Bij net geboren baby’s komen buikkrampen vaak voor, vooral de eerste weken omdat de baby ineens aan voeding moet wennen. Dat is voor de baby erg pijnlijk en voor de ouders vooral vaak erg uitputtend omdat de baby veel en lang huilt. Het lijkt wel eens alsof het huilen niet stopt.

Buikkrampen komen vaker voor bij baby’s die flesvoeding krijgen dan bij baby’s die borstvoeding krijgen. Als het kind net geboren is, is het spijsverteringskanaal nog niet af. De krampen ontstaan door luchtbellen in de darmen die nog moeten volgroeien. Vaak komen de eerste buikkrampen tussen de 2e en 3e week voor, meestal hebben ze er na drie maanden  geen last meer van.

Zayne heeft al een paar weken heel veel last van buikkrampen. Wat wij er tegen doen?

Doctor Browns:

Ten eerste gebruiken wij de flesjes van Doctor Browns. Deze flesjes zijn speciaal ontworpen voor kinderen met buikkrampen. Weet je wat er zo bijzonder is aan deze flesjes? Ze hebben een speciale blauwe buis in de fles die er voor zorgt dat er geen lucht mee naar binnen gaat als de baby drinkt.

Boeren:

Een boertje laten na de fles is super belangrijk. Met de flessen van Dr. Browns hoeft dit niet perse, omdat er al weinig lucht mee naar binnen gaat. Wel raad ik aan om toch te proberen een boertje te laten komen. Dit eventueel toch aanwezige boertje kan namelijk enorm dwars zitten.

Inflacol:

Inflacol zit in een klein potje met een pipetje. Inflacol is een wit/doorzichtige substantie dat een sinaasappelsmaak heeft. Voor elke voeding geef je 1 pipetje (indien nodig 2) op de tong van jouw baby. Inflacol werkt bij buik- en darmkrampen en het helpt ook om de vastzittende lucht te bevrijden. Wat erg fijn is, is dat het niet in het lichaam word opgenomen. Het bevat namelijk geen suikers en/of  kleurstoffen. Fijn is natuurlijk ook, dat je het gelijk vanaf de geboorte al mag geven.

Andere voeding:

Indien de buikkrampen lang aanhouden, kun je er voor kiezen om over te gaan op een voeding speciaal voor kinderen met veel darmklachten. Zo heb je van Nutrilon de Omneo voeding of anders kun je kiezen voor dieetvoeding. Wij zijn sinds vorige week overgestapt op de Nutrilon Omneo. Let op: Als je overstapt van voeding zal het zo ongeveer 2 weken duren voor je optimaal resultaat ziet.

Buik wrijven:

Het masseren van de buik kan de darm stimuleren. Zo begin ik links onder en draai dan kleine rondjes. Ik volg de rand van de buik tot ik rechts onder eindig. Hier wrijf ik langer omdat hier zich het einde van de dikke darm bevindt. Door deze uitgang extra te stimuleren is er kans dat de darm meer gaat bewegen en de poep sneller afgevoerd zou kunnen gaan worden.

Zithouding:

Door de baby in zithouding tegen jouw opgetrokken knieën aan te zetten, kan jouw baby meer ruimte krijgen om lucht af te voeren.

Fietsen:

Stimuleer de baby zijn darmen door met zijn/haar benen fietsbewegingen te maken, want baby’s kunnen zelf nog niet veel bewegen. Ook door dit te doen stimuleer je de darmen.

Bad/tummytub/douche:

Dit kan helpen om de pijn aan de buik iets te verzachten. Warmte helpt om de pijn af te laten nemen. (Tip: leg een kersenpittenzak of een verwarmde hydrofielluier tegen de buik van de baby. Let op: laat noch de zak noch de hydrofielluier te warm zijn).

Wandelen/autorijden:

In jouw buik heeft jouw baby veel geschommeld, hier werden ze rustig van. Wandelen of autorijden kan dan ook erg rustgevend werken!

 

Heb jij nog een goede tip die hier niet tussen staat? Laat het ons dan weten in een reactie!

IMG_8566

Bewaren