Ten eerste, wat vervelend voor je dat je ooit met opiaten hebt moeten beginnen.. Dit zal zeker geen gemakkelijke keuze zijn geweest, beter gezegd, in meeste gevallen is het kiezen tussen twee kwaden. Maar als je op deze blog terecht gekomen bent dan is dat vast omdat je de wens hebt om af te bouwen of omdat je arts dit graag wilt. Maar van wie kan je nu beter horen waar je aan gaat beginnen dan iemand die jarenlang ervaring heeft met afbouwen/afkicken, hoe je het ook wilt noemen, van opiaten/morfine?

Mindset is het allerbelangrijkste bij afbouwen van opiaten

Voor we over gaan op de informatie die je echt wilt, wil ik je een stukje meegeven..

“Consistency is more important than perfection.”

“Consistent zijn is belangrijker dan perfectie.”

Jouw doorzettingsvermogen gaat komende tijd enorm vaak op de proef gesteld worden. Als jij al jaren opiaten gebruikt zoals: Oramorph, Oxycodon. Oxycontin, Methadon, Fentanyl, Morfine etc. dan zal het zeker niet gemakkelijk worden. Maar het is het waard, want het is wetenschappelijk bewezen dat opiaten op de lange termijn schadelijk zijn voor je organen.

Wat voor symptomen kan je verwachten met afbouwen van opiaten?

 • Transpireren
 • hartkloppingen
 • Trillen
 • Misselijkheid
 • Spierpijn
 • Spierkracht verlies (Niet meer stil kunnen liggen/zitten en helemaal gek worden van de pijn. Maar het kan ook zijn dat je benen als een blog beton aanvoelen)
 • Prikkelbaarheid
 • Rusteloosheid
 • Depressieve gedachtes
 • Darm klachten (Bijvoorbeeld diarree)
 • Haaruitval
 • exceem klachten
 • hormonale klachten (Je kan aankomen, dit komt omdat je hormoonspiegel in de war is)

Het is uiteraard voor iedereen anders, dus je hoeft niet alle klachten te ervaren. En in sommige gevallen als je het maar kort gebruikt hoef je er helemaal niet perse iets van te merken.

Wat deed het mentaal met mij?

Disclaimer: Voor iedereen is dit proces anders! Ik ben van mijzelf een enorme doorzetter, misschien wel harder voor mijzelf als dat gemiddeld mens is. Maar als je 2 jaar lang aan het afbouwen bent van opiaten valt het soms mentaal zwaar. Je lijf is continu doodmoe, je hormonen vliegen alle kanten op en je hebt veel lichamelijke klachten. Ik heb vrijwel 2 jaar lang me mijzelf niet gevoeld, ik ben enorm aangekomen en ik was emotioneel een ramp. Maar achteraf terug gekeken ben ik dolblij dat ik dit gedaan heb. Op het moment zelf had ik meer pijn van het afbouwen maar na een aantal weken stabiliseerde zich dat en was de pijn eigenlijk hetzelfde dan met de opiaten. Zo zie je maar weer dat opiaten op de lange termijn niet veel meer doen behalve zichzelf onderhouden en op lange termijn je organen schade aanbrengen. Ik denk wel dat je wilskracht zelf groot genoeg moet zijn om dit te doen.

Neuro inflammatie

Je zou misschien denken, wat is dit? Of wat heeft Neuro inflammatie met afbouwen van opiaten te maken? Op het moment dat jij stopt met medicatie wat een afhankelijkheidsfactor heeft geeft jouw lijf een inflammatie (ontstekingsreactie) in het centraal zenuwstelsel. Dit gebeurd ook bijvoorbeeld als je een griep hebt op een laagschalig niveau.

Lidocaïne met een lage dosering ketanest infuus

Mijn arts, Rob Tenbrinck (Anesthesioloog), werkzaam bij Optimal Care Clinic in Rotterdam, heeft een nieuwe methode bij afbouwen van medicatie. Namelijk een infuus van ongeveer 5 uur per keer met Lidocaïne. Dit loopt via een infuus heel dicht onder de huid, dus niet in een ader, de huid in en wordt opgenomen door de lymphenklieren. Lidocaïne zorgt ervoor dat de neuro inflammatie onder controle blijft waardoor je veel minder last hebt van de ontwenningsverschijnselen.

Sinds ik één jaar geleden met dit infuus begonnen ben merk ik enorm verschil. Ik voel me iets energieker dan dat ik doe zonder het infuus. Daarnaast merk ik ook dat het de klachten verminderd. En een aantal mensen die ik ken die nu ook bij de kliniek en arts zitten met hulp om af te bouwen van medicatie zijn ook erg blij dat zij deze stap hebben genomen. Allemaal omschrijven wij hetzelfde: RUST! Er komt rust terug in ons lijf.

De een moet het om de week, bij lang gebruik en hoge doseringen afbouwen. Terwijl de ander makkelijk een maand of langer er tegenaan kan. Dit is iets wat iedereen zal moeten uitvinden.

Overige mogelijkheden met afbouwen van opiaten

Naast deze mogelijkheid zijn er indien nodig, als de klachten niet te doen zijn, andere mogelijkheden. Mocht je enorme rillingen, trillen, zweten, onrust etc in het lijf ervaren dan kan je bijvoorbeeld kijken met jouw arts naar Clonidine. Dit middel onderdrukt de verslavingsreactie in het lijf en zorgt dat je makkelijker kan doorzetten met afbouwen. Indien echt nodig zou er ook nog Methadon voorgeschreven kunnen worden, wel afhankelijk van wat je gebruikt. Het liefst wil je dit niet want dit is ook een Opiaat maar een die geen verslavend gevoel geeft. Dit wordt soms als tussenstap gebruikt als jezelf al hele hoge doseringen gebruikt. En Ditzelfde geldt voor buprenorfine.

Facebook groep

Al een aantal jaar geleden hebben wij een Facebook groep opgericht, waar alleen mensen in kunnen die hier vragen over hebben en zelf mee worstelen. Mocht je interesse hier in hebben, klik dan hier.