Chronisch ziek zijn en schoonmaken is de meest verschrikkelijke combinatie ever, maar goed, iedereen wilt toch heel graag een schoon huis. Hier wat tips om het gemakkelijker te maken!

Maak schoon in stukken

Dit is denk ik een hele belangrijke schoonmaak tip, als je chronisch ziek bent heb je helaas gewoon weinig energie. Indien je het hele huis in een keer schoonmaakt dan ben je daarna bekaf en heb je een week nodig om bij te komen. Doe bijvoorbeeld:
Maandag: de badkamer schoonmaken: afnemen, wc schoonmaken, stofzuigen en dweilen.
Dinsdag: de keuken schoonmaken: De kastjes afnemen, 1x per maand/kwartaal de kastjes van binnen schoonmaken, magnetron en oven uitsoppen, eventuele vaat wegwerken.
Woensdag: de hal en woonkamer: afnemen, stofzuigen en dweilen.
Donderdag: de slaapkamers: afnemen, bedden verschonen, stofzuigen en dweilen.
Vrijdag: de was, je kan dit uiteraard ook over elke dag verdelen zodat je elke dag een wasje draait en de was zich niet opstapelt.
Zaterdag: Planten water geven, 1x per 2 of 4 weken plantenvoeding geven.
Zondag: Kattenbak verschonen indien je een kat hebt.

Bukken kan enorm pijnlijk en veel energie kosten

Om niet continu te hoeven bukken is het bijvoorbeeld heel handig om via de thuiszorgwinkel een grijpstok aan te schaffen. De kosten hiervan zijn ongeveer 8 tot 13 euro. Een hele goedkope manier om energie te besparen tijdens het schoonmaken, want laten we eerlijk zijn, dan ben je continu aan het bukken.

Een robot stofzuiger

Dit is een investering, de een is er helemaal hyped-up over en de ander vind het niets. Maar het valt absoluut onder een van de tips van de JLB ladies, namelijk de robot stofzuiger. Deze elektrische stofzuigers gaat heel de kamer door en zodra hij ergens tegenaan stoot gaat hij automatisch weer een andere kant op. De kosten hiervan zijn vanaf 99 euro en oplopend tot 500 euro.

Schoonmaak wipes

Baby billendoekjes kent iedereen wel, maar je hebt hier dus ook een schoonmaak variant van. Deze zijn ideaal om even over de tafel te halen, over de wc bril of als je kind een glas met limonade laat vallen.

De ramen schoonmaken met een Window Vac

Een Window vac is een ideale tool om je ramen te wassen. De WindowVac bestaat uit een spuitfles, een microvezel doekje en een ruitenwisser. De ruitenwisser heeft een zuigfunctie die na het reinigen direct het water en vuil opzuigt in een bakje waardoor het minder geklieder wordt en heel makkelijk is om weg te gooien. Je bent 3 keer sneller klaar dan met een normaal sopje, en hiermee krijg je geen strepen op je ramen!

Indien je niet kan schoonmaken

Indien het gewoon echt niet meer gaat om schoon te maken (mits je chronisch ziek bent) kan je de WMO inschakelen. Helaas wordt er wel heel moeilijk gedaan als je een partner hebt, want hij kan het toch doen? In onze situatie was het zo dat mijn man jarenlang het huishouden deed, financiën, voor ons kind zorgde en fulltime de mantelzorg voor mij. Hij werkte ook nog fulltime. Wanneer hij tijd voor zichzelf had? Op het moment dat het eigenlijk dus bedtijd was. Na 6 jaar dit volgehouden te hebben was hij overspannen. Dit was het moment waarop wij de WMO hebben ingeschakeld, na 6 weken hadden wij een schoonmaakster die ons kwam helpen.

Heb jij nog meer goede tips?
Laat ze dan zeker even achter hieronder in de reacties!

schoonmaken
Pin deze foto nu op jouw Pinterest bord!