Toegegeven, the Big Apple is geen handige reisbestemming als je weinig energie hebt. Het is een drukke stad, met erg veel mensen, en veel rijen voor alles wat je zou willen zien. Het is dus een goed idee om ergens een klapzitje vandaan te halen (zo’n wandelstok/klapzitje in één). Als je de stad wat beter leert kennen, of er vaker bent geweest, valt de drukte wel mee. Er gaat namelijk veel energie zitten in je weg proberen te vinden, of het metrosysteem te begrijpen. Er blijkt zó veel onduidelijk te zijn aangegeven dat je er duizelig van wordt. Echt Amerikaanse mentaliteit, je moet voor jezelf zorgen, niemand doet het voor je.

Tip: Het is beter om samen met een ander (gezond) persoon te gaan die jou goed kent, zodat als je inzakt, deze je toch nog naar huis kan helpen, eten kan geven en je moed in kan praten.

Tip 2: Het is een dure stad, maar het is handig om zelf een slaapkamer te hebben. Dan kan je op tijd naar bed of dutjes doen, terwijl de rest nog even doorgaat.

Dag 1: East Village en comedy

We beginnen rustig, want de jetlag moet nog even uitwerken. New York is ideaal voor de hipster die zoveel mogelijk verschillende koffietentjes wil hebben afgevinkt. Matcha latte, cappuccino’s, skinny chai latte, de barista met een knotje op zijn hoofd en vele tattoos maakt er nog een latte artwork van ook. We zijn in East Village koffietentjes en (gratis) moderne kunstgalerieën afgegaan. Voor de lunch stop even bij Katz, de famous Pastrami tent, dit is echt de moeite waard. Het restaurant komt zo uit de film When Harry Met Sally en komt ook in Friends voor. Aan de muren hangen honderden foto’s van beroemdheden die er gegeten hebben. Een authentieke Amerikaanse ervaring.

Even later staan we in Strand, de grootste bookshop in New York. Vier verdiepingen met new releases, special editions, tweedehands, alles waar de boekliefhebber van gaat watertanden. Goed om een paar uur in kwijt te raken.

’s Avonds gaan we naar comedy. Ideaal, want je kan erbij blijven zitten. In de stad zijn verschillende comedy clubs en elke avond zijn er meerdere shows waar je uit kan kiezen, stand-up, improv of theatre. Een lacherige avond is gegarandeerd.

Dag 2: Statue of Liberty

Een must: met de ferry naar de Statue of Liberty! De statue staat op een eiland, dus moeten we in de rij voor de boot. Wat we niet hadden verwacht, was een echt Amerikaanse security poort, waardoor we een uur (!) moeten wachten om gefouilleerd te worden. Hier had ik graag mijn klapstoeltje mee gehad. Tip: koop je kaartjes online, en kies een specifiek tijdstip. Deze rij is korter dan de rij voor een random tijdstip.

Eenmaal op de ferry eindelijk zitplekken! Met de zon op de toet was dit een leuk ritje met een mooi uitzicht over de Manhattan skyline. Bij het eiland aangekomen gaan we eerst even ons energie niveau opladen bij het cafétje. Gelukkig heb ik áltijd een zak pinda’s mee voor de energie en een fles water.

Daar een audiotour om het eiland is gratis en erg interessant. Koop je je kaartjes van te voren online, dan kan je ook de statue op tot aan de voeten. Als je naar de kroon wil, moet je het drie maanden van te voren boeken. De statue is erg imposant, groter en mooier dan ik verwacht had.

Dag 3: USS Intrepid

Het Amerikaanse vliegdekschip de USS Intrepid. Deze staat in de haven en is omgebouwd tot museum, over de oorlogen, het schip en de vliegtuigen die erop stonden. Op het bovendek staan tientallen vliegtuigen en helikopters. Zelf voor een echt meisje-meisje zoals ik is het indrukwekkend; de grootte ervan, de geschiedenis en imposante dure vliegtuigen zijn jawdropping. Toch blijf ik halverwege maar op een bankje zitten, het wachten in de rij en de trappetjes worden me teveel. Gelukkig ben je in de US nooit alleen; er zijn altijd mensen die een praatje met je maken! Het verbaast me elke keer weer hoe sociaal en gezellig de Amerikanen zijn. Zelfs de doorman van onze flat vraagt elke dag met een fistbump wat we gedaan hebben en hoe het gaat.

