Ik moet bekennen: voor een groot deel van mijn twintiger jaren durfde en weigerde ik ooit zonder enige makeup over straat te gaan.

Ik heb een zeer lichte huid, en veel slapeloze nachten en een onregelmatig slaappatroon dankzij migraine maakten mij al snel lijkbleek en zorgden voor enorm donkere kringen onder mijn ogen. Aan de ene kant fijn: je kon namelijk al heel snel aan mij zien wanneer het absoluut niet okè met mij ging. Aan de andere kant wil niemand natuurlijk als een zombie door het leven gaan. Het maakte mij enorm onzeker. En dus werd mijn ‘redding’ al snel een flinke laag concealer, poeder en foundation. Obsessief? Yes. Zelfs voor een kort blokje om of een tripje naar de supermarkt moest ik van mijzelf iets op doen om (in mijn ogen) een beetje leuk voor de dag te kunnen komen. Complete onzin, natuurlijk. Maar ja: probeer dat maar uit iemands hoofd te praten. Zeker wanneer de onzekerheid regeert.

Blotenbillengezicht

Mijn blotenbillengezicht zag dan ook jarenlang amper het daglicht. Gelukkig is hier de afgelopen jaren èn mede dankzij corona flink wat verandering in gekomen. Ik ben ietsje ouder en wijzer, zit veel beter in mijn vel en heb nu ik bijna 30 ben ook mijn quarterlifecrisis zo goed als overleefd (en ja, guys, it’s very real). De afgelopen maanden in lockdown hebben mij dan ook een flink hoop nieuwe inzichten en een nieuwe obsessie opgeleverd, namelijk: skincare.

Voorheen vond ik het al prima om alleen een fijne hydraterende moisturiser op zijn gezicht te smeren. Mijn huid is (op die donkere kringen na dan) vrijwel bijna altijd egaal geweest en puistjes komen (godzijdank) alleen tijdens de maandelijkse periode soms wel eens opzetten. Toch merkte ik de laatste tijd dat ik meer wilde gaan uitproberen. Ik gebruikte al een goede cleanser, reinigingsmelk en tonic voor het dagelijks reinigen van mijn gezicht en het verwijderen van mijn makeup maar had nog niet echt een routine om mijn super gevoelige en soms zeer droge huid de juiste voeding en aandacht te geven die het nodig had. Ik vond dit dan ook best een uitdaging. Vooral omdat mijn huid juist zo gevoelig is en soms al na een kort maskertje al snel vol irritaties zat of letterlijk vuurrood kleurde.

Skincare van The Ordinary

Na een flinke dosis research ging er dan ook echt een behoorlijke wereld voor mij open. Want wauw, wat zijn er veel mogelijkheden! Dankzij de lockdown en het internet kwam ik al snel op de populaire en vooral betaalbare productenlijn van The Ordinary. Deze lijn bestaat uit verschillende cremes, serums en olies die allemaal verschillende probleemzones aanpakken. Superfijn, want dit betekent dat iedereen helemaal zijn eigen routine heel gemakkelijk samen kan stellen. Ook de zachte prijzen (vrijwel alles onder de tien euro) van de producten maken alles heel laagdrempelig. Een absolute must voor een skincare newbie zoals mij, want dit maakt het bestellen en uitproberen van verschillende producten al een heel stuk aangenamer en toegankelijker.

Ik begon mijn nieuwe skincare avontuur met de Caffeine Solution 5% + EGCG voor onder en rondom mijn ogen en het Hyaluronic Acid 2% + B5 serum en de Natural Moisturizing Factors + HA dagcreme voor de rest van mijn gezicht en was blij verrast. Ik merkte het effect van de caffeine onder mijn ogen vrijwel bijna meteen en mijn huid voelde na het aanbrengen van de serum en creme superzacht aan.

Routine, routine, routine

Nu, ruim een half jaar later, zit ik al aan mijn derde tube moisturizer, heb ik al een paar extra dingen aan mijn routine toegevoegd (zoals de 100% Organic Cold-Pressed Rose Hip Seed Oil) en ben ik na al die maanden nog steeds niet door mijn kleine flesjes serums en oliën heen. Ik heb zowel een ochtend als avondroutine en probeer mij hier zo veel mogelijk aan te houden. Want wauw, wat werkt dit verslavend! Mijn huid straalt als nooit tevoren en doet een stuk gezonder en soepeler aan, ik heb minder last van oneffenheden en donkere kringen onder mijn ogen en ik heb eigenlijk nog amper concealer nodig. Het heeft letterlijk mijn ogen geopend en het bijhouden van een vaste routine heeft ook nog eens een behoorlijk rustgevende werking. Zeker ‘s avonds voor het slapen gaan.

Ga ik vanaf nu dan helemaal makeuploos door het leven? No way. Ik vind het makeuppen voor alsnog te leuk en net zo heerlijk relaxed en verslavend. Maar: ik heb mijn huid de afgelopen tijd zeker meer weten te waarderen voor wat het is en gun het mijn poriën om ze zo af en toe eens een dagje te laten ademen. En: ik kan ondertussen écht niet meer zonder al mijn serums, olietjes en cremmetjes.

Doe jij veel aan skincare? Wat zijn jouw favoriete producten? Laat het ons weten in de comments!