Mijn hart breekt op het moment. Zoveel rassenhaat. Het voelt alsof we 400 jaar terug in de tijd zijn gegaan. Op het nieuws zie je allemaal dingen die niet kloppen of maar half kloppen, met name in Amerika. Je ziet niet anders dan protesten op social media voorbij komen, verhalen van mensen die zelf gediscrimineerd worden of verhalen over kinderen. Hartverscheurend.

George Floyd

George Floyd, een man die een nep biljet van 20 dollar gebruikte en aangehouden werd door de politie. Een man die op straat vermoord wordt door de 8 minuten en 46 seconden durende nekklem van politieagent Derek Chauvin. Agenten die daarna terugkeren naar hun families terwijl zijn dochter haar vader nooit meer zal zien. Inmiddels zijn ze allemaal opgepakt en is er voor agent Chauvin een borgsom van 1,25 miljoen euro opgelegd om vrij te komen.

Rayshard Brooks

Rayshard Brooks, de politie kreeg een melding dat er een man achter zijn stuur in slaap gevallen was in de drive-thru van Wendy’s (fastfoodketen in Amerika). De politie deed een blaastest en de man bleek niet nuchter te zijn. Volgens verklaringen deed Brooks moeilijk en hij werd door de agenten tegen de grond gewerkt, daarna kwam hij te ontsnappen en volgens de agenten pakte Brooks een van de tasers van de agenten. Daarna rende hij weg omdat een van de andere agenten zijn taser pakte en tijdens de achtervolging, wat op een video nog geen 6 meter lijkt te zijn, werd doodgeschoten terwijl de agenten hem makkelijk in konden halen (te zien op een camera die in de omgeving hing).

Tommy Holten

Helaas gebeurt dit niet alleen in Amerika, maar is het onlangs ook hier in Nederland gebeurd. Waarom is dit zo weinig in het nieuws geweest vraag ik mij af? Dit was namelijk precies toen corona begon. Tommy Holten gaat op 14 maart naar de Jumbo bij hem om de hoek in Zwolle. De politie kreeg een melding dat een man in de supermarkt mensen lastig zou vallen. Hij heeft onder andere bijvoorbeeld iemand uit de auto proberen te trekken en tikkertje gespeeld met mensen. Hiervoor werd hij aangehouden waarop hij zich scheen te verzetten en werd hierna/hierdoor onwel. De ambulance is ter plaatse gekomen en hier werd beoordeeld dat de man gewoon naar het cellen complex over gebracht kon worden. Holten is in de cel overleden.

Andere etniciteit

Ik zal nooit ervaren wat mensen met een andere etniciteit ervaren, het racisme waar ze vaak mee moeten dealen. Helaas zie ik het vaak om mij heen gebeuren. Onze vriendengroep bestaat uit vele afkomsten ondanks dat meeste vrienden allemaal in Nederland geboren zijn en ook kinderen hebben. Maar als wij met elkaar zijn komt het onderwerp racisme regelmatig naar boven. Of het nou om kennissen, vrienden of over onze kinderen gaat..

Een kind hebben met dubbel bloed

Als moeder van een kind met dubbel bloed vind ik het heel lastig op dit moment. Vanaf het moment dat ik zwanger was heb ik vaak nagedacht over hoe racisme in mijn zoon zijn leven zal voor gaan komen. Iets waarvan ik hoop dat het hem nooit zal overkomen, maar als ik reëel ben weet ik dat dit een droom is. 

Vrouw van een Antilliaanse man

Als je een gemixt koppel bent krijg je ook met racisme te maken. Vanaf het moment dat er bekend werd dat ik een relatie had met Esli, 9 jaar geleden, kregen wij én mijn ouders al opmerkingen. Zo krijg je de vraag waarom je op negroïde mannen valt, maar hoe vaak krijg je de vraag waarom je op blanke mannen met blauwe ogen valt? Bijna niet denk ik. Zo worden we regelmatig nagekeken op straat. Nog veel meer als ik een sonde in heb, in een rolstoel zat. Verbaasd zie je blanke mensen vanaf 50+ jaar kijken dat een negroïde man bij een zieke vrouw blijft. Want er is een soort stigma dat negroïde mannen niet serieus zijn en een langdurige relatie aan kunnen gaan. Iets wat uiteraard NERGENS op slaat. En laten we eerlijk wezen, je krijgt al gauw de opmerking naar je hoofd als je op  mensen met een andere etniciteit valt; weet je wel zeker dat je met hem/haar een relatie neemt? Ze gaan altijd vreemd en hebben nog 6 andere vrouwen.

