Mensen doen alles voor een zo hoog mogelijk geluksgevoel. We hebben een plaatje in ons hoofd, zo moet het en niet anders. We willen zo succesvol mogelijk zijn, maar “succes”, wat is dat in jouw ogen?

Wat is geluk

“Ben ik wel gelukkig?”. Deze levensvraag kan ons in een cyclus van vragen brengen zonder antwoord. Het is nu eenmaal zo, onze maatschappij is gericht op succes. We delen alles online en staan onder grote druk om goed te presteren. Laat je geluk niet afhangen van wat anderen van jou verwachten. Denk aan wat geluk is voor jou. Wanneer je je niet goed voelt en alles even veel te snel voor je gaat, laat het toe. Geluk is niet iets dat alleen maar in een stijgende lijn gaat. 

Wat wil ik

Iedereen zit in een andere fase in zijn leven, iedereen heeft andere doelen. Het heeft geen zin om ons met anderen te spiegelen, in tegendeel. Denk in nieuwe perspectieven, leer jezelf kennen met een “Wat vind ik belangrijk” lijstje in je hoofd of op papier. Hoe wil ik in het leven staan? In welke fase van mijn leven zit ik? Wie ben ik? Wat wil ik over 5 jaar bereiken?

Wat geeft mij voldoening

Onze job is een belangrijk deel in ons leven. Iets doen waar we goed in zijn geeft ons voldoening. Je kan zoveel uit een job of een bepaald doel halen. Wanneer je iets gevonden hebt dat helemaal aansluit bij je persoonlijkheid krijg je een enorme boost aan eigenwaarde. We krijgen structuur in ons leven en het bezorgt ons sociale contacten. Het is een motivator om je talenten steeds verder te ontwikkelen en uit te zoeken wie je bent.

Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life 
~ Confucius

Optimisme

Denk jezelf gelukkig! Sta sterk in je schoenen en laat die ene tegenslag niet heel je dag verpesten. Soms is een goede dosis optimisme het medicijn dat je nodig hebt. Je kan bepaalde doelen vooropstellen die voor jou helpen om mentaal sterker te staan, denk aan yoga, mediteren, gezond eten, … Je kan voor jezelf bepalen waar je belang aan hecht.

Kiezen

Je moet zelf kiezen wat je wil, laat anderen niet voor jou kiezen. Wat je gevoel zegt is het juiste antwoord, je intuïtie weet wat je wilt en daar moet je naar luisteren. Was dit achteraf gezien toch niet de juiste keuze, kies opnieuw. Leer uit je fouten. Je kan eindeloos blijven kiezen voor een nieuwe wending in je leven. Soms is het simpel, je kan 1 procent van je leven aanpassen en 100 procent gelukkiger worden. Zoek naar wat die 1% voor jou kan zijn. Dit kan gaan van iets toevoegen aan je dag zoals elke ochtend sporten tot meer rust nemen en je focussen op dingen die je op dat moment meer aanbelangen bijvoorbeeld je kinderen. Maar vooral kies voor jezelf!

De weg naar geluk is dus niet één rechte weg maar ook vele hobbelpaadjes en rivieren die je moet kruisen. Je zwaktes en sterktes liggen dicht bij elkaar, je moet ze alleen leren kennen.