Tijdens het reizen maak je talloze nieuwe herinneringen. En je wilt natuurlijk dat die je voor altijd bijblijven. Foto’s maken zorgt ervoor dat je herinneringen vastgelegd worden en je altijd terug kan kijken naar een bepaald moment. Maar hoe leg je speciale momenten het beste vast? In deze blog geven we je 5 tips waarmee jij je fotografie-skills in no time verbetert!

Als je écht mooie foto’s wilt maken op reis, moet je daar wat tijd insteken. Niet alleen tijdens je vakantie, maar ook van tevoren moet je het een en ander voorbereiden. Met de onderstaande vijf tips geven we je een kleine voorsprong.

Tip 1: oefenen!

Als je echt mooie foto’s met je camera wilt maken, is het belangrijk dat je je camera goed kent. Als je weet waar alle instellingen en knopjes voor zijn, kom je al een heel eind. Een belangrijke tip is dan ook om je camera te leren kennen voordat je op reis gaat. Ga oefenen; op straat, in de natuur of gewoon thuis. Probeer alle instellingen uit, waaronder het diafragma en de ISO waarde. Zo weet je tijdens het reizen precies wat alle instellingen doen en hoef je geen enkel belangrijk moment te missen.

Tip 2: leer van anderen

Als je een betere fotograaf wilt worden, is het goed om anderen om advies te vragen. Dit kunnen vrienden of familie zijn, maar aan een cursus volgen heb je waarschijnlijk meer. Helemaal als je beginnend fotograaf bent is het volgen van een basiscursus fotografie een aanrader. Je doet dan technische kennis op én je creativiteit wordt verder ontwikkeld.

Tip 3: goede apparatuur

Naast dat er bepaalde kennis en vaardigheden nodig zijn om mooie foto’s te maken, is het belangrijk om goede apparatuur te gebruiken. Heb je nog geen camera? Een fotocamera kopen kan lastig zijn en is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren. Een tip van ons: verdiep je in de typen camera’s en bedenk welke jou het prettigst lijkt. Ga je bijvoorbeeld voor een professionele spiegelreflexcamera of wil je juist een compactcamera, die je gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen?

Tip 4: hard licht

Op reis kom je waarschijnlijk vaak in aanraking met felle zon. We hopen in ieder geval dat je goed weer hebt! Als je te maken hebt met hard licht, hebben we een paar tips:

  • Zoek de schaduw op. Het lijkt misschien te donker, maar ook daar is zonlicht! Niet direct, maar meer dan genoeg om mooie foto’s te maken.
  • Gebruik de flits. Als je portretten wilt maken terwijl de zon recht boven je straat, is flitsen een aanrader. Zo verminder je de korte schaduwen in het gezicht.
  • Heb je te maken met extreem hard licht? Kijk dan eens wat een zwart-wit effect met je foto’s doet. Vaak worden sterke contrasten door dit effect juist heel krachtig.

Tip 5: zomerkleuren

In zwart-wit fotograferen kan een speciaal effect hebben, maar als je dat niet doet, zijn kleuren ontzettend belangrijk op foto’s. Natuurlijk kan je de foto’s gaan bewerken, maar op reis zie je vaak al veel zomerse kleuren om je heen. Maar hier gebruik van! Zoek mooie composities en schiet kleurrijke plaatjes. Dat wordt gegarandeerd een prachtig fotoalbum.
We hopen dat bovenstaande tips jouw fotografie-skills weer naar een hoger niveau tillen. En dat je op reis prachtige plaatjes gaat schieten! Mocht je op zoek zijn naar meer tips en de beste apparatuur, neem dan een kijkje bij Kamera Express.

Veel plezier met fotograferen! Wil jij meer lezen over fotografie? Klik dan hier.