Wat is Islam nu eigenlijk? Ik weet niks ervan. Wat houdt het in?

Mijn hoofd maakt gelijk overuren. Met vier verschillende boeken voor m’n neus besluit ik de meest gedetailleerde uitleg voor leken te schrijven. Tot in de puntjes. Lekker realistisch ook in een blog en volledig vanuit mijn ego dat ik dat kan en weet.

Bam. Ik gooi mijn boeken dicht en pak mijn pen en start met schrijven. Terug naar de kennis die ik heb en terug naar mijn hart.

Overgave aan God

Islam betekent letterlijk overgave aan God. Een nog mooier woord is jihad. Dit betekent inspanning. Wat wordt hier nu mee bedoeld? Want jihad kent iedereen maar al te goed, in negatieve zin, helaas. Van de jihadisten, jihadstrijders die achterlijke mensen (en ja nu veroordeel ik!) die het prachtige woord jihad een negatieve naam geven. Die bruut zijn en moorden en opblazen en ieder ander belachelijk iets maar uit halen zogenaamd in de naam van Allah (God). Zij verpesten de schoonheid en interpretatie van Islam. Ze zaaien onrust en ongeloof en haat met hun doden. En iedere andere moslim zal het met mij eens zijn dat dit niet is waar Islam voor staat. Sterker nog het geeft pijn en verdriet als we horen dat gevallen broeders en zusters zich inzetten voor deze strijd. En ja ondanks dat hun daden zo verwerpelijk zijn blijven het broeders en zusters. Zoals een ieder mens dat is. Moge Allah ze vergeven.

En dit is wat jihad wel betekent voor mij. Jihad houd in dat je je inspant. Inspanning die iedere moslim moet aangaan tegen zichzelf, zijn eigen hartstochten en driften.

Jihad van de liefde

Wat Mohamed El Bachiri zo prachtig omschrijft in zijn boek, Een jihad van de liefde. Deze man verliest zijn vrouw met de aanslagen in Brussel en blijft achter met zijn drie kindjes. Zijn pijn, verdiet en liefde verwerkt hij in dit boek. Hij schrijft: Een echte jihadist is iemand die niet in woede ontsteekt, ongeacht de situatie. Hij kan misschien wel razernij voelen, maar het is zo makkelijk om iemand te slaan of geweld te gebruiken. Het is de stomste reactie. Het echte jihadisme is een inspanning naar jezelf, naar je gedachten. De jihadist laat de moed niet zakken, hij bewaart de glimlach en erkent de menselijkheid van de ander.

Hoe mooi is dat om elke dag te mogen werken aan je zelf. Er naar streven een beter mens te worden. Ik doe dit omwille van Allah. Mijn steun en rust vind ik daar. Ook wel eens niet hoor. Ik ben ook wel eens boos en handel er wel eens naar daarvoor ben ik mens. Zodra ik dit door heb, keer ik mij tot Allah. Bidden, lezen, rust zoeken en nagaan wat ik nu doe en wat ik anders kan aanpakken. En dit los je niet in 1 keer op. Sterker nog dit los je niet op. Want het leven is 1 grote leerschool. Een achtbaan die doorgaat. En de vraag is hoe overleven wij de pieken en dalen en gaan we sterker door. Wat is voor jou belangrijk. Wat geeft jou kracht? Wat is jouw geloof?

Allah geeft mij dus kracht. Dat is waar ik in geloof. En elke dag zal ik als een jihadist mij inspannen een beter mens te zijn. Dit is voor mij Islam. Zonder regels en feiten. Geloven in overgave.

Pin jij deze blog ook op jouw favoriete Pinterest bord?