Zou jij onsterfelijk willen zijn? Ik weet het eerlijk gezegd niet helemaal. Zou het eeuwige leven dan niet heel erg lang gaan duren?

Youtube

Hoe kom ik bij dit onderwerp? Wel, een tijdje geleden zag ik op youtube een opmerkelijk filmpje. Ik wist op voorhand nochtans niet dat dit een opmerkelijk filmpje zou zijn. Ik zocht gewoon een beetje ontspanning op een vermoeide dag toen ik op hun filmpje stuitte. Ik volgde dit duo al eerder omdat hun content sympatiek en informatief is, wat wil je nog meer.

Gezwel

De bewuste vlog van het duo verliep deze keer helaas een beetje anders. Bleek namelijk dat bij 1 van de mannen een gezwel was ontdekt in de hals. Het moest weggehaald worden omdat de massa drukte op allerlei plekken waardoor die arme kerel last kreeg met zijn gezondheid op allerlei vlakken, maar gelukkig was het wel een goedaardig gezwel. Oef. En nadat het weggenomen was voelde de man zich zoveel fitter.

Gezond dieet

Het koppel maakt vooral filmpjes rond voeding en eenvoudige recepten. Hun inhoud bracht me een tijd terug veel inspiratie om voor mijn eigenwijze darmen iets lekkers te fabriceren met een minimum aan werk. Kortom: ze houden een zogenaamd gezond dieet aan omdat ze zichzelf en hun lichaam goed willen verzorgen. We krijgen er in dit leven tenslotte maar 1.

Onsterfelijk

Maar toen de man klaar was met zijn best emotionele verhaal (Hoe zou je zelf zijn als je hoort dat er een tumor in je groeit.) zei hij het volgende met een doodserieuze blik en toon: Hij was oprecht verbaasd dat hij die tumor in zich had, want ze aten immers het ideale dieet wat ze helemaal volgens de regels volgden: geen junk food, geen processed spul, allemaal puur natuur. Waarop ik weer verbaasd was.

Griekse God

Hier had je dus een lieve kerel, volwassen, al jaren enthousiast leraar voor de klas, die oprecht geloofde dat zolang je het juiste eet (wat dat juiste dan ook moge zijn) en gezond beweegt, dat je onoverwinnelijk wordt. Helaas, zelfs al doe je dat en zorg je heel goed voor je lichaam, het maakt je niet minder onaantastbaar. De Griekse Goden kwamen er misschien mee weg, maar wij nederige mensjes niet. Ik vind het heel erg jullie dit nieuws te brengen maar we gaan allemaal een keertje dood.

Gezond verstand

Wil dat zeggen dat we ons dan maar helemaal moeten laten gaan want dat alles toch verloren is? Nee, natuurlijk niet. Uit respect en zorg voor je lichaam is het heus geen slecht idee om dingen te doen die meer gezondheid brengen in je leven. Ga niet streven naar de eeuwig onbereikbare, ultieme gezondheid (Wat dat dan ook mag betekenen), niet naar zo gezond als die influencer, maar naar een beetje meer gezondheid voor jezelf. Jouw “gezond” mag er helemaal anders uitzien dan het “gezond” van je buurman. Ik weet zelf heel goed dat ik de dingen veel en veel lastiger maak voor mezelf als ik me niet goed verzorg. Het helpt als ik oplet met wat ik eet, luister naar mijn lichaam en het en beetje probeer te bewegen als dat kan. Maar maakt mij dat onaantastbaar? Duidelijk niet.

Het eeuwige leven

Lieve mensen, blijf vooral lief voor je lijf, maar verwacht in ruil daarvoor niet het eeuwige leven. We hebben allemaal graag de illusie alles onder controle te kunnen hebben in het leven; dat geeft houvast aan de chaos. Maar ik denk dat we allemaal al ervaren hebben dat diezelfde controle eigenlijk een illusie is. Dus haal die last van je schouders: je moet niet perfect eten en bewegen (gesteld wat we wisten wat perfect dan wel was). Een beetje goed proberen zijn voor jezelf is voldoende, we kennen allemaal wel de basisregels qua gezond leven, met uitschuivers en bloopers en alles erbij.

Sterfelijk

Nieuwsflash: De rest ligt niet in onze handen. En dat hoeft geen doembeeld te zijn, maar kan net heel bevrijdend werken. Omarm je sterfelijkheid. Jij doet wat je kan en de rest is none of your business. Laat het los en probeer er hier en daar een beetje van te genieten.