Hij is vanaf vandaag vijftig. De man des huizes, mijn lief, vijftig jaar. En dat kan helemaal niet want toen ik hem leerde kennen werd mijn vader bijna vijftig. Toen dacht ik nog dat alleen oude mannen vijftig jaar werden. Wat is er gebeurd dat we nu al hier zijn.

En niet alleen wij want om ons heen gebeurt het sinds een aantal jaar al steeds vaker. Mannen, vrouwen die niet oud zijn worden ineens vijftig. Die in geen velden of wegen lijken op de Abraham en Sara poppen die in de voortuin worden opgeblazen. Oude mannetjes en vrouwtjes met grijs haar en opa en oma kleding aan. Als eerste is er maar een heel klein percentage van die jarige die al echt opa en oma zijn. En zijn er maar weinig die helemaal grijs zijn, of echt nog niet of de kapper helpt een beetje.

Ik zag pas geleden een foto van mijn opa naast zijn abraham pop op de bank toe hij vijftig werd. Die man was echt al oud. Mensen werden vroeger ook eerder oud. Hadden een zwaar leven meegemaakt en dat ga je toch eerder zien. Al hoewel ik mijn opa ook herinner voor hij echt ziek werd. En met ons gek deed op vakantie en natuurlijk ook gewoon een man midden in zijn leven was. Perspectief verandert natuurlijk ook naarmate je zelf ouder word.

Hoe oud ben je dan als je vijftig bent

Maar nu word hij dus vijftig. Natuurlijk na een avondje doorhalen met een lekker biertje worden we niet meer zo fit wakker als vijfentwintig jaar geleden. Maar om nou te zeggen dat we achter de geraniums zitten ? Onze kinderen zijn al groot en zelfstandig dus we gaan samen een andere fase in. En doordat we weer vrijheden krijgen zijn onze weekenden steeds meer gevuld met feestjes en een hapje en een drankje ergens. Gelukkig kan dat ook steeds vaker nu de coronamaatregelen steeds wat soepeler worden.

Vijftig jaar we gaan het vieren, rustig met de ouders en met een biertje met vrienden. We genieten ervan en zijn ons bewust van het feit dat het kan. Dat we mogen genieten met iedereen die ons dierbaar is. Het leven blijft een feestje, maar soms moet je zelf even de slingers ophangen .Op naar de volgende verjaardagen.