Morgen is het kerstavond. Een avond vol gezelligheid en samenzijn. Tenminste zo word het gepresenteerd in reclames, tijdschriften en zo wil je het in je hoofd vaak ook. De realiteit is dat dat niet altijd waar is. Verstoorde familierelaties, vermoeidheid en laten we vooral dat ziek zijn niet vergeten maakt dat het nogal eens tegen kan vallen. En wat moet je dan. Hoe zorg je dat jouw kerst niet helemaal ten onder gaat in verdriet en ellende. Hoe ga je ontspannen door de kerst heen.

Als eerste ben je natuurlijk helemaal niets verplicht. Ik schrijf dit hier nou zo op maar ik weet ook dat het zo niet werkt. Naast het idee dat je zelf hebt in je hoofd over hoe het moet zijn, zijn er heel vaak ook familie verwachtingen. Je moet langskomen en het zal gezellig zijn. Vooral dat moeten zorgt er eigenlijk al voor dat het dan dus niet gezellig word.

Elk nadeel heb zijn voordeel

Als tweede heb je het ultieme excuus om niet of niet te lang te gaan. Pijn en frustratie werken niet mee aan de gezellige sfeer. Stop dat in een kannetje met een overheersende moeder of een (schoon-) zus of broer waar je het niet goed mee kan vinden en de sfeer is explosief. Voel je dat de sfeer niet bevorderend is denk dan aan jezelf en ga op tijd weer naar huis. En bovenal voel je niet schuldig. Spanning en emoties kunnen zorgen voor meer pijn en dat is iets wat je niet kan gebruiken.

Is er dan wel iets positiefs aan de kerstdagen? Natuurlijk zijn er families waar het wel goed loopt. Die begrip hebben, waar broers en zussen goed door een deur kunnen samen. Ben je zo’n bevoorrecht persoon geniet er dan van. Dompel je onder in de liefde van de mensen om je heen. Is dat helaas niet het geval. Doe dan dingen die je zelf leuk vind en laat je niet verplichten om hele dagen te blijven hangen in een omgeving waar je niet wil zijn.

Geen verplichtingen

Ik heb ouders die lekker op vakantie zijn. Hallelujah, lang leve de canarische eilanden. Mijn kerst bestaat uit de nachtmis op kerstavond en verder zal het gevuld zijn met een kerstonbijt en als het weer een beetje meewerkt een wandeling op het strand. Genieten van de zee die het strand bereikt en tussen kerst en oud en nieuw willen onze kinderen naar Volendam. Voor zo’n hele foute familiefoto. Ik hou er van.

Ik wens jullie allemaal ontspannen, zo veel mogelijk stress vrije kerstdagen. Met het liefst zo min mogelijk pijn en ellende. En bij voorkeur geen dokters aan jullie bed. En dat we samen in 2020 weer mogen genieten van de verhalen die we samen schrijven en samen lezen. Veel liefs en bedankt voor het lezen van mijn verhalen.