Nare en niet gepaste opmerkingen

Helaas hoor ik vaak mensen opmerkingen maken waar mijn tenen van krommen. Dingen zoals; Nee, die man is veel te donker om Surinaams te zijn. Terwijl er natuurlijk zoveel verschillende soort huidtinten zijn, zelfs onwijs blank, bijna wit, met blauwe ogen.

 • “Als het je niet bevalt ga je toch terug naar je eigen land?”
 • “Jij bent een lekker exotisch snoepje”
 • “Jij bent een tropische verrassing!”
 • “We praten hier Nederlands” Als iemand moeite heeft met de taal of iets goed te articuleren.
 • “Jullie zijn de hitte natuurlijk wel gewend”
 • “Fijn hé, die luxe in Nederland?” Terwijl diegene gewoon in NL geboren is.
 • “Jij kan zeker heel goed koken?” Terwijl het over iemand zijn afkomst gaat.
 • “Ga je vaak terug naar je eigen land?”, “Ik ben geboren in NL, dus JA!…..”
 • “Zeg eens iets in jouw taal?”
 • *Begint te praten met een accent*
 • “Heb je zelf je sollicitatiebrief geschreven?”
 • “Heb je moeite met op tijd komen?”
 • “Werken jouw ouders?”
 • “Zijn jouw ouders gescheiden?”
 • “Ik ben niet racistisch hoor, ik heb genoeg buitenlandse vrienden…”
 • “Jij hoeft je niet meer te sminken”, “Kan jij niet voor zwarte piet spelen?”
 • “Wat praat jij goed Nederlands!”

Voetbal Inside & Rassendiscriminatie

Mijn hart breekt dan ook als ik zie hoe er gepraat wordt over mensen bij Voetbal Inside, en dat Johan Derksen eigenlijk gewoon zijn schouders ophaalt en zegt dat hij geen spijt heeft van zijn opmerkingen die niet alleen Akwasi pijn gedaan hebben, maar ook half Nederland. Ik ben blij dat er zoveel adverteerders en zowel mannelijke én vrouwelijke voetballers van het Nederlands elftal gezegd hebben dat zij hier niet mee akkoord gaan en hier niet meer mee samenwerken. Wat een sterk statement tegen rassendiscriminatie.

Niet bewust zijn van racistische opmerkingen is geen racisme?

Ik heb de afgelopen weken met veel familie, vrienden en kennissen over dit onderwerp gepraat en een van de vele dingen die vaak naar voren kwam was dat mensen vaak niet bewust zijn dat de opmerking racistisch overkomt en dit dan “geen” racisme is. Maar wat ik vind is dat je vaak wel van bijvoorbeeld een opmerking als; “Zijn jouw ouders gescheiden?” weet dat dit een vraag is die voort komt uit een stigma. Er hangt een nare lading aan zulke vragen, vooral omdat het 9/10 keer ook op een nare manier gebracht wordt.

Samen een mooiere wereld maken voor de volgende generaties

Ik schrijf deze blog niet om mensen in de haren te vliegen. Ik heb deze blog geschreven omdat ik hoop dat wij met elkaar, er voor kunnen zorgen dat wij een mooiere toekomst kunnen genereren voor onze volgende generaties. Dat zij zich geen zorgen meer hoeven te maken of zij deel maken in deze maatschappij. Dat onze kinderen geen verdriet meer kennen om racistische opmerkingen, sneller aangekeken worden als dader van een delict om hun huidskleur of om neergeschoten te worden door de politie….