Wat is het verschil tussen bloot naar de sauna en bloot op het strand? Als je beide doet ligt het in elkaars verlengde. ‘Bloot?‘ hoor ik de meeste mensen denken. Topless gaat voor veel vrouwen onder ons al ver. Onlangs was er de Nationale Toplessdag, om de vorm van “vertrutting” in deze tijd tegen te gaan volgens de bedenkers hiervan. Vinden we bloot nog wel gewoon?

Jeugd

Ik ken mijn ouders alleen bloot van de badkamer, althans mijn moeder dan. Ik kan mij niet heugen mijn vader ooit bloot te hebben gezien. Het was in de jaren 80 een soort van preutsheid of kwestie hoe mijn ouders waren opgevoed. Er heerste geen soort van “blijheid vrijheid” in ons gezin. Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg en naakt lopen deden we al helemaal niet.

Social media

De meeste vrouwen schrikken nu terug om topless te gaan zonnen in het openbaar, laat staan om helemaal bloot te gaan. De mobiele telefoons weerhouden ons dit te doen. Je moet er toch niet aan denken dat je opeens ergens op het internet rondzwerft omdat jouw achterbuurman van strand jou per ongeluk op de gevoelige plaat heeft vastgelegd terwijl hij post dat het strand hier geweldig is?!

Gewoon bloot in sauna

En toch hebben we er geen problemen mee in de sauna. Schaamteloos ontdoen we ons daar van onze kleding zonder daar bij na te denken. Maar als het er op aankomt voor een naaktstrand wordt er opeens giechelig over gedaan. Best raar toch? Bloot zijn op een camping of andere blootbestemming is kennelijk een grotere stap dan bloot zijn in de sauna. Omdat je dan langer bloot bent?

Vakantie en bloot

In de sauna heb je met minder mensen te maken. Op een enkel beleefd knikje en het bestellen van een drankje na heb je weinig contact met anderen. Op vakantie heb je met meer te maken. In je blootje is dat misschien benauwder. Ik ben er zelf nog niet uit, is het echt een stap te ver? Ik moet misschien de stoute schoenen uittrekken en de kleding aan de wilgen hangen en bloot gewoon gaan denken!