Als ik aan het interieur van mijn toekomstige huis denk, zie ik een heuse urban jungle voor me. Grote planten, hangplanten, kleine cactussen, veel groen in mijn interieur, twee kleine tijgers (lees: katten) en aardse tinten. Tijdens een (online) zoektocht liep ik echter tegen een klein probleem aan. Veel planten zijn namelijk hartstikke giftig voor huisdieren. Daarom deel ik in deel 1 van deze blog de leukste diervriendelijke planten.

Natuurlijk is het nooit leuk als je huisdier ziek wordt, maar al helemaal niet als je het had kunnen voorkomen. Afhankelijk van de plant kunnen dieren de volgende klachten krijgen: overgeven, diarree, misselijkheid, buikpijn, hoesten, benauwdheid, overmatig speeksel, evenwichtsstoornissen, spiertrillingen en/of krampen, sloomheid, opwinding en bloedingen. Als je er niet op tijd bij bent kan je huisdier er zelfs dood aan gaan. Genoeg reden om je alleen tot diervriendelijke kamerplanten te beperken!

Diervriendelijke planten: Chinees lantaarnplantje (Ceropegia woodii)

Mijn zoektocht naar diervriendelijke planten, begon toen ik een mooie hangplant zocht. Zelf vind ik de Senecio Rowleyanus (ik denk vooral door de naam) erg leuk. Helaas is deze plant licht giftig voor zowel dieren als kinderen. Katten diarree hoort niet bij mijn perfecte interieur plaatje, dus de erwtenplant is snel van mijn lijstje geschrapt. Gelukkig vind ik het Chinees lantaarnplantje stiekem nog veel leuker.

Schijn bedriegt bij dit plantje. Ik was er namelijk van overtuigd dat het plantje uit China kwam en daar de naam ‘Chinees lantaarnplantje’ aan te danken had. Hier was echter helemaal niks van waar. Het plantje, officieel Ceropegia Woodii genoemd, groeit in Zimbabwe en het Oosten van Zuid Afrika. De kleine bloemetjes die aan de plant groeien hebben wat weg van Chinese lantaarntjes. Naast Ceropegia Woodii en Chinees lantaarnplaatje, wordt de plant ook wel ‘String of Hearts’ genoemd. De plant dankt deze naam aan zijn hartvormige blaadjes. Het plantje behoort tot de vetplanten, wat inhoudt dat de plant veel water in zijn blaadjes opslaat. De lange ranken met hartvormige blaadjes zijn dus niet alleen mooi, ze zijn ook bestand tegen het vergeten van water geven. Het enige wat je bij deze plant namelijk fout kunt doen is dat je ze teveel water geeft.

Pannenkoekplant (Pilea Peperomioides)

Een poos geleden kreeg ik van een collega een stekje van een pannenkoekplant. Hij groeide scheef, zag er niet heel sterk uit en ik ging er eigenlijk vanuit dat mijn gebrek aan groene vingers er voor zou zorgen dat hij binnen no time dood was. Ik noemde de plant met toestemming van mijn collega Crêpe (kleine pannenkoek en omdat het plantje crap was) en zette de plant trouw in de app van Plantsome. Gelukkig liet de app mij niet in de steek en kan ik een paar maanden later nog steeds van het stekje genieten.

De pannenkoekplant was in de jaren 70 ontzettend populair en heeft ook nu weer een comeback gemaakt. De plant heeft platte, ronde bladeren en doet zijn naam dan ook eer aan. In tegenstelling tot de Chinese lantaarnplant, komt deze plant oorspronkelijk wel uit China. Omdat de bladeren ook wel wat weghebben van munten, wordt de plant in het Engels ook wel de Chinese money plant genoemd. Een leuke naam voor een veelzijdige plant! De plant is niet alleen fijn voor een huisdiervriendelijk interieur, ook voor mensen die niet echt over groene vingers beschikken is dit een hele fijne plant. Hij groeit snel, is makkelijk te stekken en heeft maar een kleine hoeveelheid water nodig. Let wel op dat je de grond niet uit laat drogen. De plant is sterk, maar daar houdt hij toch niet zo van.

Graslelie (Chlorophytum comosum)

De graslelie is niet alleen een diervriendelijke plant, hij is ook nog eens goedgekeurd door de NASA. De plant kan namelijk tot 95% van schadelijke stoffen als benzeen, formaldehyde, nitraten en koolmonoxide uit de lucht verwijderen. Beginnen deze stoffen te vervelen? Dan gaat hij verder met chemische stoffen die in tapijten, isolatiemateriaal, schoonmaakmiddelen en kopieerinkt zitten. Hij pakt er nog net geen schoonmaakdoek bij. De graslelie staat nu in mijn slaapkamer (hoe kan het ook anders als je nog bij je ouders woont), maar zodra ik een eigen huis heb wil ik er ook een voor in de woonkamer.

Graslelies hebben sprieterige bladeren, die met gemak 45 cm lang kunnen worden. Ik heb ze zelf nog niet gezien (misschien toch mijn gebrek aan groene vingers), maar uit het hart van de plant groeien witte sierlijke bloemetjes. Deze lijken op lelies (what’s in a name). Qua verzorging is de graslelie de moeilijkste niet. Hij staat het liefst op een lichte plaats, maar heeft er ook geen moeite mee als hij in de schaduw staat. Daarnaast geef ik de plant twee keer per week water en sproei ik er af en toe wat water overheen.

Maranta Leuconeura ‘Fascinator Tricolor’

Helaas heb ik voor deze plant, behalve gebedsplant, geen makkelijke naam kunnen vinden. Gelukkig is dit een blog en geen podcast. Zelf vind ik de Maranta Leuconeura ‘Fascinator Tricolor’ een van de mooiste planten in mijn collectie. De Maranta Leuconeura ‘Fascinator Tricolor’ (hierna noem ik hem gewoon Maranta hoor) is om meerdere redenen bijzonder. Als eerst om de bijzondere bladtekening. De bladeren zijn in drie kleuren getekend, namelijk: lichtgroen, donkergroen en roze. De roze nerven lopen dwars door de plant heen en hebben wel wat weg van een visgraat.

Ik heb voor ik de Maranta bestelde alleen naar het uiterlijk en de giftigheid van de plant gekeken. Echt inlezen heb ik nooit gedaan. Ik keek dus ook best raar op toen mijn plant ineens met de bladeren omhoog stond in plaats van ‘uitgespreid’. Gelukkig had ik mijn plant niet al in twee dagen de dood in geholpen, maar is dit normaal voor deze plant. ’s Avonds sluit de plant zijn bladeren en ’s ochtends vouwt hij zijn bladeren weer open. In een hele stille ruimte kun je de bladeren zelfs horen ritselen.

De plant is redelijk makkelijk te onderhouden, maar houdt er niet van als hij te vaak vergeten wordt. Toch heeft deze diva wel een aantal eisen. Zo vindt de plant zon op zijn blad niet zo fijn en ook verzuipen in het water heeft niet zijn voorkeur. De plant doet het daarom het best op een plek met voldoende schaduw en weinig zonlicht. Komt goed uit, want mijn kamer is af en toe net een grot.

Diervriendelijke planten

Helaas heb ik nu geen plek voor grote planten en moet ik het doen met kleine planten op kastjes, plankjes en mijn bureau. Inmiddels staat op elk vrij plekje wel een plant en mag ik van mezelf pas weer planten kopen als ik op mezelf woon. Oké, met een kleine uitzondering voor de zebracactus (Haworthia Fasciata “alba”). Welke grote (huisdiervriendelijke) planten raad jij aan?