Afgelopen weken kan ik slecht slapen. ik heb moeite met inslapen, wakker liggen, wakker worden op gekke tijden, continu denken dat ik een volle blaas heb en vanaf vijf uur geen oog meer dicht doen.

Ijsberen in de woonkamer

Vroeger maakte dit soort nachten mij helemaal gek. Ik liep dan te ijsberen in de woonkamer, ik had hele discussies met mezelf over slapen, gebruikte slaappilletje en ieder detail moest goed zijn. Juiste kussen, laken recht, fijnst zittende slaapshirt en opletten dat ik geen koude voeten had.

Slaaptabletten mag je maar een maand gebruiken… OOPS!

Op een bepaald moment kwam ik bij een nieuwe huisarts en die zei dat het slaaptabletje die ik elke nacht gebruikte juist bij langdurig gebruik slapeloosheid kon veroorzaken. In plaats van een jaar had ik het maar een maand mogen gebruiken. Ze besloot dat ik per direct niks meer kreeg en zij tegen me de komende weken ga je niet slapen want je lichaam gaat soort van afkicken. Het klopte en alles wat ik deed om wel te kunnen slapen verdriedubbelde ik qua gedrag.

Ergens heb ik een ommekeer gemaakt en ben ik met bijna al deze dingen gestopt. Ik besloot te accepteren als ik niet kon slapen. Ik maakte de keuze om op te blijven tot ik moe was. Of als ik wakker werd midden in de nacht bleef ik niet liggen maar ruimde ik wat op. Dat zijn de voordelen van alleen wonen, je bent niemand tot last als je besluit midden in de nacht je was te vouwen of iets schoon te maken. Ik haalde het druk maken om een slechte nachtrust weg. En het hielp. Nu duurde de fase van niet kunnen slapen maar ongeveer een week of twee en dan slaap ik gelukkig weer normaal.

Slapen is niets doen

Alleen heb ik dus nu de afgelopen weken slechter geslapen. Bijna iedere ochtend ben ik vijf uur wakker en ik doe geen oog meer dicht. Heel vermoeiend. Mij werd het boek van Aline Kruit geadviseerd. Met de titel: Slapen is niets doen. Als ik eerlijk ben is dit een titel die enige irritatie opwekt. Want slapen is niets doen is allemaal leuk en aardig maar hoe doe je dat als je al het leed om je heen aan het overdenken ben en graag voor iedereen en iedere situatie een oplossing wil bedenken. Dan heb je toch geen tijd voor niets doen.

Maar wat een leuk boek en wat een leuke tips. Het leest makkelijk weg. En de uitleg is prettig. Er wordt aangegeven hoe het werkt in je hersenen om goed te kunnen slapen. Een uitleg over de diepe- en remslaap. En hoe je omgaat met jaren lang slecht slapen. Er is een onderscheid tussen het probleem (slecht slapen) en hoe je er mee omgaat. Vaak is het overdag al een bedenken dat je slecht slaapt, de stress daar van, je dagelijks leven daar op aanpassen en alle frustratie die daar bij komt. Wil je meer slaap tips? klik dan hier.

Volgende keer pak ik het anders aan

En eindconclusie is slapen is echt niets doen. Je kan wat voorwaarden scheppen om een goede nachtrust te hebben. Maar probeer je zelf er niet in te verliezen wordt er aan gegeven. En als je je onrustig voel. Blijf liggen haal rustig adem. Doorvoel wat je onrust geeft of wakker houd en probeer dat een plek te geven. Ga niet opstaan je zelf afleiden of compleet andere dingen doen. Inmiddels slaap ik weer goed. Als ik weer slecht slaap ga ik wel proberen het anders aan te pakken en de tips uit dit boek op te pakken.

Ik ben benieuwd wat het voor me gaat doen en ik hoor graag hoe jullie slapen. En wat jullie doen als je niet slaapt, laat je het mij in de reacties weten? Voor iedereen een fijne nachtrust als je weer gaat slapen vanavond!