Het blijft fijn om reacties te krijgen op wat je doet. Veel van jullie reageren op mijn columns. Soms op de kanalen van social media, soms via de mail of soms via de website. Dank voor alle gezondheidsremedies, soortgelijke ervaringen en lieve complimenten. Er zit natuurlijk ook weleens een minder aardige reactie tussen, maar ja… ik ben inmiddels wel wat gewend. Als je ooit besluit om “openbaar” je mening te gaan verkondigen, dan kun je maar beter meteen een behoorlijk pantser aanschaffen en een rug creëren waar je makkelijk wat vanaf kunt laten glijden want er is ook behoorlijk wat commentaar.

Azijnpissers

Tegenover tien positieve reacties staat altijd een enorm zure of ronduit beledigende opmerking. Mensen die vaak “veilig” vanachter hun PC een ongezoute mening hebben en niets hun terughoudt die dan ook even mee te delen. Begrijp mij niet verkeerd, ik sta altijd open voor opbouwende kritiek en ieder mag zijn mening hebben. Soms vind ik het niet eerlijk. Iemand die je niet kent, maar precies weet waarom jij de dingen doet zoals je ze doet en er intussen ook nog even aan toevoegt wat een verschrikkelijke domme doos je bent die eigenlijk niet meer moet schrijven. En dit is dan nog de kuise versie.

Commentaar leveren

Het gevoel dat je krijgt als je zo een bericht leest is bijna hetzelfde als wanneer je iemand het recht in je gezicht zegt. Tot op zekere hoogte snap ik het soms niet. Ik heb niet de illusie dat iedereen mij leuk vindt. En ja, ik kom natuurlijk altijd maar ongevraagd iemands tijdlijn of mail binnenrollen. Misschien als jij net onderuitgezakt PMS’end op de bank ligt, na een ruzie met je vriend en dan kom ik daar weer met mijn positieve sarcastische mindset en mijn gemake-upte en goed uitgelichte hoofd op de foto. Ik zou er zelf waarschijnlijk ook een draaiende oogbeweging bij maken.

Gladde rug

Gelukkig laat ik alles wat minder in mijn systeem binnen. Ik kom uit een mannenwereld en ben heel wat gewend geraakt in de loop der jaren dus ik kan het handelen. Maar veel van de mensen die wat vertellen in blogs of social media niet. Door een vraag te stellen in het openbaar of iets te posten stel je je al kwetsbaar op en als je dan nog vervelende opmerkingen krijg is dat zuur. Waarschijnlijk hebben de meesten die nare opmerkingen maken geen idee dat dat soms wel eens hard aan kan komen bij degene over wie het gaat. Laten we wat milder zijn in onze mening, een uiterlijk vertoon kan soms iets heel anders zijn dan het in de eerste instantie doet overkomen.

Nogmaals gelukkig heb ik een gladde rug. Alle verzuring en het commentaar; ik laat het van mij afglijden. Maar ik koester elk lief bericht met gewoon een vraag, compliment of een leuke anekdote. En ik vind het oprecht aardig als iemand de moeite neemt iets te schrijven of te versturen. Dus mocht je je inmiddels afvragen of ik alle berichten lees; ja! Hoewel eerst de gefilterde versies….