Erkenning geven aan je gesprekspartner

Erken iemand zijn gevoel, negeer het negatieve en plak er een mooie zin aan vast. Ik kreeg een haat comment op mijn post dat ik “ agressief” zou zijn. Het was zo maar de manier waarop je dat las. Ik heb gereageerd met: “Je zou het inderdaad ook zo kunnen lezen, maar het is niet agressief bedoeld. Bedankt voor je comment en een fijne dag.” Weinig om verder op los te gaan daarna.

Laat het er maar zijn

Laat het er maar zijn. Maak het niet groter. Iemand die alleen maar in staat is om jou te trashen en je te voorzien van negativiteit is in werkelijkheid vaak iemand die jaloers is. Boos is op jouw voortgang, jou manier van schrijven, lay-out en gebrek heeft aan inspiratie. Jaloezie is een lelijke kleur maar het bestaat en daarmee is alles gezegd.

Verwijder niet altijd de opmerking

Verwijder niet altijd de haat. Zeker als een ander erop in gaat is het beter om de discussie te gecontroleerd te laten gaan. Geef beide partijen de kans om zich te verweren. Laat het niet uit de klauwen lopen natuurlijk, daar wordt niemand blij van. Maar een tegengeluid is een geluid en mag daarom ook gehoord worden.

Iemand heeft zijn dag niet

Laat je humeur er niet door verpesten. Ik heb het al eerder gezegd, Instagram is een maakbare wereld en iedereen doet maar wat. Maak het dus niet persoonlijk. Ga er maar vanuit dat iemand zijn dag gewoon niet heeft.

Blokkeer accounts indien nodig

Blokkeer accounts waar jij geen goed gevoel bij hebt. Vinden mensen daar wat van? Dan vinden mensen daar maar wat van. Je hoeft niet alles te accepteren. Aardig terug doen “ goes a long way” maar over een grens, is over een grens en dan mag jij best blokkeren.

Positieve feedback

Pak de comments op als positieve feedback. Een opmerking als: “Jij bent echt niet wijs dat jij dit schrijft?” Bekijk je post en je tekst nog eens opnieuw. Wat is het geweest in je tekst wat het maakte dat de ander zo reageert. Sta open voor feedback. Je openheid, je bold statement en overdenk het eens. Kan het op de ander zo zijn over gekomen? Vraag eens door! Soms kan een ander ook best gelijk hebben, je kan altijd groeien.

Roltong

Reageer alleen met een roltong party emoticon, een betere tip dan dit kan ik je eigenlijk niet geven. Het is blij, goed bedoelt en je kan er weinig tot niks verkeerd mee doen

Hoe was je dag?

Vraag iemand eens naar zijn of haar dag. Ga het gesprek aan. Wie weet is dit wel iemand die heel erg eenzaam is, en heeft diegene echt geen flauw idee dat dit erg onvriendelijk, pijnlijk of zelfs ronduit bot dit is. Je weet het niet, zou kunnen toch?

Negeren en het laten gaan

Zolang er verder niet op gereageerd is door anderen, negeren. Blijf altijd alert wat er onder een post van jou geschreven wordt. Je bent en blijft als eerste verantwoordelijk voor die comments. Verwijder wel haatzaaiende, opruiende of discriminerende content. De ander is uiteraard verantwoordelijk voor het posten daarvan, maar het is jou post en jou stukje internet. En daarmee dus ook jou verantwoordelijkheid om dat allemaal in goede banen te leiden en te verwijderen.

Wees zen als je reageert

Als je er op wilt reageren denk dan vooral aan datgene wat jou kalm en rustig zou krijgen, hoe jij zou willen dat er gereageerd zou worden. Soms is het een kwestie van gehoord willen worden voor de ander.

Blijf jezelf en stel grenzen

Hoe dan ook. Blijf jezelf, stel je grenzen. Wanneer je vaak last hebt van haatcomments geef dan aan in je biografie dat je alle haatdragende comments zal verwijderen. Een soort huisregel, dan weten mensen waar ze aan toe zijn. Het zal nooit persoonlijk voor jou zijn. Alleen de frustratie bij een ander die er hoe dan ook uit moest. Ga er dus bovenstaan! Klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar het werkt.

Heb jij ook wel eens nare comments gehad? Wat deed jij toen? Laat het vooral achter hier beneden in de reacties.