Het zal niemand ontgaan zijn dat ik al een poosje voor mezelf werk. Inmiddels heb ik meer werk dan uren en kan ik ruim 5 dagen van 09.00 tot 17:00 invullen. Ontzettend fijn, maar ook heel zwaar. Gelukkig heb ik een flexibele opdrachtgever en kan ik altijd thuiswerken, maar hoe doe je dat eigenlijk? En hoe blijf je gefocust? Je leest het in mijn blog!

De ‘main focus’ van mijn bedrijf is schrijven. SEO teksten, mailings, social media berichten, blogs en ga zo maar door.. Jij zegt het, ik schrijf het haha. Het maakt dan ook niet uit of het blogs over beveiligingscamera’s zijn of blogs voor Justliveblog. Zolang ik op mijn toetsenbord kan rammen en woorden tot zinnen kan maken ben ik in mijn element. Hoewel schrijven mij altijd goed afgaat en ik bijna barst van de inspiratie, vergt dit toch mijn opperste concentratie. Iets wat thuis best nog weleens lastig kan zijn. Het ene moment zijn mijn katten ervan overtuigd dat ze aandacht nodig hebben, het andere moment roept de berg afwas in de keuken mijn naam. Allemaal afleiding, waardoor je niet goed in je concentratie komt. Gelukkig ben ik inmiddels ervaringsdeskundige en heb ik door de jaren heen heel wat tips en tricks bij elkaar gesprokkeld. Zo kan ik aan het eind van de dag toch terugkijken op een productieve dag.

Thuiswerken: zo doe je dat!

De laatste jaren heb ik veel thuisgewerkt. Hier ben ik inmiddels zo aan gewend dat ik, ook als ik mijn fantasie gebruik, mezelf niet meer 40u op een kantoor zie zitten. Wanneer je thuiswerkt is de verleiding groot om on gedoucht in je lelijkste trainingsbroek voor de tv te hangen. Wel met je laptop op schoot natuurlijk! Om rugklachten en een ontevreden opdrachtgever te voorkomen, heb ik wat tip en tricks verzameld om je dag zo productief mogelijk door te komen. Ik zorg er bijvoorbeeld voor dat ik altijd ergonomisch zit en zo min mogelijk vanuit bed werk. Dit laatste is enorm fijn, maar ik wil mijn rug wel blijven gebruiken.

Tip 1: Oordopjes zijn je beste vriend

Soms zijn mijn katten te vergelijken met het luchtalarm. Een geluid wat door je heen snijdt en elke tekst naar de achtergrond doet verdwijnen. Als ik echt geconcentreerd aan het werk wil, doe ik daarom mijn oordopjes in. Een leuk nummer op en ik merk pas dat ik katten heb als ze me uit frustratie kopjes gaan geven. Makkelijk te doorgronden die katten!

Tip 2: Beperk afleiding

Heel moeilijk, maar ontzettend nodig! Beperk afleiding en focus je op je werk. Mij helpt het om mijn telefoon aan de kant te leggen en mijn mailbox af te sluiten. Als ik een uurtje geconcentreerd heb gewerkt, gun ik mezelf even 5 minuten telefoon tijd. Nu moet ik er wel bij vermelden dat als ik appjes van bepaalde mensen krijg, ik toch even kijk.

Tip 3: Zorg voor routine

Ik ben een gewoontedier. Ik ben het gewend om vroeg op te staan en ga daarom ook op dagen dat ik thuiswerk vroeg uit bed. Daarnaast heb ik vaste momenten voor m’n koffie en lunch en moet ik eerst een uur geconcentreerd gewerkt hebben voordat ik op mag staan. Natuurlijk geldt hoge nood als uitzondering, een stinkende stoel werkt nou ook niet echt concentratie verhogend. Doordat ik een routine heb, werkt dit voor mij hetzelfde als op kantoor. Om te zorgen dat ik precies weet hoelang een uur duurt, maak ik gebruik van de site e.ggtimer. De naam zegt het eigenlijk al: de site telt af en laat je vervolgens met een luide piep weten dat je door je tijd heen bent.

Tip 4: Zorg dat je huis opgeruimd is

Slordig is mijn tweede naam, maar toch kan ik als ik aan het werk ben niet tegen troep. Ik raak dan snel afgeleid en mijn handen beginnen te jeuken. Het enige wat er dan nog voor kan zorgen dat ik ga werken, is de boel opruimen en daarna weer aan de slag. Enorm zonde want je bent zo een uur kwijt en moet ’s middags een uurtje langer door. Om dit te voorkomen zorg ik dat mijn bureau opgeruimd is en de afwas tot een minimum beperkt is.

Daarnaast werkt het voor mij erg goed om een mooie werkplek te creëren. Dit maakt mij gemotiveerder om te werken en zorgt dat ik een beter humeur heb. Ik heb mijn werkplek opgeleukt met een beeldje van Ganesha, een mini type machine en een leuke cactus. Nog een beetje karig, maar het begin is er!

Tip 5: Maak een to-do lijstje

Ik hou enorm van afstrepen. Mijn to-do lijstjes zijn dan ook altijd heel lang en er staat precies in wat er die dag moet gebeuren. Van belangrijke blogs tot het plaatsen van een Instagram post. Het afstrepen werkt motiverend, waardoor ik extra mijn best doe om het lijstje af te ronden.

Voor- en nadelen van thuiswerken

Zoals werken op een kantoor voor- en nadelen kent, heeft thuiswerken dat ook. Het grootste nadeel van thuiswerken vind ik dat je het contact met collega’s mist. Mijn vriend werkt veel, dus als ik thuis werk heb ik meestal alleen mijn katten om me heen. Erg gezellig, maar echt diepgaande gesprekken worden het niet. Gelukkig werk ik momenteel bijna elke week drie dagen op locatie, waardoor ik aan contact met collega’s geen gebrek heb. Heel fijn!

Het grootste voordeel van thuiswerken is in mijn ogen de vrijheid die je hebt. Je kunt heel de dag in je bed blijven (niet heel ergonomisch) of op een rustig moment naar de supermarkt. Mijn ervaring is dat je thuis toch net wat langer doorgaat en dus ook als je naar de supermarkt gaat prima aan je uren komt. Natuurlijk zijn er nog veel meer voor- en nadelen aan thuiswerken, maar dat komt een andere keer!

Werk jij liever op een kantoor of thuis?