Schoonmaken is niet perse mijn grootste hobby. Ik zie het als een noodzakelijk kwaad wat gedaan moet worden en als ik het geld had om een huishoudster te betalen zou ik dit zonder twijfel doen. Om het zo makkelijk mogelijk te houden en grote taken over de week te verdelen heb ik een schoonmaak routine opgesteld. Een routine waar mijn kamerplanten schoonmaken een groot onderdeel van is. Wat wil je ook met bijna 100 planten.

Toen ik net mijn urban jungle begon vond ik het onzin om mijn planten schoon te maken. Ik gaf ze water en vond dat al meer dan genoeg. Hoe groter mijn collectie werd, hoe meer ik om het welzijn van mijn groene vrienden begon te geven. Ik begon over planten te lezen, koos de standplaats zorgvuldig uit en had een online dagboekje waar ik de voortgang van mijn planten in bijhield. Het schoonmaken van mijn planten was dan ook een logische volgende stap. Maar waarom is dit nodig en hoe doe je dat eigenlijk? Ga je er met een plumeau over of kwak je er gewoon wat allesreiniger bovenop? Ik vertel het je in deze blog. 

Bladeren van kamerplanten schoonmaken: waarom? 

Je kunt het blad van een plant het best vergelijken met je eigen huid. Als je poriën verstopt raken, kan je huid niet meer ademen en krijg je puisten of andere onzuiverheden. Bij een plant is dit net zo. Je ziet het misschien niet meteen, maar ook de poriën van je planten kunnen verstopt raken. Dit komt door stofdeeltjes die uit de lucht op je plant vallen. Een plant krijgt er geen puisten van, maar kan wel doodgaan. Het is daarom belangrijk dat je ze af en toe schoonmaakt. Ik doe dit als ik ook kastjes stofvrij maak. Een bijkomend voordeel is dat je ook gelijk eventuele diertjes meeneemt. 

Douchen 

Het is misschien wat onwennig; met je planten onder de douche. Toch is dit af en toe precies wat ze nodig hebben. Je maakt de planten goed schoon en eventueel ongedierte wordt door de straal weggespoeld. Hoe vervelend je de beestjes ook vindt, gebruik niet meteen de massagestraal van je douchekop. De beestjes gaan misschien snel weg, je planten worden er niet blijer van. Kleine plantjes kun je ook onder de kraan afspoelen. Let op dat het water niet te heet of te koud is. Ook hier houden de diva’s niet van. 

Kamerplanten schoonmaken met een make-up kwast

Ik maak mijn planten het liefst schoon met een make-up kwast. Gebruik ik ze ook nog een keer! Het kost misschien wat tijd, maar tegelijk is het heel rustgevend om elk blad van je planten af te doen. Dit geeft je gelijk de gelegenheid om je plant uitvoerig te checken. Planten die van een hoge luchtvochtigheid houden besproei ik eens per week met de plantenspuit. Graslelies zijn hier een goed voorbeeld van. Als de luchtvochtigheid in de lucht te laag is krijgen deze plantjes bruine punten. Niet meteen gevaarlijk voor je plant, maar ze zijn helemaal groen natuurlijk het allermooist. Heb jij voornamelijk grote planten? Dan kun je ook een plumeau gebruiken. Hiermee vang je meer stof in een keer en hoef een reusachtig blad, denk aan een monstera, niet met een klein kwastje te doen.