Gewoon omdat het kan. Jarenlang vierde ik kerst vol overgave. Boom, lichtjes, eten, liedjes, films. Alles jolly, merry and bright. Lekker een ontbijtje met al  het eten in kerstvorm. Roomboter in een vorm van een kerstklokje, de kaas als een boompje gesneden en de hagelslag met kerststerretjes erin. 

Bij de koffie de kerstklokjes en kransjes, de eggnog en de toef slagroom op de chocomel niet te vergeten. Eindigend met een overdadig kerstdiner tot in de puntjes gepland met de familie en George en Mariah op de achtergrond. Voldaan op de bank starend naar de boom. DE BOOM! Want de boom is een missie. 

Groot en Groen

De boom moet zo groot mogelijk zijn en groen en echt, anders ruikt ie niet lekker. Zo’n boom bevat geen gaten en rare uitstekende takken. En de boom is zo rond en vol mogelijk. Zo’n boom vind je per ongeluk of pas na zes winkels bezocht te hebben en een beetje verloren moed.

En toen werd alles anders

En dan ineens veranderd alles. Niet op één dag, maar langzaam en weloverwogen. Dit jaar kwam de beslissing. Ik koos ervoor mij te bekeren. Ik werd moslim. Dit was begin van het jaar. Ik stond niet stil bij de geliefde maand en m’n boom. In oktober begon het te knagen. Wat doe ik in December en met mijn boom. In de schuur zag ik mijn doos met lichtjes en ballen. Zou ik ze wegdoen? Hup op marktplaats zetten? Ik wist het niet..

Vragen als wil ik een boom, mag ik een boom, vier ik dan kerst?! Maalden door mijn hoofd. Op een morgen na het trainen fietste ik naar huis langs een kerstbomenverkoop. Daar stond ie. Mijn boom. Perfect. Groot. Echt groot. En de geur. Ik was op slag verliefd.Ik stapte van mijn fiets en riep de kerstman verkoper. De man keek een seconde verbaasd, herstelde zich en zette babbelend en goedlachs de boom voor mij apart.

Ik ben moslim en ik heb een kerstboom

In de middag heb ik mijn boom opgehaald. Paste maar net in de auto. Papa mopperend en lachend tegelijk. Dubbelgevouwen naast de boom. En nu staat de boom er met lampjes en ballen gevuld. Vol trots kijk ik naar mijn gezellige boom. En snuif de geur op. Ik rol mijn gebedsmat uit en sla mijn hijab om. En ik staar nog even met toegeknepen ogen in de lampjes. Ik sluit mijn ogen en start mijn gebed. Vlak naast mijn boom, omdat het kan. Ik ben moslim en ik heb een kerstboom.