doet.
  • Geniet van de vrijheid dat jij dus lekker niks moet, dat je nergens word verwacht en gewoon om 8uur mag gaan slapen met oudjaar als je voelt dat je lijf dat een geweldig cadeau gaat vinden? Het is Jouw Feestje, weet je nog?
  • Voel wat jij wil voelen: we gaan niet voor heppypeppie, we gaan voor écht!
  • Maak je niet druk. Het is maar een dag een datum een getal. Je bent nog steeds diezelfde persoon die je gisteren was en volgende week bent.
  • Het is allemaal zo erg niet (zelfs al is het erg)! Lach om jezelf. Niks zo verfrissend als even de boel ontladen.
  • Wil je toch gaan feesten? Doen! Word je nergens gevraagd, wegens toch ziek/geen koppel/geen deel van de familie? Geen probleem! Nodig een paar goeie vriendinnen uit voor een Oudjaarsontbijt. Hou je feestje op een tijdstip dat jij wat leeft, je kan het kort en rustig houden als het moet of zelfs liggend bij jouw thuis én je vrienden hebben achteraf tijd zat om te tutten en ‘s avonds total loss te gaan! Dit stelde ik meteen in vlak na mijn operatie en dat ging zo vele jaren door. Ook had ik het geluk vele tijden mee te mogen feesten met het gezin van favo broertje en dan ging ik ook met de kippen op stok terwijl de rest doorfeestte. Maar heel vaak was ik in mijn uppie wegens tja, the usual. En ook dat was prima, want net wat ik nodig had. En ja, inderdaad, op oudjaar strompelde ik al vaker om 8uur naar bedje toe.

Hoe wordt het dit jaar? Ik heb nog geen idee als ik dit typ en dat vind ik prima. Geen idee hoe ik me voel dan.  En geen verplichtingen die avond.  Ik gok dus op een alleen-thuis-dagje met misschien een melig filmpje als het lukt en op tijd bedje in. Mijn lijfje en ik gaan het knus maken… Wat zijn jouw plannen voor oudjaar? Herken jij de dubbele gevoelens? Hoe ga jij daarmee om?