De wereld is door de corona crisis langzaam tot stilstand gekomen. De wegen waren lange tijd nagenoeg leeg, vluchten werden massaal geannuleerd en ook het ov reed een beperkte dienstregeling. Een economische ramp, maar voor het milieu misschien wel precies wat we nodig hadden. Ik hoor weer vogels fluiten, de lucht is schoner en het lijkt alsof de wereld veel meer leeft. Om een steentje bij te dragen heb ik onderzocht wat ik kan doen om een betere wereld voor mijn kinderen achter te laten. Bijvoorbeeld door voor een groene energie leverancier te kiezen. Lees je mee?

Een betere wereld

Nu ik de leeftijd van opstandige puber en feestende twintiger al een aantal jaar achter me heb gelaten, begin ik het milieu steeds belangrijker te vinden. Waar ik het eerst vooral een ver-van-mijn-bedshow vond, vind ik het nu bijna een plicht om goed voor moeder aarde te zorgen. Helaas maak ik af en toe nog steeds stomme keuzes, maar de bewustwording is er in ieder geval!

Gelukkig maak ik ook goede beslissingen. Zo ben ik een fanatiek afval scheider en zal ik nooit zomaar iets op de grond gooien. Mijn douches worden steeds korter. Ik reis het liefst met OV en ik probeer fast fashion zoveel mogelijk te vermijden. Ik loop veel liever in tweedehands kleding met een verhaal, dan een goedkoop shirtje van de Primark. Punten waar ik nu nog hard aan werk is het maken van vegetarische keuzes en het kiezen van een groene energieleverancier.

Waarom een groene energieleverancier?

Zonnepanelen staan al een poos erg hoog op mijn verlanglijstje. Helaas heb ik voor zonnepanelen ook een koophuis nodig en dat is de komende dertig jaar nog even geen optie. Gelukkig zijn er ook andere manieren om een steentje bij te kunnen dragen. Groene stroom kun je namelijk ook zonder zonnepanelen gewoon uit je stopcontact halen.

Deze energie wordt opgewekt uit energiebronnen zoals de zon en de wind. In tegenstelling tot fossiele energiebronnen zijn deze bronnen onuitputtelijk en kan hier dus onbeperkt gebruik van gemaakt worden. We kunnen er flink over klagen, maar de zon is er altijd (zelfs in Nederland) en de wind hebben we zelfs in overvloed. De wind die voor de energie gebruikt wordt, wordt opgewekt door ongeveer 300 Nederlandse molens. Een voordeel hiervan is dat we de stroom niet uit het buitenland hoeven te halen, maar het gelijk bij de eindgebruiker terecht komt. Slechts één windmolen kan al genoeg stroom opwekken voor bijna 2000 huishoudens.

Voorheen boeide het me totaal niet waar mijn energie vandaan kwam, als ik mijn telefoon maar kon opladen en het licht aan ging als ik op het knopje drukte. Nogal egoïstisch, maar meer kan ik er helaas niet van maken. Inmiddels weet ik dat veel stroom wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen. En fossiel zegt het eigenlijk al… Oud en steeds moeilijker te verkrijgen. Daarnaast zorgen fossiele brandstoffen als aardolie, aardgas en kolen voor de uitstoot van broeikasgassen en vervuiling. Nu de wereld langzaam weer iets gezonder wordt, moeten we het natuurlijk ook zo houden. Inmiddels is het doel om Nederland in 2050 bijna helemaal fossiel-vrij te krijgen. Zelf ben ik dan 59 en hoop ik toch wel eindelijk mijn eigen zonnepanelen te hebben.