Het is alweer enige tijd geleden dat ik jullie heb verteld over mijn gezondheid. Waarom? Om eerlijk te zijn, gewoonweg vanwege het feit dat er weinig veranderde. Nu eindelijk zit er schot in de roos. Ik kom in actie.

Het FODMaP-beperkte dieet

Enkele maanden geleden ben ik gestart met het FODMaP dieet. FODMaP staat voor: Fermenteerbare Oliosachariden Disachariden Monosachariden And Polyolen. Even kort door de bocht: FODMaps zijn kleine moleculen die niet/slecht worden opgenomen in de dunne darm, daardoor komen zij terecht in de dikke darm waar zich veel bacteriën bevinden. Die bacteriën gaan met de FODMaPs aan de slag en dat veroorzaakt klachten die veel voorkomen bij het Prikkelbare Darmsyndroom (PDS, IBS, spastische darm).

Het is een eliminatiedieet, dit betekent dat ik in eerste instantie ALLE FODMaPs moet vermijden. Na enkele weken (her)introduceer je een bepaalde voedingsgroep op een gestructureerde manier, waardoor je goed kunt zien wat klachten geeft. Helaas is geen mens hetzelfde en zal iedereen op andere voedingsstoffen reageren. Zie hier de lijst van voedingsstoffen. Begin dit dieet nooit zonder hulp van een diëtist.

Tot zover mijn ervaring

In maart ben ik eindelijk gestart met het dieet. Ik heb er al jaren over nagedacht, maar ik durfde de stap niet te zetten.

Ik heb altijd al veel brood gegeten en ben dol op pasta en pizza. Helaas moet ik tarwe (en veel andere granen) vermijden. Dat was nog wel even een dingetje. Gelukkig mocht ik wel spelt eten. In eerste instantie merkte ik weinig verschil, totdat ik een keer wel normaal brood moest eten. Mijn hele buik zwol weer op, ik leek wel 7 maanden zwanger. Ik keek terug op de afgelopen periode en zag toen pas dat mijn buik niet meer zo erg was opgezwollen. Helaas bleef mijn buik wel groeien na elke maaltijd. Binnenkort ga ik starten met volledig glutenvrij!

De pijn veranderde echter niet. Ten alle tijden buikpijn, na de maaltijd is het dusdanig erger. Af en toe kan ik het wel uitschreeuwen van de pijn en zak ik ter plekke door mijn benen.

Een van de dingen waar mijn buikpijn wel erger van wordt: melkproducten. Mijn huisarts wilde geen lactose intolerantie test uitvoeren, dus ik ging zelf experimenteren. Van de diëtist kreeg ik lactase pillen, die neem je in voordat je een lactose product neemt. Met pillen kan ik zelfs een bak Ben&Jerry’s verorberen zonder extra buikpijn! En het is heel fijn dat die pillen ook gewoon bij de Kruidvat te koop zijn!

Ook knoflook en ui heb ik uit mijn dieet verbannen, jeetje wat had ik een pijn zeg, na een (spelt)broodje kruidenboter! Soms is het nog wel even puzzelen geblazen, maar het gaat mij steeds gemakkelijker af. Eindelijk voel ik mij ook wel iets beter. Ietsjes beter.

Vermoeidheid

Mijn vermoeidheid heeft nog altijd wel de overhand en daar heb ik nog niets op gevonden. Dat maakt mijn dagelijks leven echt een stuk lastiger. Ik trek het niet om iedere dag de deur uit te gaan. Twee dagen stage levert drie dagen uitgeput op de bank zitten op, als ik al überhaupt tot de bank weet te komen.
De diëtist hoopt dat mijn vermoeidheid minder wordt door het vermijden van gluten. Ik ben nogal sceptisch, maar ik hoop natuurlijk wel dat het werkt. Tot nu toe is het beste medicijn: liefde. Altijd weer de liefde. Zoals je in mijn bericht van een jaar geleden kunt lezen, ik heb liefde nodig.
Als ik met de mensen ben waar ik om geef, voel ik mij automatisch al een heel stuk beter. Het lijkt net of ik dan meer aankan. Jammer alleen dat ik drie keer zo hard instort als ik alleen ben.

Dit is echt een klacht waar ik maar geen vrede mee kan sluiten. Zo moe en zo onverklaarbaar. Gek word ik ervan. Elke ochtend als ik wakker word, ben ik moe, erger nog dan toen ik naar bed ging. Vervolgens val ik gedurende de dag nog op de meest gekke plekken in slaap. Ik weet niet goed hoe ik hier mee om moet gaan…

Heeft er iemand tips voor mij?

Eindelijk serieus genomen

Ik ben bij een (nieuwe) huisarts geweest. Zij neemt mijn klachten serieus, EINDELIJK!!! Zij gaat met mij klacht voor klacht mijn lijstje af. Beginnend bij mijn ademhalingsproblemen. Er staat een astma test op de planning! Zodra daarvan de uitslag bekend is, gaan we verder met de volgende klacht!