Afgelopen nacht hebben we voor het eerst geslapen in ons nieuwe huis. Gisteren hebben we 95 procent van onze spullen verhuisd naar hier. Ik ben normaal degene die veranderingen niet zo goed kan verwerken. En toch ben ik ook degene die vannacht heerlijk heeft geslapen. Ik heb wel gedroomd. De afgelopen jaren zijn aan mij voorbij getrokken. Mijn hoofd maakte zicht klaar voor onze nieuwe start.

Die nieuwe start is meer dan welkom. Ook al gingen mijn blogs veel over privesituaties de laatste jaren er waren ook onderwerpen waar ik het niet veel over gehad heb. Mijn man en ik hebben het zwaar gehad. De laatste vier jaar zijn niet soepel voorbij gekropen om het maar luchtig te houden.

Diagnose en medicatie

Mijn man kreeg na een zoektocht in verband met burnout klachten een verwijzing voor ADHD Centraal. ADHD Centraal is een diagnosecentrum voor volwassenen met de vermoedens van ADHD. Na een ochtend van testen komt daar de diagnose ADHD uit. Ik vraag me wel eens af hoe hoog het percentage is wat daar naar buiten loopt met een diagnose en de bijbehorende medicatie. Hij in ieder geval wel. Wat veel mensen niet weten is dat ADHD medicatie enorm verslavend kan zijn en bijwerkingen kan hebben die niet mis zijn.

Na de diagnose krijg je daar nog een traject met gedragstherapie, medische begeleiding en het precies af stemmen van je medicatie. Maar heb je dat afgerond kan je blijkbaar met een mailtje vragen om meer medicatie en dan krijg je gewoon een nieuw recept. Het bleek het begin te zijn van een heftige periode. Een periode vol ruzie, stress, onbegrip en bijna het einde van ons huwelijk.

Een aantal bijverschijnselen van Dexamfetamine zijn:

 • gewichtsverlies
 • slapeloosheid
 • vermindering van eetlust
 • uitval van haar
 • en zo is er nog een hele lijst in de bijsluiter.

Maar bijverschijnselen die er ook kunnen zijn en die vaker voorkomen als de ADHD diagnose niet juist was zijn:

 • verslaving
 • paranoide
 • hoge bloeddruk
 • psychose

Spanningen en frustratie

Ik merkte vanaf dag een dat er iets niet helemaal goed was. Maar hij kreeg natuurlijk medicatie dus toen hij zei nee dit is zoals het moet zijn, probeerde ik hem te geloven. Maar het werd van erg naar erger naar vreselijk. De spanningen liepen op en steeds vaker verkaste hij zijn spullen naar vrienden of familie en namen we afstand. De ruzies die er waren liepen steeds hogerop. Na drie jaar ontplofte de boel. Ik had al een advocaat benaderd om de scheiding in gang te zetten. Ik hield vreselijk veel van hem maar ik kon niet meer en mijn kinderen ook niet meer. En precies dat weekend kwam alles tot een stop. Hij was niet bij ons thuis maar sliep ergens anders. Gelukkig had hij zelf al een afspraak gemaakt bij verslavingszorg voor de week erna omdat hij zelf steeds meer in de gaten kreeg dat het zo niet meer verder kon.

Hij kreeg een psychose. Ik kan me gewoon niet voorstellen hoe vreselijk eng dat is. Het idee dat je dingen ziet gebeuren die niet waar zijn maar jij ziet ze wel. Ik ben nog steeds dankbaar voor alle vrienden die hem toen bij hebben gestaan. Ik had mijn telefoon uitstaan, hij belde vaak ’s nachts en ik wilde een nacht goed door slapen. Misschien moest het zo zijn, want zijn woede in de psychose richtte zich vooral op mij. Alle alarmbellen gingen af en hij werd de week erna gelijk opgenomen voor twee weken intern afkicken.

Nieuwe start, een nieuw begin

Dit is nu bijna een jaar geleden. Twee weken na zijn psychose kreeg ik langzaamaan mijn oude liefde weer terug. En die is niet meer weg gegaan. En ook al is het snel na alles wat er gebeurt is ben ik ervan overtuigd dat alles gebeurt met een reden. Dat we ons nieuwe huis nu hebben gekregen en dat verder alles soepel loopt met de verhuizing heeft zo moeten zijn. We voelen hier rust, terwijl er in het oude huis nog negativiteit kleeft aan alles wat daar is. Een nieuwe start vol met rust. Ik zou de afgelopen vier jaar niet over willen doen maar het heeft ons wel gebracht naar waar we nu zijn. Door therapie, waaronder relatietherapie voel ik dat we beter zijn dan ervoor. Soms brengt het zwarte in het leven je uiteindelijk veel meer licht.

Heb jij of iemand in je omgeving hulp nodig bij verslavingen neem dan contact op met een erkende ggz instelling of je huisarts.

 • www.dehoop.org
 • www.drugsinfo.nl