De tramschutter. Wie heeft er niet over gehoord. Deze man heeft het leven in ons land voor een dag stilgezet. Voor de familie van de nabestaande is het leven nooit meer op volle gang gekomen. Drie mensen die nooit meer thuis zijn gekomen van wat een standaard werk- of schooldag zou moeten zijn. Ook slachtoffers die het hebben overleefd dragen dit altijd mee.

Op het moment is de rechtzaak lopend en is de vraag van het OM tegen de tramschutter levenslang. Levenslang is wat de slachtoffers hebben. Letterlijk levenslang. Ze zijn hun geliefde kwijt, hun onbezorgde manier van in het leven staan. Slachtoffers gaan het leven verder met altijd een beschadigd hoofdstuk in hun boek.

De rechtszaak was afgelopen week. Tramschutter Gökmen T. had alles behalve spijt van wat hij had gedaan. Het enige wat hij deed in de rechtszaal was zout in de wonden strooien. Hij vond het jammer dat slachtoffers het hadden overleefd. Hij erkende de rechters niet en zijn eigen advocaat werd bespuugd door hem. Deze man boeit het blijkbaar allemaal niet. En dan is de eis levenslang.

Ineens dichtbij

18 Maart 2019, mijn dochter woont op dat moment in Nieuwegein. Studeert in Utrecht en gaat daar heen met de tram. Die bewuste tram. Tijdens de aanslag had ik een kennismakingsgesprek met een gezin voor in mijn gastouderopvang. Tv uit, Radio uit, Telefoon op stil. Ik neem afscheid en zet mijn telefoon aan. Ik kijk op mijn scherm en zie 15 appjes van vriendinnen. Wat is er aan de hand denk ik nog.

Is Madelief okee? Madelief studeert toch in Utrecht? Heb je het al gezien ? Gelijk zet ik de televisie aan en zie dezelfde vreselijke beelden die we allemaal hebben gezien. Mijn eerste reactie is haar bellen. Gelukkig neemt ze gelijk op. Ze had die dag een tram eerder genomen omdat ze nog wat moest doen voor school. Ik geloof sterk in dat je intuïtie je kan redden van ongeluk. Als iets je zegt ga deze keer eens naar links in plaats van rechts onderweg naar huis dat je dat moet doen.

En nu had die tram eerder haar gered van een drama. Iedereen die in die tram zat of eromheen aanwezig was is getraumatiseerd. Dit is iets wat je altijd bij je draagt. En in plaats dat de tramschutter het dragelijker maakt tijdens de rechtszaak maakt hij het alleen maar erger. Geen respect en geen berouw. Geen menselijkheid word er door hem getoond. En dan gaan mensen zich toch afvragen. Levenslang is dat wel lang genoeg voor een persoon als dit.