‘s Avonds natuurlijk uit eten! Als er iets is wat de Amerikanen goed kunnen, is het eten! Er zijn restaurants van alle nationaliteiten te vinden en het is moeilijk kiezen. Uiteindelijk kiezen we voor een restaurant met een view van Central Park, wat ‘s avonds een donker gat lijkt tussen allemaal lichtjes. Op de rooftop zit nog een cocktailbar, wat een mooi uitzicht oplevert op het Rockefeller en een schilderachtige lucht met vele kleuren en lichten van al die gebouwen. Het uitzicht in deze stad verveelt nooit.

Dag 4: Metropolitan Museum of Art en Chelsea Market

Het regent. Heel hard. Museumpje doen? OK. De grootste dan maar? OK. Helaas, zelfs met een vooraf online gekocht kaartje staan we nog een uur in de rij (oké, het is ook weekend) voor het Metropolitan Museum of Art. Het is bijna zo groot als het Louvre, en voor iedereen wat wils: Griekse oudheid, Egyptische tempels, impressionistische schilderijen, Fabergé eieren, Buddha beelden, etcetera. Zonder stoeltje, zonder koffie. Zodra we binnen waren, eerst maar naar het café voor wat eten en drinken en vooral: rusten. Gelukkig is dit museum één van de weinige waarbij in ELKE zaal een bankje staat! Helemaal gelukkig zit ik in het midden van de zalen, terwijl mijn familie langs de randen gaat en me de details op de bordjes voorleest. Ik ben echt een kunstliefhebber. Niks kan mij meer uit dit museum slaan. Behalve mijn bed dan. Vooral de massa mensen en het doolhof van het gebouw maken mij erg moe en na een kleine twee uur moeten we dan toch echt naar huis. Maar tot mijn geluk is het kaartje voor DRIE DAGEN geldig! Ik kom morgen gewoon terug.

We lunchen in Chelsea Market, een markt in een oude fabriek, waar veel verschillende tentjes de aandacht vragen.

Tip: ga niet naar dit museum in het weekend (of op regenachtige dagen). De drukte is wel te overzien, maar het is gewoon echt een stuk leuker ‘s ochtends op een doordeweekse dag op je gemakje rond te lopen,foto’s te maken en bordjes te lezen zonder over duizenden mensen te struikelen.

Tip2: als je weinig tijd hebt, geeft het museum ook een ‘highlight’ tour. Dan zie je van alle hoeken van het museum wat, en kom je op plekken waar je nooit zelf heen zou gaan.

Tip3: De Met staat in Central Park, als je energie hebt is het erg leuk om daar even rond te snuffelen en de eekhoorntjes eten te geven. Het staat ook op de museum mile; een straat waar veel grote musea staan. Het Design museum is ook aan te raden, net als het Museum of Natural History en het MoMA.

Dag 5: WTC Memorial

We bekijken het WTC Memorial en het nieuwe One World Trade Centre. Deze is erg imposant en hoog. Vooral de lift naar boven, de show bovenaan en het uitzicht maken dit uitje echt de moeite waard.

We lopen langs de High Line in de zon terug naar huis. Voor mensen met energie is Chelsea ook leuk om doorheen te lopen en te shoppen. We eten in Hell’s Kitchen waar ontelbare restaurants zijn en ‘s avonds lopen we langs Times Square om vervolgens een musical te bekijken op Broadway! Dat kan je natuurlijk niet missen.

Dag 6: Koffers pakken

‘s Middags alweer de koffers pakken en in de taxi naar het vliegveld. Ga op tijd naar het vliegveld, want het verkeer staat altijd vast, waardoor je er meer dan een uur over zal doen.

Dit was maar een kort reisje, want er is zoveel te doen in deze grote stad! Veel reisplezier!