Onlangs schreef ik een blog over schoonmaak tips en het leek mij vandaag leuk om het onderwerp verder onder de loep te nemen. Persoonlijke hygiëne is nu belangrijker dan ooit. Door goed voor jezelf te zorgen beperk je namelijk de verspreiding van het Corona virus. En dat beter voor jezelf zorgen is hard nodig! Wist je dat lang niet alle Nederlanders hun handen elke dag wassen? En ook het douche gemiddelde ligt op maar drie keer per week. Daarom geven wij je in deze blogs tips voor een betere persoonlijke hygiëne.

Hygiëne bij handen wassen

Momenteel is er niets zo belangrijk als handen wassen, handen wassen en nogmaals handen wassen. Op social media zie je niets anders dan filmpjes van kinderen die een bordje met water hebben en daar peper op strooien. Daarna doen ze een vinger in het water en dan zie je de peper niet bewegen. Hierna doen ze zeep op hun vingers en dan weer opnieuw in het water en dan zie je alle peper binnen een seconde weggaan van de vinger.

Dit gebeurt ook tijdens het handen wassen. Als eerst maak je je handen nat, daarna doe je er zeep op en smeer je 20 seconden je handen in, en daarna spoel je je handen af. Het liefst je handen drogen met iets van keukenrol. Het is echt belangrijk om tijd te nemen om je handen in te zepen. Als je langer en goed inzeept zul je veel meer bacteriën weghalen dan even vlug zeep smeren en afspoelen onder de kraan.

Nagels knippen

Nu in deze periode met het Corona virus is het extra belangrijk om goed regelmatig je nagels te knippen. De bacteriën vinden dit namelijk een heerlijk plekje om te schuilen en je handen zitten overal aan. Voor je het weet zitten de Corona bacteriën aan je mond, broek, haren, en op alle andere plekken die je hand aanraakt. Kijk eens bewust wat je in 5 minuten allemaal aanraakt, bedenk dan dat je al die keren de bacteriën verspreidt.

Kleren wassen en douchen

Zodra je van buiten het huis komt is het het beste om direct je kleding uit te doen en in de wasmachine te gooien en onder de douche te springen. Dit geldt voor hetzelfde als handen wassen. Zodra je naar buiten gaat en in de buurt komt van mensen dan is het mogelijk dat je, zonder dat je het weet, besmet kunt raken met het Corona virus doormiddel van de kleine bacillen die op je kleren zitten, waar je daarna met je hand overheen gaat en je later in je ogen wrijft of langs je mond gaat.

Mondmasker en handschoenen dragen buitenshuis

Momenteel dragen vele mensen een mondmasker (en handschoenen). Het is erg belangrijk, met name voor mensen die chronisch ziek zijn. Het zorgt ervoor dat je mond goed beschermd is. Wel zijn er een aantal belangrijke hygiëne punten waarmee je rekening moet houden. Ten eerste moet je masker goed aansluiten op je gezicht. Zorg dat het bijvoorbeeld bij de neus met een ijzertje zit die je kan aandrukken. Daarnaast is het niet de bedoeling dat je je masker op en af zet. Ook is het belangrijk dat als je ervoor kiest om je masker af te zetten je het masker alleen pakt bij het touw/elastiek en een wegwerpmasker direct weggooit en een herbruikbaar masker of direct in een gesealed zakje doet of wast.

Gebruik een herbruikbaar masker nooit een 2e keer zonder schoongemaakt te hebben. Indien je onderweg bent en bij je bestemming aangekomen bent dan doe je je masker af en doe je deze in een afsluitbare zak. Je wast eerst je handen of je maakt ze schoon met alcohol voor je je tas in gaat. Doe je dit niet, dan zitten alle bacteriën die aan je handen zitten in je tas, die blijven 24 uur leven op materialen. Mocht je ook weer een terugweg hebben, gebruik dan een schoon masker.

Handschoenen

Hetzelfde geldt uiteraard voor handschoenen. Je doet ze aan, komt niet aan je gezicht en je gaat er niet mee in je tas. Als je naar de supermarkt gaat doe je een paar handschoenen aan nadat je je handen ontsmet hebt met handalcohol. Zodra je de supermarkt uit komt vouw je de handschoenen binnenstebuiten en gooi je ze direct weg, je doet opnieuw handalcohol in je handen en wrijft het goed uit. Daarna pak je pas de autosleutels en ga je richting huis. Zo voorkom je dat de bacteriën ook in de auto en in huis komen.